Koliko nam je zaista važna sportska odjeća?

Za profesionalce to je neupitno, ali za rekreativce sportska oprema ne predstavlja prevagu u uspjehu. Ipak važno nam je da nas ne sputava, da je udobna, štiti od raznih vremenskih uvjeta, da dobro stoji i istakne našu osobnost....

Većina koja se rekreativno bavi sportom kreće od toga da su za hodanje, trčanje ili vožnju bicikla sasvim dovoljne kratke hlače, obični pamučni t-shirt i tenisice i da ulaganje u sportsku odjeću nije potrebno.

No, ako znate koje sve prednosti današnja sportska odjeća i oprema imaju, odgovor je jasan. Važno je što nosite! Naime, sportska oprema u sebi spaja puno važnih funkcija i njih ne treba podcijeniti:

  • Potiče maksimalnu pokretljivost i izvođenje aktivnosti

Majice, hlače i jakne za sportaše su tako napravljene da sportaša ne ograničavaju u aktivnosti te mu pružaju tjelesnu potporu dok se bavi aktivnošću. Kod nekih sportova je primjerice važno da je odjeća uska, a kod drugih da je široka. Tako se u teretani pored običnih širih kratkih hlačica sve više nose i kompresijske hlače (tajice) koje daju potporu mišićima u vježbama. Biciklističke tajice imaju podstavljenu stražnjicu radi dugotrajnog sjedenja, njihove majice imaju džepiće na leđima za sitne stvari, dok za trkače oprema često ima džepiće s prednje strane kako bi trkač lakše mogao pospremiti sitne predmete, kao što su primjerice maramice ili pak ključevi od auta. Tenisice su posebna priča i potrebno ih je imati bar dva para ako trenirate u teretani i trčite – tenisice za trčanje su premekane i isuviše fleksibilne za teretanu.

  • Prilagođena je potrebama sportaša i vremenskim uvjetima

Proizvođači sportske odjeće kontinuirano razvijaju nove tehnologije kako bi odjeću za sport unaprijedili, optimizirali za razne vremenske uvjete, učini li je prozračnom odnosno da aktivno diše. Jer trčati se ne mora samo po suncu i suhom vremenu – kad je važno da odjeća odvodi vlagu i tako olakšava hlađenje tijela – nego i kad kiši ili je vani hladno. Kako se bliži jesen i zima uvjeti za sport na otvorenom sve su manje idealni, ali to ne znači da trebamo prestati trčati ili trčati samo u zatvorenom.

„Upravo suprotno od uobičajenog “bijega u teretane”, smatram da je trčanje po hladnom, kišnom i snježnom vremenu idealan trening za jačanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, a samim time i imuniteta. Naravno, poželjno je obratiti pozornost na adekvatnu opremu za takve uvjete“, kaže voditelj trčanja Goran Golubić, mag. kineziologije, u tekstu ‘Nema zime za trčanje’.

Sportska odjeća danas nudi zaštitu od vjetra, hladnoće, pregrijavanja i kiše. Pritom je regulacija vlage posebno zahtjevna funkcionalnost jer s jedne strane odjeća treba otpuštati znoj prema van, a s druge strane kiša ne smije prodirati do tijela. Koža mora disati, a s njom i odjeća.

  • Smanjuje mogućnost ozljeda i štiti zdravlje

Nošenje sportske odjeće nije koncentrirano samo na osjećaj udobnosti kod aktivnosti, nego služi i za zaštitu zdravlja i smanjenja rizika od ozljeda. Jer kod gotovo svake vrste sporta postoji opasnost od ozljeda. Prije sportske aktivnosti treba se zagrijati, a taj početni dio mnogi zanemaruju. Zna se da je nezagrijano tijelo sklono ozljedama. U tome može pomoći kvalitetna sportska odjeća koja regulira tjelesnu temperaturu i tako znatno umanjuje mogućnost ozljeda. Također smanjuje rizik od prehlada jer regulira pretjerano znojenje i štiti od kiše, vjetra ili hladnoće. Naime, pored tehnologije koja omogućuje da koža „diše“, sportska odjeća također čuva tijelo od bolesti jer vlaga s unutarnje stane ili kiša s vanjske ne daju osjećaj hladnoće na koži dok trčite, što može doprinijeti pothlađivanju tijela te dovesti do prehlade.

  • Motivira na aktivnost

Na kraju, ali ne i nebitno. Odjeća ima snagu mentalno nas pripremiti za aktivnost, postaviti nas u aktivno raspoloženje, motivirati da se pokrenemo ponovno, još jednom… trčati, vježbati. Znate onaj osjećaj kad odjenete vaše tajice, kratke hlače za trčanje, omiljenu majicu, obučete svoje udobne tenisice i stavite sat na ruku? Sam ritual spremanja i oblačenja već je dovoljan da počnete poskakivati i osjetite navalu energije za pokret! Odjeća može biti odličan dodatni motivator.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh