NG otkriva opasnosti koje nam prijete od ubrzanog otapanja leda

Ne propustite rujansko izdanje National Geographica Hrvatska!

Arktički se permafrost topi mnogo brže od očekivanoga te pritom preoblikuje zemlju i otpušta ugljikove plinove koji bi mogli ubrzati klimatske promjene.

Neočekivano brzo urušavanje ledom bogatog permafrosta na Arktiku moglo bi svake godine “upumpati” milijarde dodatnih tona metana i ugljikova dioksida u atmosferu, što je prijetnja koju tek treba uračunati u klimatske modele. 

Permafrost pokriva područje više nego dvostruko veće od Sjedinjenih Država, nastanjeno s upola manje ljudi nego New York, na nekim od najnepristupačnijih terena na svijetu. Jedan njegov dio posebno zabrinjava – onih otprilike 20 posto koji sadrže goleme naslage čvrstog leda.

Fotografija: Ronan Donovan

Arktik je dio globalnog sustava hlađenja, a kako se količina morskog leda ubrzano smanjuje zbog rasta temperature, taj se sustav urušava. Istraživačima iz cijelog svijeta upravo je Grenland, odnosno postaja Sjever, savršeno mjesto za prikupljanje podataka s leda, iz mora i atmosfere te mjerenje promjena tijekom vremena, a znanstvenici se nadaju da će im ti podaci pomoći predvidjeti što planet očekuje u budućnosti. 

Rujansko izdanje National Geographica donosi sve o tradiciji Inuita, odnosno višetjednim kampiranjima na kanadskom Arktiku na koje oni vode svoju djecu kako bi ih naučili lovačkim vještinama i kulturnim vrijednostima koje se prenose s koljena na koljeno već više od 5000 godina. Cilj takvih kampiranja jest da se osigura opstanak inuitske tradicije čak i ako nestane leda.

U novom broju National Geographica doznajte kako živi jedan od najprilagodljivijih predatora na Zemlji – arktički vuk. On živi samo na otocima kanadskog Arktika i duž obale Grenlanda, ali srodan je običnim vukovima koji se mogu naći na Stjenjaku, u većem dijelu Kanade i dijelovima Europe. Znanstvenici nisu sigurni koliko arktičkih vukova danas naseljava ta područja. 

Fotografija: Ronana Donovan

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographica Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. rujna! 

Komentari

▲ Povratak na vrh