Alarmantni podaci o rizičnom ponašanju hrvatskih adolescenata

Zbog specifičnog okruženja u velikim gradovima, gradska mladež posebno je izložena rizičnim načinima života

Mnogi će se složiti da je zdravlje najveće bogatstvo, no najnovije istraživačke studije upozoravaju na alarmantno loše pokazatelje zdravlja populacije. Upravo četverogodišnja studija Hrvatske longitudinalne studije tjelesne aktivnosti u adolescenciji CRO-PALS koju financira Hrvatska zaklada za znanost, a provodi Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pokazala je zabrinjavajuće rezultate.

Na početku srednjoškolskog obrazovanja više od polovice adolescenata u gradu Zagrebu nije dovoljno aktivno, a četvrtina provodi više od dva sata dnevno ispred ekrana. Petina adolescenata ima prekomjernu tjelesnu masu, gotovo četvrtina povišene vrijednosti krvnog tlaka, a petina adolescenata konzumira duhanske proizvode. Prikupljeni podaci o konzumaciji duhanskih proizvoda ukazuju kako su 15% učenika i 13.3% učenica redoviti pušači dok dodatnih 5.8% učenika i 3.7% učenica povremeno konzumira duhanske proizvode. Navedeni loši obrasci ponašanja doprinose zabrinjavajućim rezultatima koji pokazuju kako 22.2% učenika i 16.1% učenica ima prekomjernu tjelesnu masu, a 27% učenika i 21.6% učenica povišene vrijednosti krvnog tlaka.

‘Postojanje  rizičnih čimbenika za razvoj kroničnih bolesti u mladih  ozbiljan je globalni problem koji zahtijeva ranu prevenciju. Zbog specifičnog okruženja u velikim gradovima, gradska mladež posebno je izložena rizičnim načinima života. Stoga je potrebno na lokalnoj i regionalnoj razini uložiti dodatne napore u promicanje zdravog načina života, a poseban naglasak staviti na promicanje tjelesne aktivnosti i pravilne, zdrave prehrane’, poručio je istraživački tim.

Srčano-žilne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a upravo su adolescenti skupina pod povećanim rizikom razvoja mnogih kroničkih bolesti. Naime, životne navike stečene tijekom adolescencije nerijetko se zadržavaju u odrasloj dobi, a moderni način života i izloženost rizičnim čimbenicima tijekom adolescencije pogoduje razvoju kroničnih bolesti. Obrasci ponašanja koje je moguće mijenjati kao što su tjelesna neaktivnost, sedentarno ponašanje i korištenje duhanskih proizvoda prepoznati su kao skupina čimbenika koja povećava rizik od razvoja prekomjerne tjelesne mase i povišenog krvnog tlaka. Upravo su prekomjerna tjelesna masa i povišeni krvni tlak glavni čimbenici rizika mnogih kroničnih nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

Tjelesna aktivnost jedan je od glavnih čimbenika za normalan rast i razvoj svakog čovjeka te pridonosi održavanju zdravlja tijekom života. Nastavno na loše pokazatelje istraživanja nužno je promicanje zdravog, aktivnog životnog stila i stvaranje boljih uvjeta za redovitu tjelesnu aktivnost, napose na otvorenom, uključujući uređenje i dostupnost okoliša za kretanje, osiguranih, uređenih i ozelenjenih pješačkih i biciklističkih staza, igrališta, zelenih površina i parkova  za sigurni boravak, pješačenje, bicikliranje, igru i aktivnost djece i mladih te donijeti kvalitetne mjere koje će mlade svakodnevno poticati i motivirati da odaberu tjelesnu aktivnost umjesto ekrana i donesu pravilnu odluku za svoje zdravlje i budućnost.

Komentari

▲ Povratak na vrh