Veliki odmor

Formula za planiranje najlakšeg, najjeftinijeg i najugodnijeg odmora koji ćete pamtiti do kraja života.

81 dan prije polaska na odmor rezervirajte jeftinu avionsku kartu

Najjeftinije avionske karte mogu se nabaviti 81 dan prije leta ako putujete u inozemstvo, navodi se na stranici CheapAir.com. Putovanja unutar zemlje najbolje je planirati 49 dana prije polaska. “Većina avionskih kompanija karte počinje prodavati 11 mjeseci prije leta, ali najbolji se popusti ne počinju nuditi do četiri mjeseci prije leta”, kaže urednik portala CheapAir.com Jeff Klee. “Rezerviranje karte prerano može biti podjednako loša odluka kao i kupnja karte prekasno.”

Iznimka: Preporučuje se što ranija nabava avionske karte ako planirate daleko putovanje u sklopu specifičnih, vrlo popularnih datuma i prigoda, poput Nove godine ili Svjetskog prvenstva.

15 posto putnog budžeta trebali biste staviti na stranu za nepredviđene troškove

Recimo da imate 5000 kuna koje ste planirali potrošiti na putovanje. Povrh troškova putovanja, smještaja, hrane, suvenira i izleta, trebalo bi vam ostati barem oko 700 kuna za “ne daj, Bože” situacije. Nepredviđeni troškove uvijek iskrsnu i zato morate imati spremnu rezervu, kaže Matt Kepnes, autor knjige How to Travel a World on $50 a Day. Možda će vam upravo ta rezerva omogućiti da taksijem dođete do neke novootkrivene lokacije ili da platite štetu za uništen inventar u hotelskoj sobi. Planirajte odmah kako se ne biste živcirali kasnije.

8 dana minimalno potrebno je da napunite baterije

Nizozemska studija pokazala je da se nakon toliko dana većina ljudi odmori i potpuno izađe iz radnoga mentalnog sklopa. Većina je ispitanika kazala da im je vrhunac odmora bio tjedan dana nakon dolaska. Brojne aktivnosti niskog intenziteta poput čitanja knjige u ležaljci ili odmaranja u vrućoj kupelji oslobodit će vas nakupljenog stresa i poboljšati vam raspoloženje. Blagodati dobro provedenog odmora osjećat ćete dugo nakon povratka.

5 miligrama melatonina trebali biste uzeti ako mijenjate vremenske zone

Pobijedite jet lag melatoninom, hormonom koji regulira cikluse spavanja. Grčka je studija pokazala da se s pomoću suplementa melatonina tijelo lakše prilagođava razlici u danu i noći između putnih destinacija. Ako putujete preko šest ili manje vremenskih zona, uzmite jednu dozu melatonina dan prije puta, otprilike u doba kada je na vašem odredištu 22 sata. U slučaju da putujete preko sedam ili više vremenskih zona, uzimajte dozu melatonina tijekom tri dana prije putovanja. Kada stignete na odredište, izbjegavajte kofein, a obroke konzumirajte kada je vrijeme za njih na novoj lokaciji, odnosno vremenskoj zoni.

2 izleta maksimalan je broj koji biste trebali planirati tijekom dana

Putujete li pretrpanog rasporeda, s turističkom kartom uguranom u džep ruksaka, nećete uživati u odmoru. Posjećivanjem svake znamenitosti i obavljanjem svih aktivnosti navedenih u turističkom vodiču na pravom ste putu za odmor iz pakla.
“Ako planirate svaku sekundu svog odmora, bit ćete pod stresom”, kaže Kepnes. “Putovanje bi barem jednim dijelom trebalo ostati neplansko.” To znači da biste trebali istražiti ono što vam se učini zanimljivim i ostati dulje od planiranog kad, primjerice, naletite na opušten kafić koji biste rado voljeli imati u svom susjedstvu kod kuće. Zato nemojte planirati više od pola dana – dvije planirane aktivnosti dnevno od po dva sata ili jedna unaprijed planirana četverosatna aktivnost na dan više su nego dovoljno tijekom odmora.

Komentari

▲ Povratak na vrh