10 upozorenja o zdravlju koje otkrivaju vaša stopala

Neki znakovi mogu biti i potencijalno opasni za vaše zdravlje!!!

Stopala su jedan od najvažnijih dijelova tijela jer nas nose kroz život, pa je zapravo nevjerojatno koliko im malo posvećujemo brige i pažnje.

Jeste li znali da se u stopalu nalazi gotovo četvrtina svih kostiju u tijelu i zamršen splet mišića? Kosti stopala raspoređene su u lukovima tako da mogu podnijeti težinu tijela, a da stopala ne služe samo da s njima hodamo pokazuje i 10 vrlo važnih faktora kojima nas upozoravaju na neke (potencijalno opasne) zdravstvene probleme.

1/ Nedostatak dlačica na nožnim prstima
Iznenadni nestanak dlačica znak je da vaša stopala nemaju dobru cirkulaciju, pa postoji rizik da vaše srce ne pumpa dovoljno krvi, upozorava dr. Caroline MacCallum, američka ortopedica.

2/ Grčevi u stopalima
Uobičajen su pokazatelj neuroloških problema, ali i dehidracije i(li) loše prehrane. Redovito vježbajte i unosite dovoljno tekućine u organizam te povećajte unos namirnica bogatih kalijem, magnezijem i kalcijem. Za trenutno olakšanje spas je topla kupka za stopala.

3/ Ranice koje ne zarastaju
To je gotovo uvijek znak dijabetesa jer ranica ne zarasta zbog visoke razine šećera u krvi. Ponekad to može biti i znak melanoma. Primjetite li takvo što odmah posjetite dermatologa.

4/ Uvijek hladna stopala
Ako ih nikako ne možete utopliti, u pitanju je hipotireoza. Ako pri tome imate više od 40 godina moguće je da imate lijenu štitnjaču. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, naglo debljanje ali i depresiju. Analiza krvi će odagnati sve vaše sumnje.

5/ Povećanje nožnog prsta
Ako je vaš nožni palac naglo narstao, crven je i nadražen. Hitno posjetite liječnika. Ako se ne radi o fizičkoj ozljedi, ovo su tipične karakteristike gihta, infekcija, artritisa…

6/ Utrnuli prsti ili dijelovi stopala
Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, kroničnog alkoholizma ili nuspojava kemoterapije. Ali, ako utrnuće osjećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok uklješteni živac u stopalu, listu ili leđima, koji može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće.

7/ Neugodni čukalj
Koštana izraslina na zglobu kod nožnog palca nije posljedica nošenja neudobne obuće. Naprotiv, riječ je o genetskoj deformaciji stopala se pogoršava nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da se neugodni čukljevi isprave jest operacija.

8/ Bol u peti
Plantarni fasitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzrok snažne boli u peti. Obično se pojavljuje kad ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice, pogoršava se . nošenjem preuske ili neodgovarajuće obuće te zanemarivanjem laganih vježbi za istezanje mišića.

9/ Perutanje ili svrbež stopala
Osjećate li svrab, a koža se ljušti – vjerojatno imate gljivičnu infekciju. Lako se liječi antifungicidnom kremom i redovitom higijenom stopala. No, uzrok svrbeža mogu biti i kožna oboljenja poput psorijaze, što će najtočnije detektirati dermatolog.

10/ Žuti nokti
Promjena boje nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, no ako je prati i ‘listanje’ nokta, i(li) laka lomljivost upućuje na gljivične infekcije.

Komentari

▲ Povratak na vrh