Prijavite se na utrku stepenicama – Zagrepčanka 512

U subotu 8.12. u 10 sati u poslovnoj zgradi Zagrepčanka, starta ZAGREPČANKA 512 - jedinstvena utrka od 490 stepenica koju organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život

Zagrepčanka 512 utrka je koja vas izaziva da je trčite! Natjecatelji startaju u prizemlju poslovne zgrade, svladavaju stazu od čak 490 stepenica, a cilj se nalazi na 25. katu odakle se pruža prekrasan 360° pogled na Zagreb.

Zagrepčanka 512 je organizirana po uzoru na najpoznatiju utrku stepenicama – Empire State Buildingu Run-Up u New Yorku. Utrka je i dio svjetskog udruženja Towerrunning World Association (www.towerrunning.com) te se boduje u svjetskom kupu u trčanju stepenicama.

U proteklih 6 godina trčala se jedna disciplina (SOLO) u kojoj je natjecatelj „samo“ jednom trčao na vrh. Ove godine uvode se dvije nove discipline: MEGA u kojoj natjecatelj trči dva puta na vrh (s kratkom pauzom između dva trčanja) i DUO tj. timska utrka. DUO tim čine žena i muškarac, svaki član tima trči jednom na vrh, a rezultati oba člana tima se zbrajaju i čine konačni rezultat koji se uvrštava u poredak.

Kratke utrke sa sasvim novom dimenzijom trčanja po stepenicama

Najveća razlika između trčanja po ravnom i stepenicama je u tehnici trčanja koja zahtijeva aktiviranje druge skupine mišića. Trčanje po stepenicama zahtijeva jači rad ruku, a i gravitacija postaje vrlo važan čimbenik, jer što ste lakši trčite brže. Izrazito je važan i pravilan ritam trčanja – stepenice su iste visine i dužine pa korak mora biti konstantan i identičan. Kako se radi o jako kratkim utrkama u trajanju od svega nekoliko minuta, potreba za energijom je velika pa srce i pluća rade maksimalno, a trkači vrlo brzo ulaze u „aeroban način rada“.

Rekorde drže Slovenci

Stazu od 490 stepenica visokih 17 cm, u kategoriji muškaraca najbrže je (2015. godine) pretrčao Slovenac Matjaž Mikloša u vremenu 2 minute 34 sekunde i 50 stotinki. Dakle, trebalo mu je samo nešto više od 6 sekundi po katu! U ženskoj konkurenciji rekord (iz 2014. godine) drži Karmen Klačnik također iz Slovenije s rezultatom 03:11.88. Od natjecatelja iz Hrvatske najbrži su Tea Faber (2017.) s rezultatom 03:28.32 i Antonio Kleković (2016.) s 2:49.00.

Na ovu posebnu utrku mogu se prijaviti svi građani, rekreativci, aktivni sportaši pa i profesionalni trkači. Do danas se prijavilo rekordnih 600 trkača, a očekuje se da će ih ove godine nastupiti čak 800.

Ove godine za najbrže natjecatelje u utrci organizator je osigurao vrijedne nagrade: 2x sportski sat, 2x poklon bon od 750 kn te 2x poklon bon od 500 kn. Multipower IsoDrink će za sve sudionike osigurati okrepu.

Prijave za nastup na utrci moguće su na web stranici utrke do 4.12.2018. u ponoć. Osigurajte svoje mjesto na utrci jer na dan utrke neće biti moguća prijava!

Društvo športske rekreacije AKTIVAN ŽIVOT je udruga građana osnovana 2007. godine s ciljem promocije i popularizacije rekreativnog bavljenja sportom. Udruga provodi niz programa i projekata u području sportske rekreacije, a najpoznatiji su:

  • Trčaona – program rekreativnog trčanja za odrasle; provodi se od 2011. godine; kroz program prošlo više od 6.000 građana
  • Atletska utrka „Zagrebački noćni cener“ – popularna gradska utrka koja okuplja 3.000 rekreativnih i profesionalnih trkača
  • Kros utrka „Volim trčanje“ – obiteljska utrka koja okuplja oko 1000 djece i 1000 odraslih
  • „Zagrepčanka 512“ – utrka stepenicama
  • „Vikendom na Medvednicu“ – planinarski projekt u sklopu kojeg svaki drugi vikend građane grada Zagreba vodimo na besplatne planinarske izlete po Medvednici

Komentari

▲ Povratak na vrh