Newyorkški maraton je sve bliže, ruše se svjetski maratonski rekordi…

Boriti se s umorom i želučanom virozom te usput trenirati, to je bio lajtmotiv prošlog tjedna našeg maratonca Nevena Kamenskog. Ali u nedjelju je Eliud Kipchoge srušio svjetski maratonski rekord što je svakom strastvenom trkaču velika motivacija

Još jedan tjedan je iza mene. Red trčanja, red mučnine, red groznice zbog želučane viroze, ali uspio sam i to prebroditi. Moram, jer nema više puno vremena.

Budući da su pripreme za ovaj maraton silom prilika počele kasnije, moji treninzi su svakodnevni i intenzivni, odnosno bar se trudim održavati taj tempo. Ipak u ponedjeljak sam uzeo dan odmora. U biti sam mogao odraditi takozvani active recovery (vožnja biciklom ili neko iznimno lagano trčanje), ali baš mi je pasalo da nakon Mliječne Staze odmorim.

Zato sam u utorak krenuo odmoran u rano ujutro. U 5:50 sam već bio na Maksimiru i otrčao dvanaest kilometara, jer sam znao da cijeli dan radim i to do navečer. Trening se mora odraditi, pa čak i ako nemaš izbora nego startati prije šest ujutro.

Neven testira Sauconyjev Kinvara model tenisica

A onda je srijeda skroz krivo krenula. Probudio sam se s popriličnom mučninom u želucu. Moram cijeli dan raditi, a navečer još odraditi zahtjevan trening. Nema šanse da ću ovakav uopće išta trenirati, ali na kraju su me izvukli moji Zagreb Runnersi. Moj trener je preuzeo kontrolu… a takve stvari nekad izvlače i u najtežim trenucima. Nije me puno štedio, s obzirom na želučanu virozu: tri kilometra zagrijavanje, zatim tri puta po deset minuta na tempu polumaratona sa laganim trčanjem između dionica od tri minute. Pace je bio 3’53”, 3’53” i 3’52”. I sam ne vjerujem da sam uspio.

Čim sam došao doma i otuširao se, stresla me neopisiva groznica. Tu večer i noć osjećao sam se kao da me pregazio vlak, ali sve se brzo smirilo. Sutradan – definitivni day off.

U petak sam već trčao na ugodnom paceu od 5’04” u Maksimiru i prešao dvanaest kilometara.

Nadoknađivanje izgubljene tekućine

Kako sam u subotu radio cijeli dan, a isto tako i u nedjelju, dužinu sam na kraju trčao u nedjelju u 19:00 izravno nakon posla. Priznajem da su mi u nedjelju dodatna motivacija bili prijatelji koji su taj dan trčali Berlinski maraton, a i Eliud Kipchoge koji je taj dan srušio svjetski maratonski rekord istrčavši 2:01:39. Tako je Kipchoge srušio Kimetta s trona koji je do tada držao rekord od 2:02:57. Ako to nije dobra motivacija ne znam što jest.

Nedjelju sam shodno tome završio sa manjom dužinom od 24 kilometara na paceu 4’59” po kilometru što će otprilike biti pace kojim ću trčati u New Yorku.

Komentari

▲ Povratak na vrh