Uz ove trikove budite uspješni i u poslu i u ljubavi

Ove poslovne tajne jamče i da će vašoj ljubavnoj vezi porasti dionice. Najsretniji su parovi oni koji i svojim karijerama i svojoj vezi pristupaju s jednakom posvećenošću, kaže dr. Jill Bowers sa Sveučilišta Illinoisa

Osim ako vaše prezime nije na pročelju tvrtke u hijerarhiji se nećete uspeti bez ostajanja dokasna na poslu. Ipak, bude li se to događalo prečesto, cijena koju će platiti vaša ljubavna veza možda će biti veća od bonusa koji ćete dobiti. Najsretniji su parovi oni koji i svojim karijerama i svojoj vezi pristupaju s jednakom posvećenošću, kaže dr. Jill Bowers sa Sveučilišta Illinoisa koja proučava zadovoljstvo u ljubavnim vezama.

Što vam je onda činiti? Odgovor ne zahtijeva obuzdavanje ambicija. Razmislite o ovome: dobar ljubavni partner ima mnogo toga zajedničkog s dobrim kolegom, zar ne? Pod pritiskom zadržava mirnoću, pozorno sluša te podmeće leđa ako kolega zezne stvar. Strategije koje slijede pomoći će vam da napredujete na poslu. Primijenite li ih i na privatan život, napredovat će vam i ljubavna veza.

PAZITE KAKO SE ODIJEVATE

ZAŠTO JE TO VAŽNO? Žene se usredotočuju na odjeću podsvjesno tražeći znakove statusa.
“Ono što nosite oglašava što ste i resurse koje možete ponuditi”, objašnjava dr. Helen Fisher, antropologica sa Sveučilišta Rutgers, autorica knjige Why We Love. Vaša odjeća također govori o vašoj samouvjerenosti; usto, odjevnim kombinacijama pokazujete kako je dovoljno cijenite da je i dalje nastojite impresionirati, ističe stručnjakinja za veze dr. Yvonne K. Fulbright.

UČINITE OVO Obnovite garderobu.
Cipele će primijetiti čim vas ugleda, upozorava David Hart, vodeći dizajner muške odjeće. Zato ih dobro ulaštite, a vezice zamijenite onima u nekoj odvažnijoj boji kao što su crvena i zelena. Potom, investirajte u tamne traperice. Usredotočite se na to da vam pristaju – ne smiju djelovati šlampavo, ali ni poput tajica, a njihov pojas mora taman sjesti na vaš struk (2,5 cm iznad kosti kuka). Iznad pojasa – miješajte, savjetuje Hart.

ISKORISTITE DRUŠTVENE VEZE

ZAŠTO JE TO VAŽNO? Dosada uvelike pridonosi nezadovoljstvu ljubavnom vezom,
pokazala je studija koju je objavio Psychological Science. Zato prepirke oko toga što će se gledati na TV-u, ako je to postala noćna aktivnost, može biti znak za uzbunu. Morate češće izlaziti: ljudi osjećaju više strasti za svoje partnere kad se druže s drugim parovima, pokazalo je istraživanje Državnog sveučilišta Wayne. “Skloni smo pred drugima biti u svom najboljem izdanju”, objašnjava dr. Geoffrey L. Greif, profesor obiteljske terapije i koautor knjige Two Plus Two: Couples and Their Couple Friendships. “Zahvaljujući viđanju s drugim ljudima koji drže do vašeg mišljenja i odgovaraju na vaše misli, ona će više cijeniti vas, a vi nju.”

UČINITE OVO Izađite na dvostruki spoj s najzabavnijim parom koji poznajete.
Parovi se hrane uzbuđenjem drugih parova, kaže dr. Jeremy Nicholson, savjetnik za veze koji osobito proučava privlačnost. “Viđanjem drugih sretnih parova suptilno se osnažuju uvjerenja o koristi što ih donosi ljubavna veza”, objašnjava. Gledajte je u oči kad govori i smijte se njezinim šalama kako bi osjećala da je cijenite, savjetuje stručnjak za uvjeravanje Jay Heinrichs, autor knjige Thank You For Arguing. Hvalite je, osobito kad nije u blizini. “Svaka će riječ doći do nje, budite sigurni”, ističe Heinrichs. A te će riječi djelovati još iskrenije jer neće biti prisutna kad ih budete izgovorili.

