Men’s Health, 300 bikera i igrači Dinama podržali Dan plave zvijezde!

Ovo važno zdravstveno-edukativno događanje treću godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva

U subotu, 1. lipnja, Trg bana Josipa Jelačića u potpunosti se zaplavio, a razlog tome je Udruga P.I.N.K. – life koja je obilježila Dan plave zvijezde (Blue Day), na kojem su svi prisutni nosili plavu boju kao znak potpore oboljelima od raka debelog crijeva.

Riječ je o zdravstveno-edukativnom događanju koji se u Hrvatskoj obilježava treću godinu zaredom, a cilj mu je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti. Potporu ovom iznimno važnom događanju dalo je čak 300 bikera kluba Pleter Chapter Croatia, koji od starta prate rad Udruge, te nogometni klub Dinamo, a ovaj događaj obilježen je grupnom fotografijom u znak podrške oboljelima od raka debelog crijeva.

Povodom ove akcije, nogometaši Dinama snimili su i video kojim pozivaju građane da sudjeluju u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva i odazovu se ovoj akciji.

Na samo događanje došli su s natpisom „Za budućnost bez raka debelog crijeva“ te se pridružili bikerima Pleter Chapter Croatia i članovima Udruge u zajedničkom fotografiranju. Na terasi Jazz & Cabaret cluba Kontesa Udruga je dijeljenjem voćnih kupova promovirala zdravu prehranu. Akciju su svojim dolaskom podržali ninistar zdravstva Milan Kujundžić, Mirela Šentija Knežević, u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Matija Vuica, Jure Popović, Ivana Nola, Ivana Delač, Snježana Mehun te mnogi građani.

Nives Moric, predsjednica Udruge PINK life, Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i ministar zdravlja Milan Kujundžić u društvu mladih igrača NK Dinama

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 3575 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2040, žene 1535), dok je od raka debelog crijeva u 2017. godini umrlo 2037 osoba (muškarci 1174, žene 863). Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola. Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

Članice Udruge PINK life i Snježana Mehun

Preživljenje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. – 2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU. Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i  već godinama iznosi tek 20-tak % građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 %, a željeni 65 %.

Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Lazer Lekaj, igrač GNK Dinamo, Damir Bašić, kondicijski trener GNK Dinamo, Ivana Delač, Iva Kontek i Sandro Žufić, trener vratara U19 i kondicijski trener U17 GNK Dinamo

 

Dizajnerica Matija Vuica i Nives Moric, predsjednica Udruge PINK life

Komentari

▲ Povratak na vrh