4 faktora koja smanjuju rizik od raka prostate za 70 posto

Težite prema ovim ciljevima kako biste ostali zdravi.

Isti faktori koji štite srce mogli bi zaštititi i vašu prostatu: muškarci koji se drže određenih pravila zdravog načina života imaju 40 posto manju šansu od smrti uzrokovane rakom prostate od ostalih članova američke populacije, stoji u novoj studiji Jama Oncology.

Istraživači smatraju kako zdrav životni stil podrazumijeva da: “Niste nepušač ili nikada niste bili teški pušač, pijete 2 ili manje pića dnevno, održavate indeks tjelesne mase između 19 i 25, i bavite se umjerenom tjelovježbom barem 150 minuta tjedno.“

Veća je mogućnost da kombinacija svih ovih faktora pruža bolju zaštitu od raka nego samo jedna navedena stavka, kaže autor studije dr. Michael Song sa Fakulteta za javno zdravstvo Harvard T.H. Chan.

To ne znači da svaka stavka zasebno ne igra bitnu ulogu u prevenciji raka. Primjerice, kancerogene tvari koje se nalaze u cigaretama koje uzrokuju rak pluća, mogu poremetititi balas hormona u tijelu, poput inzulina. Povišena razina inzulina je povezana s razvojem agresivnog raka prostate.

Prevelike količine alkohola također mogu biti problem: kada vaše tijelo razgradi alkohol, stvara se tvar koja oštećuje DNK, te potencijalno dolazi do mutacija koje uzrokuju rak.

Što je sa sjedilačkim načinom života i viškom kilograma?

Oba faktora uzrokuju upalne procese što stanicama – uključujući i one kancerogene – omogućava da se ubrzano dijele i rastu, stoji u istraživanju Nacionalnog instituta za rak.

Dakako, otkriće da su ove četiri navike dobre za zdravlje nije ravolucionarno: prijašnje istraživanje već je ustanovilo da smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja i dijabetesa.

No stupanj do kojeg mogu smanjiti umiranje od raka prostate je vrijedan pažnje i trebao bi vas potaknuti da poduzmete određene mjere ako već niste.

Komentari

▲ Povratak na vrh