3 načina kako se možete razboljeti od seksa

Otkrijte iznenađujuće posljedice koji će vas odvratiti od zločestog seksa.

Kada je riječ o seksualnim problemima, većinu muškaraca zabrinjava hoće li svršiti prebrzo. Ali obično se ne zabrinjavate oko glavobolje nakon seksa ili alergije na vlastitu spermu, no ti su problemi stvarni, iako rijetki, te prijetnja u vašoj spavaćoj sobi.

Evo kako se nositi s tri čudne posljedice seksa.

Seksualne glavobolje
Vaše tijelo treperi od želje, ali vam glava puca od bolova? Jedan na 100 ljudi pati od glavobolje tijekom ili nakon seksa, kako tvrdi American Headache Society. A muškarci osjećaju bol više nego žene.
Neke se glavobolje postupno intenziviraju kako se radnja u krevetu zahuktava, dok druge udare neposredno prije ili za vrijeme orgazma. Jedan od potencijalnih razloga može biti: kada imate spolni odnos, otpuštate adrenalin koji povećava krvni tlak i mogu izazvati glavobolje.

Što učiniti? Posjetite liječnika, osobito ako su vaše seksualne glavobolje iznenadne, jake ili trajne. Iako u većini slučajeva nisu razlog za zabrinutost, mogu signalizirati i ozbiljne zdravstvene probleme kao što su moždani udar ili aneurizma, kaže Mohit Khera, profesor urologije na Baylor College of Medicine, i koautor knjige Re-Coupling: A Couple’s 4-Step Guide to Greater Intimacy.

Ako ste pak dobrog zdravlja, uzimanje tablete protiv glavobolje oko sat vremena prije odnosa može pomoći u sprječavanju boli, kaže dr. Khera.

Post seksualna depresija
Svatko bi se trebao osjećati presretan nakon dobrog seksa. Umjesto toga, vi se osjećate potišteno i duže od sat vremena nakon seksa, pa čak i kad vam je bilo ugodno. Stručnjaci nisu sigurni zašto se javlja post seksualna depresija, ali ona pogađa čak 10 posto žena, prema nedavnom istraživanju u časopisu International Journal of Sexual Health.

Iako ne postoji mnogo istraživanja o ovom stanju, vrlo je vjerojatno da pogađa neznatno manji postotak muškaraca, kaže licencirani psihoterapeut Mary Jo Rapini.

Što učiniti? Iako antidepresivi mogu pomoći, nuspojave tih lijekova uključuju druge probleme sa seksom, poput smanjene želje i odgođene ejakulacije, kaže dr. Khera. Umjesto toga, on obično uputi svoje pacijente terapeutima specijaliziranima za seksualne probleme.

Rapini objašnjava kako je često glavni uzrok neki dublji problem u vezi s partnerom, kao i različita očekivanja o tome koliko se često trebate seksati, ili kako se međusobno odnosite u javnosti.

Možete pokušati i ovu strategiju: zapišite tri seksualne stvari koje želite učiniti i zamolite partnera da napiše isto. Zatim pokušajte napraviti barem jednu stvar sa svake liste. Usklađivanjem svojih ciljeva možete postati sretniji i zadovoljniji, kaže Rapini.

Alergija na spermu
Groznica, curenje iz nosa, i problemi sa želucem mogu biti znakovi gripe, ali i pokazatelji tzv. sindroma post-orgazmičke bolesti (POI). Vaše tijelo detektira proteine u vašoj spermi kao strana tijela te alarmira imunološki sustav da ih napadne.

Također je moguće i da ženske tekućine izazovu alergijsku reakciju kod muškaraca, iako to nije dokumentirano u medicinskim knjigama.

Što učiniti? Budući da se simptomi mogu razviti isti dan ili dan kasnije, teško je dijagnosticirati stanje, kaže dr. Khera. Ako sumnjate da je seks povezan sa simptomima, posjetite alergologa ili imunologa. Iste vrste testova koje otkrivaju alergije, primjerice na psa ili ambroziju, mogu identificirati i alergiju na spermu. Uzimajući lijekove protiv upala prije i nakon seksa možete smiriti ovu autoimunu reakciju, stoji u nedavnom istraživanju u Journal of Sexual Medicine.

Komentari

▲ Povratak na vrh