U Hrvatskoj od melanoma češće obolijevaju muškarci

U nedjelju, 27. svibnja, od 10 do 18 sati na Europskom trgu održat će se akcija u sklopu 11. javnozdravstvenog projekta „Djeluj sada“ gdje će građani imati priliku besplatno pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože

„U 2015. godini bilo je ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 posto. Broj novooboljelih žena (287) 2015. godine gotovo je jednak broju u 2014. godini (282), ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godine bilo čak 362, za razliku od prethodne godine kada je oboljelo njih 305. Posebno su zabrinjavajući podaci da je melanom već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih.“, rekla je Primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“ na press konferenciji povodom najave javnozdravstvenog projekta „Djeluj sada“.

„Redoviti pregledi iznimno su važni kako bi se eventualne bolesti otkrile na vrijeme. Grad Zagreb sustavno radi na edukaciji svojih građana, pa tako ove godine 11. put zaredom organiziramo projekt ‘Djeluj sada’ s ciljem informiranja građana. Besplatni pregledi na Europskom trgu ove nedjelje pravi su primjer kako javnozdravstvene akcije imaju odličan učinak, naime svake se godine odazove više od tisuću građana na preglede, što je odličan uspjeh“, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Akademkinja Mirna Šitum, prof.dr.sc. Antoinette Kaić Rak, dr.sc. Vjekoslav Jeleč, izv.prof.dr.sc. Goran Krstačić, Mirela Šentija Knežević i Sanja Poduje

Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javnopreventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. Godine 2015. lokaliziranu je bolest imalo 51,8 % oboljelih, ali i dalje velik broj oboljelih od melanoma (23,4 %) ima metastaze u regionalnim limfnim čvorovima, a 6,5 % bolesnika ima udaljene metastaze. Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma.

„Radi što šire edukacije građana, Grad Zagreb još je 2014. godine na osam lokacija (Športsko-rekreacijski centar Jarun – Jarunska obala, Park Bundek – zapadni dio jezera, Savski nasip – neposredno u blizini Boćarskog doma, izlozi Gradskih ljekarni Zagreba na pet lokacija) postavio uređaje za mjerenje UV indeksa koji ujedno podsjećaju građane na važnost zaštite kože od sunca. Osim što prikazuju trenutačni UV indeks, uređaji sugeriraju i odgovarajući faktor zaštite od sunca. Ove se godine u suradnji s udrugom „Zdravi pod suncem“ planira proširiti mreža mjerača UV indeksa i uz Gradske bazene na ŠRC-u Šalata, Utrine i Mladost“, istaknula je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

U sklopu ove akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

Sastavni je dio akcije na Europskom trgu i edukacija najmlađih članova društva pa su tako organizatori na Europskom trgu pripremili i edukativne radionice za djecu na kojima će mališani moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca – odjenuti duge rukave i staviti šešir i sunčane naočale, nanijeti odgovarajući zaštitni faktor na kožu i izbjegavati boravak na jakom suncu.

Komentari

▲ Povratak na vrh