BUDITE BOLJI TIMSKI IGRAČ

ZAŠTO JE TO VAŽNO? Dobar radnik rasterećuje kolegu koji je zatrpan poslom – isto vrijedi za vlastiti dom.
Nedavna je švedska studija pokazala da su u vezama žene puno više nego muškarci sklone neraspoloženju i tjeskobi ako osjećaju da podjela kućanskih poslova nije fer. Počnite preuzimajući poslove koje nerado obavlja ili joj oduzimaju najviše vremena kao što su kupnja namirnica ili pomaganje djeci s domaćom zadaćom, savjetuje dr. Elizabeth Lombardo, autorica knjige A Happy You.

UČINITE OVO Efikasno delegirajte.
Pametan menadžer ne radi sve sam. Pomoći će vam i vlastiti telefon: danas postoji tona aplikacija i servisa koji vam mogu olakšati svakodnevne poslove, čak vas i riješiti nekih od njih.

PODIŽITE MORAL

ZAŠTO JE TO VAŽNO? Šugavo je raditi za nekoga tko se stalno žali – a i žena ne bi trebala živjeti s nekim takvim.
Prema njihovim iskazima u studiji koju je objavio Journal of Marriage and Family, žene koje žive s pozitivno nastrojenim muževima manje se sukobljavaju u vezi nego one koje život dijele s grintavcima koji uvijek imaju razloga za nezadovoljstvo. Ali gle sad ovo: muškarci oženjeni pozitivkama naveli su jednako mnogo sukobljavanja kao i oni čije supruge nisu baš oličenje vedrine. “Žene su sklonije ‘popravljati’ vezu“, objašnjava dr. James Iveniuk. “Muškarci su pak skloni povlačenju iz sukoba, stoga oni koji su po prirodi optimisti uspješnije sprječavaju nesuglasice.”

UČINITE OVO Slavite pobjede – čak i one male.
Ne, to ne znači uručivanje odličja za pranje posuđa. To znači da primjećujete sitnice. “Ženama je važna iskrenost i integritet postupaka”, kaže dr. Paul Hokemeyer, obiteljski terapeut iz New Yorka. Nastupa na svojoj prvoj 10K utrci? Budite ondje i na cilju je dočekajte s kavom i pecivom. Journal of Personality and Social Psychology objavio je studiju kojom je ustanovljeno da je za partnere koji su pokazivali da jedan drugog cijene bilo vjerojatnije da će i devet mjeseci poslije biti zajedno. Važno je i da geste kojima iskazujete svoju pažnju odražavaju njezine vrijednosti, ne samo vaše, ističe dr. Lombardo. “Žudi li za pustolovinom, možda želi da je iznenadite putovanjem radi slobodnog penjanja. No ako joj treba malo mira, usrećit ćete je večerom za dvoje.”

VRATITE ZAJEDNICI

ZAŠTO JE TO VAŽNO? Dobre vijesti: parovi koji se više seksaju najčešće imaju čvršće brakove,
otkrilo je istraživanje Sveučilišta Johns Hopkins. No posrijedi je ukupno zadovoljstvo, ne puka učestalost, ističe Fulbright. Znate što to znači, dečki. “Osjećaj poželjnosti najjači je afrodizijak“, kaže dr. Fulbright, “stoga se potpunim usredotočivanjem na njezine potrebe može ojačati veza između vas te njezino samopouzdanje u krevetu.”

UČINITE OVO Neka se sve vrti oko nje.
“Oralni se seks često smatra samo oblikom predigre, no parovi bi ga trebali tretirati poput novog odnošaja”, kaže dr. Y. Fulbright. “Ako je voljna, za početak se pobrinite za stvaranje ugođaja, primjerice paljenjem svijeća ili masažom”, upućuje Men’s Healthova savjetnica za veze dr. Debby Herbenick. Tako će se više opustiti – i nabrijati vjerojatnost postizanja orgazma.

Komentari

▲ Povratak na vrh