Kako da veliki entuzijazam ne pređe u pretreniranost?

Kada se tek počnete baviti trčanjem, entuzijazam vas može navesti da napravite preambiciozan raspored. Iako uvijek podupiremo entuzijazam, pretreniranost može postati velik problem te imati dugotrajne posljedice

Ako vas neprestano bole mišići te se osjećate umorno, nedostajat će vam snage volje da izađete na trčanje. A ako se morate odvući na trening, bit će vam teži nego obično, što vam pak može potopiti motivaciju.

Pretreniranost se ne odnosi samo na to da prebrzo činite previše toga – ona je posljedica i nedostatka dovoljno odmora između treninga. Zbog toga su dani odmora u planiranju trkačke rutine jednako važni kao dani kada trčite. Osim na vaše trčanje, pretreniranost može ozbiljno utjecati i na svakodnevni život: umor, manjak teka, gubitak zanimanja za seks, nemogućnost koncentriranja – sve su to popratne pojave pretjerivanja s treningom.

Osim toga, pretreniranost nije samo pogreška koju zbog entuzijazma i neznanja čine početnici nego i čest problem na koji nailaze trkači svih razina, čak i elitni. Za njegovo je izbjegavanje ključno da budete sigurni kako trčite prema programu koji vam odgovara. Prvo, kada se tek počnete baviti trčanjem, nemojte trčati dva dana za redom. Dan poslije trčanja mora biti dan odmora. Ako baš doista želite nešto raditi, razmislite o plivanju, jogi ili hodanju.

Kako će vam forma biti sve bolja, nemojte doći u iskušenje prebrzo podizati kilometražu, nego pokušajte povećati svoju brzinu. Odredite što vam je najvažnije: želite li trčati dulje ili brže? Svaki tjedan povećavajte svoju kilometražu ili vrijeme trčanja za otprilike 5 posto svojega najduljeg trčanja. Stoga ako ste svladali petkilometarsku ili 30-minutnu rutu, sljedeći tjedan trčite oko 5,5 kilometara ili 35 minuta. Povećanje nije obavezno svaki tjedan – pričekajte s njime dok postavljenu udaljenost ili vrijeme možete istrčati bez napora i nelagode. Varirajte i način vježbanja: jednom trčite dugo i ravnomjerno, drugi put u trening uključite intervale brza trčanja na različitim udaljenostima; iskušajte i trčanje s elementima off-roada.

Mislite li da patite od pretreniranosti, nemojte odustati! Na pravi se put možete vratiti uz nekoliko malenih promjena. Važno je da vam raspored može biti fleksibilan. Primjerice, ako niste raspoloženi za dugo trčanje, možete ga zamijeniti kraćim. Ako i dalje osjećate bolove od prethodnog trčanja, možete otići na plivanje. Ne osjećate li se dobro, vjerojatnije je da ćete trpjeti posljedice ako se prisilite izaći na trčanje. Nemojte se bojati promijeniti svoj raspored pokaže li se da nije djelotvoran – opušten pristup trčanju znači kako nije vjerojatno da ćete forsirati, stoga ćete u svemu uživati još više.

Pazite i na to da se dobro hranite jer su vam potrebni ugljikohidrati da osiguraju “pogonsko gorivo” za vaše tijelo te bjelančevine koje će pomoći u oporavku. Jedite i mnogo voća i povrća radi jačanja imunološkog sustava te zaštite od prehlade koja bi vas mogla omesti u treniranju.

Prevencija je najbolji lijek protiv pretreniranosti. No ako je prekasno za nju, cijeli se tjedan odmarajte prije nego što počnete primjenjivati novu, opušteniju trkačku rutinu. To će vašem tijelu dati priliku da se oporavi i obnovi, a vama ojačati motivaciju za trčanje.

Komentari

▲ Povratak na vrh