17 načina da spasite svoje srce

Život je kratak – pogotovo ako ne poduzmete nešto kako biste se zaštitili od infarkta.

Ne postoji puno načina na koje možete preživjeti metak kojim je naciljano vaše srce. Možda u tom trenutku nosite pancirku (malo vjerojatno), gibate se kao da ste u pravom pravcatom Matrixu (još manje vjerojatno) ili zapanjeni nijemo gledate kako se Božja ruka spušta i čudotvorno ščepa projektil (neće se dogoditi, osim ako niste u filmu Montyja Pythona).

Ipak, postoji i vedra strana toga depresivnog scenarija. Ma, postoje i dvije vedre strane. Prva je ta da smrtonosan hitac zbog kojega se doista trebate brinuti ide prema vama poprilično polako: zove se koronarna bolest. Druga je ta da možete nabrojiti barem 17 načina kako se obraniti od njega.

Skupili smo na jednome mjestu niz tjelohranitelja koji će vas učinkovito osigurati da vas srce ne izda. Ne morate usvojiti sve ove načine za spas života, no pokušajte kojem od njih dati priliku da se dokaže ne biste li vidjeli odgovara li vam dugoročno. Tko zna, možda upravo tako uspijete izbjeći metak.

Obljubite je dvaput

Muškarci koji spolne odnose imaju jednom mjesečno i rjeđe izloženi su i 45 posto većem riziku od razvoja koronarne bolesti nego likovi koji to rade dva do tri puta tjedno, otkrilo je istraživanje iz American Journal of Cardiology. Seks je gola tjelovježba i tako štiti vaš krvožilni sustav, kažu znanstvenici.

Navalite na zrnje

Recite krumpiru “ne, hvala” i zobljite grahorice. Osobe koje svaki dan jedu šalicu leće, graška ili graha nakon tri mjeseca imaju 4 jedinice niži krvni tlak, kaže istraživanje iz Archives of Internal Medicine. Dodajte vlaknima bogat crni grah u salatu, ubacite leću u variva ili umiješajte pinto grah u chili.

Ščepajte tlak

Četiri tjedna redovitoga stiskanja šaka može vam sniziti tlak za 10 posto, pokazala je metaanaliza objavljena u Journal of Hypertension. Znanstvenici kažu da vježbe stiskanja uklanjaju stres i popravljaju funkciju krvnih žila. Dvije minute stišćite i opuštajte lijevu šaku. Pa desnu, nakon minute odmora.

Zamutite kajganu…

…i prestanite doživljavati jaja kao izvor LDL (lošeg) kolesterola. Zapravo, brazilsko istraživanje kaže da osobe koje jedu jaja imaju manje masnih naslaga u koronarnim arterijama. Moguće je da je to zbog vitamina E, B12 i folne kiseline u žumancima. Ipak, kako biste pripazili na kalorije, stanite na manje od četiri jaja dnevno.

Potrčite i brojite

Odaberite neki tjedni trening – primjerice, 3 kilometra trčanja, i nakon što ga obavite, zabilježite vrijeme te srčanu frekvenciju. Nazovite liječnika primijetite li velike promjene, primjerice ako inače nakon trke bilo bude 165, a sad je 185 otkucaja u minuti za isto vrijeme. To može biti signal da možda imate začepljene arterije ili oslabljeno srce, kaže dr. Theodore.

Dišite opušteno

Stanite i dugo, polako dišite. Još bolje, u 30 sekundi šest puta izdahnite. Ako to ponavljate, možete u nekoliko minuta spustiti sistolički tlak za 4 milimetra žive, pokazao je pokus objavljen u časopisu Hypertension Research. Neki znanstvenici misle da vježbate li redovito duboko disanje, učinak na tlak dugo traje.

Idite u krpe…

U usporedbi s osobama koje tvrdo spavaju, one s nesanicom imaju 45 posto viši rizik od srčanog udara, pokazala je norveška studija. Samo 30 minuta tjelovježbe triput tjedno može vam popraviti san. No budite strpljivi: trebat će mjeseci da se pojavi korist za srce, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern.

…ali nemojte prespavati

Čovjek može i pretjerati sa spavanjem: osobe koje krme više od 10 sati noću imaju povećan rizik od koronarne bolesti, kaže studija iz časopisa Sleep. Objašnjenje: previše spavanja je previše neaktivnosti, što ima veze s debljanjem ili lošim psihičkim zdravljem. Ne možete li se odmoriti u 7-9 sati, posjetite liječnika.

Nahrdajte se kalija

Istraživanje američkoga Centra za prevenciju i kontrolu bolesti otkrilo je da dodatnih 1000 miligrama kalija na dan može sniziti sistolički tlak. Banana sadrži 420 miligrama, a tog minerala ima i u batatu (540 miligrama u srednje velikom pečenom gomolju) i tunjevini (450 miligrama u porciji).

Napunite solarne ćelije

Škotski znanstvenici otkrili su da 20 minuta izloženosti UV zrakama može povećati proizvodnju dušikovog oksida u vašem tijelu, što snizuje tlak. Možete uloviti sunca 10 minuta dvaput tjedno, no ne zaboravite redovito se kontrolirati kod dermatologa, pogotovo ako ste svjetloputi, savjetuje dr. Joshua Fox, privatni dermatolog iz New Yorka.

Dan počnite siti

U nedavno objavljenoj studiji sa Sveučilišta Harvard otkriveno je da muškarci koji preskaču doručak imaju 27 posto veći rizik od koronarne bolesti, možebitno zbog velikoga kolebanja šećera u krvi i viših razina triglicerida.

Šutnite limenku

Energetske napitke nudite samo svojim neprijateljima. Istraživanje sa Sveučilišta Pacific pokazalo je da te kofeinske bombe mogu povisiti krvni tlak čak i kod zdravih muškaraca. Držite se kave.

Čučnite nisko

Iako sve vježbe snage povisuju HDL (dobri) kolesterol, čučnjevi su posebno učinkoviti jer vježbaju najveće mišiće. No radite puni čučanj: oni aktiviraju više malenih mišićnih vlakana nego što to čine četvrt ili polučučnjevi, kaže dr. Santora.

Skuhajte malo kelja

U istraživanju provedenom na Sveučilištu Harvard pokazalo se da muškarci koji pojedu jednu i pol porciju zelenog povrća na dan imaju 12 posto niži rizik pojave problema sa srcem u usporedbi s onima koji zeleno jedu jednom tjedno.

Nakesite se smrti

Vedar svjetonazor može vam prepoloviti rizik od srčane bolesti, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins, možebitno zbog toga što pozitivnost pomaže u uklanjanju stresa i upale.

Jedite raznobojno

Ako je nešto narančasto, stavite to u usta. (Iznimka su jaffa keksi.) Finsko istraživanje pokazalo je da muškarci s najnižim razinama beta-karotena u krvi imaju triput veću vjerojatnost da će razviti kongestivno zatajenje srca u odnosu na muškarce s najvišim razinama.

Nikamo se ne žurite

Popnite se na stacionarni bicikl. Pet minuta se zagrijavajte, a onda pedalirajte jako brzo 15 – 30 sekundi te se jednako toliko polako odmarajte. Ponavljajte to 10 minuta, a potom se odmarajte četiri minute, zatim iznova. Ta rutina može vam pomoći s razinama masnoća u krvi, pokazao je kanadski pokus.

Komentari

▲ Povratak na vrh