Zašto nam najbolje ideje padnu na pamet pod tušem?

Osim toga, naučite kako stupiti u kontakt s genijalcem u sebi bez da se smočite

Proslavljeni producent Aaron Sorkin se tušira šest puta dnevno kako bi spriječio kreativnu blokadu. Ako dobivanje Oskara za scenarij nije dovoljan dokaz da je na dobrom putu, novo istraživanje časopisa Thinking & Reasoning dokazalo je da nam bolje ideje dolaze kada se prestanemo truditi i pustimo misli da odlutaju.

Istraživači su ispred ispitne skupine stavili zadatke s riječima, a zatim su ih upitali jesu li do rješenja došli analitičkim pristupom ili im je rješenje iznenada sinulo. Kada su do rješenja došli u ‘Aha!’ momentu, davali su točnije odgovore nego s pristupom rješavanja problema.
Evo zašto: kada se koristite metodičkim principom rješavanja problema, frontalni režanj vašeg mozga je vrlo aktivan, kaže istraživač dr. John Kouinos, koautor knjige The Eureka Factor: Aha Moments, Creative Insight, and the Brain.

Frontalni režanj drži vas u jakom fokusu – što je dobro ako morate proći godišnju procjenu troškova – no nije dobro ako morate riješiti neki problem. Kada zapnete, treba vam novi pogled na situaciju. Zbog stanja hiperfokusiranosti ne možete se pomaknuti s mjesta. Veća je vjerojatnost da ćete se držati već ustanovljenih činjenica umjesto da dolazite do novih ideja.
S druge strane, kada ste opušteni i vaše misli slobodno lutaju, aktivnost u prednjem režnju se smanjuje, a aktivnost u dijelu mozga koji se zove gyrusa cinguli se povećava. On je zaslužan za nesvjesne ideje koje bi nam inače promaknule.
„On doslovno širi vašu svijest“, kaže Kouinos.

Zbog toga možete buljiti u monitor računala po 40 minuta pokušavajući doći do rješenja, a čim se ustanete od stola sine vam rješenje. Ne morate cijeli dan besciljno hodati po uredu, niti se stalno tuširati kako bi dočekali trenutak prosvjetljenja. Pokušajte si postaviti granicu koliko dugo ćete sjediti pred računalom prije nego se natjerate na kratku šetnju, kaže Kounios.
Ako na posao idete automobilom, probajte ugasiti radio i vidjeti što će vam pasti na pamet u tim rijetkim trenucima tišine. Možda neka nova genijalna ideja.

Komentari

▲ Povratak na vrh