Neven Kamenski: “Idemo osvojiti taj New York!”

Stigao je i taj dan! Naš maratonac Neven Kamenski nakon tjedana priprema i treninga napokon pakira kofere za put u New York. U nedjelju, 4. studenoga 2018. ostvarit će mu se velika želja - stat će na start svjetski poznatog newyorškog maratona. Sretno Nevene!

Pozdrav svima, evo me dan pred put, obavljam zadnje zadatke koje imam prije puta, pa tako i dnevnik trkača. Prošli tjedan je što se treninga tiče bio relativno jednostavan, prije par dana je bio Ljubljanski maraton koji je za mene osobno bio pravi fijasko, ali o tome čitajte malo niže. 

Ponedjeljak je bio dan za lagano zagrijavanje, četiri ponavljanja po 1000 metara na tempu utrke sa pauzama od 60 sekundi laganog jogganja između, te na kraju cool down odnosno rastrčavanje. Dobro sam se osjećao, tisućice na tempu polumaratona odradio sam bez ikakvih teškoća.

U utorak i srijedu sam odmarao, poanta je bila da tjedan uoči jakog polumaratona odmorim kako treba.

U četvrtak sam odradio laganih osam kilometara u Maksimiru plus 500 metara na tempu polumaratona.

Petak opet day off, a u subotu sam krenuo za Ljubljanu. U Ljubljani sam odradio shakeout run, da se noge malo rastrče, nekih skromnih četiri kilometara. Dobro sam se osjećao, malo me lijevo rame boljelo koje me zna ponekad zezati u maratonima, pred kraj utrke. Naime kao klinac sam pao sa skatea i slomio sam rame na vrlo nezgodan način, i tek kada sam krenuo s trčanjem je to došlo na naplatu. U neku ruku sam bio sretan da me shakeout run sjetio na rame, te sam sutradan prije utrke pažljivo razgibao rame kako ne bi došlo do bolova za vrijeme polumaratona.

Everun međupotplat i izdržljivi Tri-Flex Crystal Rubber potplat Saucony Freedom ISO2 tenisice u potpunosti su prilagođeni stopalu trkača za udobno trčanje višekilometrskih utrka, dok se gornjište od Isoknita sljubljuje s mekim Isofitom, što osigurava potporu, udobnost i prozračnost.
Bezalkoholno pivo Heineken 0.0 odlično je rješenje za nadoknađivanje tekućine nakon iscrpljujućih treninga i utrka

Nedjelja je bio dan D. Probudio sam se dovoljno rano, pojeo na vrijeme. Na žalost je kiša padala kao luda i vremenski uvjeti nisu bili idealni, ali kako sam prošle godine u Varaždinu postigao PB po kiši, pomisao na vlažnu utrku nije me sputavala. Sa kolegom Filipom sam se po kiši rastrčao do starta, uspjeli smo se probiti u prvi koral, iako je kiša padala zbog količine trkača nije mi bilo zima, osjećao sam se sasvim ok. Možda je falilo neke nervoze ili adrenalina, ali ponavljam, skroz dobro sam se osjećao. Utrka je startala, krenuo sam na zadanom tempu, nekako sam se mučio sa paceom, previše sam gledao na sat kako ne bi išao prebrzo, a niti presporo. Nekako sam tražio taj groove, tražio sam da da uđem u neku zonu i peglam, ali to se nije dogodilo. Prvih pet kilometara sam odradio na tempu, i osjećao sam da nekako jednostavno ne ide. Šesti kilometar je bio osjetno sporiji i u tom sam trenutku shvatio da nemam šanse za osobni rekord. Počeo mi se New York muvati po glavi i donio sam odluku da stanem.

Nisam se htio isforsirati imajući u vidu maraton u NY za tjedan dana. Rastrčao sam se i neslavno završio svoj dan u Ljubljani. Ovo je prva utrka koju nisam završio, sve je to dio trčanja, za sve mora postojati prvi put. Kasnije kroz dan proveo sam sate komentirajući s trenerom što je pošlo po zlu. Znam točno na čemu trebam raditi za bolju budućnost. Od kvalitetnije prehrane, do više vježba snage, pa do više laganih kilometara. U ovim pripremama za Ljubljanu radio sam otprilike četiri treninga tjedno. Dva strukturirana i jaka sa dionicama, jednu dužinu koja je često završavala na tempo dionicama, a samo jedan trening je bio lagan. Na ovoj razini, te za ovaj rezultat očito 60 kilometara tjedno nije dovoljno i definitivno treba više laganih treninga i kilometara u nogama. To je zaključak za sada, vidjeti ćemo što će mi se još iskristalizirati u glavi. Glava je u trčanju iznimno važna, mentalna snaga je dobar dio uspjeha u trčanju. Definitivno još jedno polje kojem se trebam posvetiti.

Noge pamte, nisam uzalud trenirao, idemo osvojiti taj New York, hvala Men’s Healthu, Sauconyu, Run Croatia ekipi i Heinekenu na svoj potpori. Vama najviše hvala na čitanju, i pišem vam iz New Yorka :)

Komentari

▲ Povratak na vrh