EURO 2020: Hrvatski navijači najoptimističniji, a engleski najnervozniji

Čak 27% nogometnih navijača iz Europe priznaje da ne bi imali ništa protiv toga da izgube posao ako bi to značilo da mogu biti na stadionu i gledati nastup svoje momčadi u povijesnom finalu, a isto misli i 16% navijača iz Hrvatske

Booking.com, službeni partner europskog nogometnog prvenstva UEFA EURO 2020 za smještaj i atrakcije, proveo je istraživanje među 7.500 fanova nogometa na 11 europskih tržišta; Belgija, Hrvatska, Danska, Engleska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Rusija, Španjolska i Švedska, uoči izvlačenja za europsko nogometno prvenstvo UEFA EURO 2020 koje se održava idući tjedan, istražujući što fanovi očekuju od ovog velikog natjecanja idućeg ljeta.

Rezultati otkrivaju zapanjujući razinu optimizma diljem kontinenta, pri čemu 35% nogometnih fanova u Europi vjeruje da njihova momčad može stići do samog kraja i podići trofej na budućem natjecanju, što nam donosi uzbudljive trenutke uoči europskog nogometnog prvenstva UEFA EURO 2020 koje nam ubrzo slijedi. Navijači iz Hrvatske su još optimističniji pa 45% njih vjeruje da će hrvatska momčad pobijediti na nogometnom prvenstvu.
Gotovo 40% nogometnih navijačica vjeruje da njihova momčad može osvojiti turnir u usporedbi s 32% među muškim navijačima, a unatoč godinama uspona i padova, starija generacija i dalje je najoptimističnija kad je riječ o izgledima njihova tima, pri čemu 37% nogometnih fanova u Europi u dobi iznad 65 godina podržava svoj tim.

Koja europska nacija ima najoptimističnije fanove?
Impresivnih 58% nogometnih navijača u Njemačkoj osjeća se optimistično uoči izvlačenja skupina za prvenstvo. Međutim, nakon sve samo ne uvjerljive predstave na finalnom turniru UEFA-ine Lige nacija na kojoj su izgubili od ljutih rivala Francuza i Nizozemaca, manje od trećine navijača (29%) vjeruje da njihov tim može osvojiti predstojeći turnir, a 24% smatra da njihov tim neće osvojiti nikakav turnir čak ni u sljedećih 10 godina.
Najoptimističnije navijače među svim sudionicima ispitanima uoči ždrijeba ima Hrvatska, pri čemu se više od dvije trećine (67%) osjeća ispunjeno nadom pred izvlačenja za veliki turnir, a impresivnih 45% uvjereno je da će osvojiti veliki turnir u idućih nekoliko godina. 97% nogometnih fanova iz Hrvatske smatra da će Hrvatska nogometna momčad pobijediti na nekom od međunarodnih natjecanja za vrijeme njihova života.

Nakon serije bolnih ispadanja s turnira te posrtanja protiv Češke republike u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, engleski navijači najnervoznija su nacija općenito tijekom izvlačenja, pri čemu jedan od tri (35%) navijača osjeća nelagodu razmišljajući o uspjehu svoje momčadi. Status Francuske kao favorita uoči natjecanja odražava se u očekivanju njihove baze navijača jer više od pola navijača (51%) optimistično je uoči ždrijeba, a trećina (33%) vjeruje da Francuzi mogu otići korak dalje i podići trofej. 

Više od 1/3 španjolskih navijača (36%) priznaje da osjećaju nervozu uoči izvlačenja za natjecanje, ali se pritom ne boje podržati svoju momčad s 59% navijača – što je najveći postotak među svim ispitanim europskim navijačima – koji vjeruju da njihova momčad može otići do kraja i osvojiti veliko natjecanje. Istraživanja pokazuju da navijači u Nizozemskoj misle kako je Europsko prvenstvo UEFA EURO 2020 možda previše za nizozemsku izabranu vrstu. Unatoč pozitivnoj kampanji na finalnom turniru UEFA-ine Lige nacija, na kojemu je momčad stigla do finala, samo 17% ispitanika smatra da njihova momčad može osvojiti neko od predstojećih natjecanja. Međutim, gotovo upola više nizozemskih navijača (33%) vjeruje da će njihova momčad osvojiti neko veliko međunarodno natjecanje u sljedeće četiri godine. 

Europski navijači pripremaju se za putovanje idućeg ljeta
S obzirom na to da se utakmice idućeg ljeta igraju u 12 zemalja, više od pola ispitanih navijača (56%) potvrđuje da planira putovati kako izvan, tako i unutar zemlje kako bi gledali utakmice svoje momčadi. Isto tvrdi 63% navijača iz Hrvatske.
Unatoč tome što tek 16% navijača iz Danske vjeruje da će njihova momčad osvojiti veliki međunarodni turnir, 61% se priprema otputovati unutar i izvan zemlje kako bi gledali utakmice svoje momčadi. Europski nogometni fanovi toliko su željni putovanja kako bi gledali svoju momčad na velikom turniru da gotovo jedna četvrtina (24%) europskih nogometnih fanova u dobi od 18 do 34 godine priznaje da bi otkazali svoj medeni mjesec kako bi uživo gledali svoju momčad dok osvaja veliki međunarodni turnir, a isto vrijedi i za 9% navijača iz Hrvatske. Također, više od četvrtine ispitanika (26%) kaže da bi sa zadovoljstvom potrošili puno više novaca na sportsko događanje nego na putovanje za medeni mjesec, isto vrijedi za 21% navijača iz Hrvatske. Nevjerojatnih 27% nogometnih navijača čak je priznalo da ne bi imali ništa protiv toga da izgube posao ako bi to značilo da mogu biti na stadionu i gledati nastup svoje momčadi u povijesnom finalu, a isto misli i 16% navijača iz Hrvatske.   

 

David Villa je novi globalni ambasador EURO 2020.

 

 

Komentari

▲ Povratak na vrh