Gastro kutci na zagrebačkom Adventu koje morate posjetiti

Advent traje do 7. siječnja iduće godine - što je sasvim dovoljno vremena za nekoliko turneja po njegovim kućicama!!!

1/Krašland
Kraševa originalna građevina postavljena je tik uz Manduševac. Izrađen od punog drveta, KRAŠLAND kao da je izašao iz neke dječje bajke, privlači sve poglede i poziva posjetitelje da se popnu na galeriju, odakle mogu snimiti nezaboravni selfie s pogledom na Trg. Kao pravi dvorac, KRAŠLAND ima brojne sadržaje – Ured Djeda Mraza, dječju igraonicu i veliki prolaz, koji vodi ravno do Kraševe slatke kućice. Rukom stvorena blagdanska priča naziv je koji najbolje opisuje posebnu ugostiteljsku ponudu gastro iznenađenja u Kraševoj kućici, stvorenu za istinske poznavatelje slastica. Uz dobru zabavu i pravu blagdansku atmosferu posjetitelji uživaju u vrućoj čokoladi, čarobnim Bajadera fritulama te originalnim koktelima na bazi vruće čokolade.

2/Sretnih 13 na Adventu kod Matoša
Na Adventu kod Matoša svaka se ugostiteljska kućica razlikuje u bogatoj street food ponudi. Izdvajamo jela koja vrijedi isprobati – od tradicionalnih hrvatskih do specijaliteta poznatih u cijelome svijetu. Alpska kuća u ponudi ima brojne rakije, kuhani gin u kombinaciji sa sokovima, a specijalitet su mu germknedle. Fritula house, Bosanska kuća i Stari Zagreb nude provjereno gonijalna jela po starim recepturama a Mr. Bjorg je osmislio jedinstvenu recepturu norveških i švedskih vafli. Gradec je ugostiteljska je kućica kojoj ćete se vraćati po još koju čašicu pravog crnog domaćeg kuhanog vina a ekipa iz kućica After oduševljava švicarskom sarmom.
U kućici Santa Snack pobrinuli su se za inovativan način uživanja u suhomesnatim proizvodima i siru. Zagrebački kicoši u svoju su ponudu uvrstili kobasice na američki, indijski, njemački, kineski, meksički i hrvatski način. U kućica Inbox možete pronaći jela spravljena u kombinaciji s konopljom. Kućica Zdravo seljački osvojit će vas ličkim polama koje se prvo kuhaju, blanširaju i peku. Prava energetska bomba krije se na kućici Bear’s cave u kojoj možete naručiti pohani škripavac, a kućica Costa odlučila se za kobasice i hot dogove u tortilji.

3/ Gourmet festival na platou Gradec
Od vruće talijanke, famoznog čupavca, masnog sendviča, obraza od pajceka, najboljeg burgera u Hrvatskoj, domaćeg bunceka, New York strip steakea, ramen rolica, molekularnih toplih dimnih koktela, u zaokruženoj ponudi uživat će ljubitelji mesnih specijaliteta, domaće kuhinje, azijskih jela kao i oni koji preferiraju vegetarijanska jela.
Među najvećim otkrićima ove je godine posebna ponuda Rougemarin kućice koja nudi posebno zanimljiv sendvič imena masni, te izvedenicu germknedle koja se radi s tijestom od batata i kokosa s čokoladnim preljevom što neodoljivo podsjeća na bakine čupavce. Zagrijavanje nije loše započeti na kućici Savršena crnka uz tople koktele od kuhanog gina, koji s dodatkom suhog leda stvaraju pravu molekularnu kemiju u čaši. Ovo je svakako broj 1 piće koje morate probati ovog Adventa. Za ljubitelje mesnih jela, ove sezone mašti nema kraja pa tako obavezno treba isprobati pastrami burger na kućici American Dollar, Jameson burger na Cellar kućici, ili rolani odojak u burgeru na kućici Funky food und Marshall. Za prave poznavatelje scene, na Rhapsody kućici u ponudi je najbolji burger iz 2018. – Kasheta burger. Đurina Hiža velika je novost ove godine na Baš Naš Adventu u Klovićevim dvorima, a njihov New York strip steak otopit će i najtvrdokornija nepca. Ako pak nedjeljom tradicionalno jedete puricu s mlincima, znamo mjesto i za to – kućica Funky Food und Marshall.
Ono što je posebno karakteristično za ovu lokaciju je raznolikost ponude pa tako svi oni koji ne jedu meso, mogu pronaći wok jela bez mesa, štrukle, krumpiriće ili norveške vafle. Izbor fusion hrane na platou Gradec je zavidan jer uz hladne dane, najbolje idu začinjena topla jela poput ramen rolica na kućici Fun Bobby punjenih govedinom iz slobodnog uzgoja ili japanskih okruglica punjenih hobotnicom na kućici Tako Yaki. No, kako šećer dolazi na kraju, s platoa Gradec ne smijete otići da ne probate poznati El Toro Sticky Toffee puding

