New York je sve bliže, izvlačim svoj maksimum!

Iza našeg Nevena Kamenskog, Men's Healthovog čitatelja koji će početkom studenog tračati New York City Marathon, naporan je tjedan u kojem je isprobavao razne varijante bržeg i sporijeg trčanja (fartlek trening). Igra s brzinama trčanja dovela ga je do iznenađujućih rezultata

Pozdrav svima! Ne mogu vjerovati kako brzo vrijeme prolazi i kako jedan tjedan brzo prođe uz sav posao i treninge koje odrađujem.

Nažalost tjedno trčim samo četiri puta, jednostavno ne stignem više zbog posla. Prošlo je više od mjesec dana od kada sam imao slobodan dan, znači ni svetak, ni petak nemam slobodno. Tako je to u turizmu, ali isto tako je dobar pokazatelj da ukoliko nešto stvarno želiš, nema prepreka. Treninzi su mi jako dobro strukturirani zahvaljujući mojem treneru, tako da ta četiri treninga tjedno, iako bih radije da ih je više, izvuku ipak maksimum iz mene.

U ponedjeljak sam radio iznimno zanimljiv trening. Neka vrsta fartleka mogli bi reći. Ako niste upoznati sa fartlek treningom, fartlek na švedskom jeziku znači igra brzine. Ukratko, kombinacija bržeg i sporijeg trčanja. Za početnike to može biti kombinacija hodanja i jogganja, za malo naprednije jogganja i trčanja, a ovaj trening koji sam ja radio je kombinacija tempa polumaratona umanjena za deset sekundi, te kombinacija tempa polumaratona uvećana za petnaest sekundi. Te intervale sam mijenjao svakih 400 metara.

Fartlek rezultira stresiranjem aerobne i anaerobne forme. Imamo niz benefita fartlek treninga, od spremnosti za utrku preko fat burna do jačanja tijela, a sami proces je vrlo jednostavan i početniku da shvati. Kao što sam prije spomenuo, doslovno kombinacija hodanja i jogganja za same početnike. Ono što je meni posebno zanimljivo bilo za vrijeme ovog treninga je to što je sporiji dio bio otprilike 400 metara na tempu 4’0” po kilometru, a nisam osjećao da tako brzo idem. Sve u svemu jako zabavan trening i veselim se da pomaknem granice u ponavljanjima.

Ovaj put sam odradio sedam brzih, sedam sporih ponavljanja s osjećajem da sam mogao isforsirati još, ali zadovoljan sam što sam stao na vrijeme. Ozljeda je još uvijek tu, a u tenisicama Kinvara od Sauconyja toliko mi je udobno i još važnije daju mi dobru potporu da zaboravim na tu laganu nelagodu u lijevom gležnju –  kada tenisica izbori naslov izbor urednika uglednoga trkačkog časopisa Runner’s World, onda vam je jasno kako čovjek zaboravi na bol. Ipak, dobro je da sam na vrijeme “stao na loptu”.

Saucony Kinvara tenisice idealne su za brzinske treninge i utrke jer su lagane, a istovremeno i udobne zahvaljujući Everun ulošku. U njima je Neven proveo najveći dio treninga prošlog tjedna posebice kad je odrađivao fartlek trening s izmjenama brzine trčanja…

U utorak sam uzeo day off, utorci i nedjelje su mi najintenzivniji na poslu i to su vrlo često dani odmora. Uz njih se četvrtak nekako nametnuo kao day off jer srijedom imam dosta intenzivne treninge navečer.

Srijeda je bila interesantna, uvijek me neka nervoza uhvati prije treninga srijedom jer sam znao što me čeka. Tri puta po dvanaest minuta na tempu polumaratona sa tri minuta jogganja između. Bilo bi bolje da sam odradio trening obrnutim redoslijedom, ali splitovi su bili ovakvi: prvih dvanaest minuta na 3’52” po kilometru, drugih na 3’51”, a treći na 3’54” po kilometru. Sve u svemu zadovoljan. Heineken 0.0 bezalkoholno me osvježilo i dalo mi energije. Hajdemo dalje.

Četvrtak je bio dan za lagani trening od desetak kilometara po Maksimiru, stvarno ultra lagano na tempu 5’42” po kilometru.

Petak sam preskočio što se treninga tiče jer je subota bila dan za manju dužinu sa uključenim tempom polumaratona. Prvih petnaest kilometara sam odradio na tempu 4’46” po kilometru, iako mi se to činilo kao jako ugodno, ipak je došlo do neke mjere na naplatu kada je uslijedilo pet kilometara na tempu polumaratona nakon odrađenih prvih petnaest. Imao sam cijeli petak odmor od trčanja, četvrtak je trening bio jako rano ujutro, a subotnji trening sam odradio predvečer. U neku ruku imao sam skoro tri dana odmora, iako ne cijelih. Upravo zato sam se jako dobro osjećao na prvih petnaest na tempu 4’46” po kilometru. Peticu na teške noge sam odradio na tempu 3’55” što je otprilike tempo polutke, možda nešto ispod toga, ali uz vjetar na zagrebačkom nasipu gdje sam radio trening, zadovoljan sam. Nakon istrčanih 20 kilometara odradio sam još dva kilometra cool downa kako bi se puls smirio. Uvijek je dobro nakon jačeg tempa odraditi lagano rastrčavanje.

Evo još jedan tjedan je iza mene. Veselim se novim treninzima, New York se bliži, malo sam čak promijenio stav oko vremena na kojem ću trčati, ali o tome sljedeći tjedan :)

Bezalkoholni Heineken 0.0 osvježavajućeg i bogatog okusa kvalitetnog piva nudi idealnu nadoknadu tekućine nakon iscrpljujućih treninga i utrka…

Komentari

▲ Povratak na vrh