5 savjeta koje je Luka Modrić dao mladim nogometašima

Najbolji nogometaš svijeta je još tamo 2015. za Men's Health dao intervju koji nam se urezao u sjećanje. Tada nam je između ostalog rekao stvari koje su ga danas dovele do vrha, a koje svakako mogu koristiti mladim talentiranim nogometašima i sportašima

Njegov razvoj karijere i uspjesi koji posljednjih dana dobivaju konačnu potvrdu, dokaz su da Luka ima mnogo toga poručiti mladim naraštajima nogometaša i sportaša koji dolaze.

Potražili smo ovaj intervju koji smo s Lukom napravili za rujansko izdanje Men’s Healtha 2015. godine. Bilo je poučno čitati što je Luka tada rekao i potvrditi da te riječi danas imaju težinu. Što najbolji nogometaš svijeta savjetuje?

Život nogometnog profesionalca, barem onoga koji želi dugu karijeru, prilično je asketski: svakodnevni treninzi, pripreme s klubom i reprezentacijom, malo vremena za odmor… Mislite li da prosječni navijač razumije koliko zapravo nogometaši rade prije i poslije utakmice?

Teško mi je procijeniti koliko su navijači upoznati s našim realnim obvezama. O nogometašima postoje stereotipi, pa tako i oni kako samo uživamo, putujemo po svjetskim metropolama, igramo utakmice na velikim i atraktivnim stadionima, pred punim tribinama, a u međuvremenu gotovo pa ljenčarimo i puno zarađujemo. Stvari nisu baš takve kako mogu izgledati temeljem ljepšeg dijela profesionalne karijere, kakvima doista jesu doživljaji velikih utakmica, dobrih primanja i upoznavanja svijeta. Iza svega toga je mukotrpno treniranje, stalna odricanja, podređenost klupskom režimu i odsutnost od kuće i obitelji, a da o traumama teških ozljeda i dugim neizvjesnim oporavcima i ne govorim.

15. kolovoza 2018. s kolegama na treningu

Kad bi vas neki mladi nogometaš zamolio za samo jedan savjet, što biste mu rekli?

Pomalo je teško to sažeti u jedan savjet, ali kako su i meni nekad iskusniji i mudri ljudi govorili, tako i ja sada mlađima mogu kazati kako moraju vjerovati u sebe, voljeti ono što rade i tako se lakše odricati za razdoblja napornog vježbanja – što je sve preduvjet da bi se moglo težiti uspjehu. Nikad ne treba odustati od svog cilja, niti od snova.

Svi znamo kako velike utakmice doživljavaju navijači, ali zanima nas kako se prije velike utakmice osjeća Luka Modrić. Jeste li nervozni, napeti?

Određena doza tenzije uvijek postoji i mislim da je to normalno, štoviše i poželjno. Kako sam stariji, tako sam iskusniji i lakše kontroliram napetost prije važnih utakmica. Zapravo je količina tenzije ovisna o veličini utakmice. Što je važnija, to više na nju misliš. Ono što je sigurno: nema straha, nego samo pozitivna trema.

15.srpnja 2018. Luka sa srebrnom medaljom oko vrata nakon poraza od Francuske na Svjetskom prvenstvu

Kad vam je u opisu radnog mjesta igranje pred milijunskim auditorijem, samopouzdanje je sigurno od velike važnosti. Imate li recept kako graditi (i održati) samopouzdanje?

Samopouzdanje je definitivno jedan od najvažnijih faktora spremnosti igrača za maksimalne učinke. Tek kada ga privremeno izgubiš, bilo zbog lošije forme bilo zbog ozljede ili nekog trećeg razloga, postaneš svjestan koliko je značajan taj faktor. Nema nekog posebnog recepta za samopouzdanje, osim puno rada na sebi i psihičkoj stabilnosti na treninzima, utakmicama i u svakodnevici. Ključno je davati sve od sebe.

Što vas najbolje motivira? I je li s godinama teže ostati motiviran na dulje staze?

Mislim da je strast prema nogometu temeljna motivacija, koja nas od prvih dana bavljenja tim prekrasnim sportom kontinuirano gura naprijed. S vremenom, kako se meni čini, ti motivi samo rastu. Pogotovo je to tako kada doživite velike utakmice, najveća nogometna događanja, a još k tome ostvarite pobjede, osvojite trofeje. Znate kako se ono kaže: glad dolazi jedući…

Komentari

▲ Povratak na vrh