5/Gourmingle na Fuliranju
Čak tridesetak ugostiteljskih kućica u kojima kormila drže poznati Chefovi i food entuzijasti, kao i 5 kreativnih barova čeka vas na Strossmayerovom trgu. Zaljubljenike u morsku spizu mirisi će odvući do kućica Fermaj Tovara, B.A.B Piantina, Vodnjanke, konobe Opat i Black Peppera. Istarsko-dalmatinski okusi – ombolo, težačka juha od sipe i boba, truffioli i hobe po noninom samo su neka od jela, koja će vas zagrijati od dragosti. Bračka Biomania po prvi put dolazi na adventiranje s organskim street foodom i aromatičnim Bollitom, vrijedi probati i guštima se odati. Market by T&T, svoju je poznatu sarmicu udomio u tacosu, na Black hot dog s kroketom od krvavice ponosan je Marko Palfi iz The Garden Bar&Kitchen. Mario Mihelj iz  El Tora ostaje vjeran latinoameričkim sočnostima, a u Fat Cat kutku možete pronaći zalogajčiće.
Ovogodišnje Fuliranje raj je za ljubitelje kobasica: Christmas Fetish stiže s grješno ukusnim Santa kobasicama, Wurst Bar donosi germansku ponudu, a Berlin ističe svog favorita: čudesnu kobasicu okupanu u raguu. Institut za kobasice by Mate Janković još u svom “laboratoriju” osmišljava twistane kobasice, a s njima ove godine koketira i Rougemarin. Komadići kobasica skrivaju se čak i u Wurst Poke Bowlu, kojeg brižno spravlja Pokerai by Chili, a Lumperaj se diči slavonskim kobasičastim okusima. Osim već nadaleko i naširoko finih Submarine burgera, burger krvavicu predstavlja Mason Burgers&Staff, dok Čiketina donosi razne varijacije piletine.
Azijske delicije stižu nam u raznim varijacijama: SOI by Vid Nikolić predstavlja duh Sečuana – Dan Dan noodles, japanske kuglice s hobotnicom, Takoyaki, dolaze u režiji restorana Hanami, dok Munchy prži slano slatke egzotične wrapove. Premijera na Fuliranju očekuje i svjetski poznati atlas hrane TasteAtlas, koji u svom carstvu, Pastel de TasteAtlas nudi neodoljive, slano slatke kombinacije: Chilli con carne i  Ice Cream u vrućem brioshu, a Bagua vas poziva da ih “povučete za rep”.

6/ Prvi slovenski burger bar Lars&Sven
Ljubitelji slasnih burgera od 5. prosinca u Zagrebu mogu posjetiti još jedno mjesto s bogatom i kvalitetnom ponudom. Lars&Sven, vodeći slovenski lanac burger barova u zagrebačkom Branimir mingle mallu otvario je svoj prvi restoran u Hrvatskoj. Ova obiteljska tvrtka, već četiri godine zaredom proglašena je najboljim lancem slovenskih burger barova, a od 2017. godine imaju i mobilnu inačicu – food truck. Njime obilaze cijelu Sloveniju, a ove jeseni Iveka i njegove brzoruke grill majstore upoznali su i Zagrepčani na Zagreb Burger Festivalu. Iznimno su ponosni na suradnju s lokalnim OPG-ovima te od samog početka veliku pažnju posvećuju kvaliteti namirnica. U ponudi je 15 jela, uključujući i posebnu ponudu za djecu; od prefinih Lars i Sven burgera, delicije zvane BlackEdder koja koketira s tamnim pecivom, pilećih prutića i filea, roastbeef sendviča i hrskutavih krumpirića. Vegetarijancima će se svidjeti Vege burger, a Beyond burger nestrpljivo očekuje sve vegane koji vole uživati u hrani. Bezglutenski burger isto tako je važan i tražen dio ponude. Za dječicu je Lars&Sven pripremio dva posebna menija. Uz maleni burger i krumpiriće tu je i prirodni sok ili voda uz gratis igračku. U pripremi burgera koristi se 100% certificirana domaća govedina, bez GMO-a, hormona, antibiotika, dodanih pojačivača okusa i konzervansa.

Komentari

▲ Povratak na vrh