Ubacite u višu brzinu – i dočekajte zlatne godine puno sretniji!

Vrijeme je dragocjeno. Evo brzih trikova kako smršavjeti, dobro izgledati, doći do boljeg seksa i zaštititi tijelo od frke.

Zdravlje: Živite dulje s treninzima od 15 minuta

Aktivirajte se ovog trena i mogli biste u zlatnim godinama dulje uživati u razbibrizi. Novo istraživanje objavljeno u uglednom medicinskom časopisu Lancet pokazalo je da muškarci koji svakodnevno samo 15 minuta vježbaju – a to možete postići prehodate li žustro dvije autobusne stanice – imaju dodatne tri godine života više. To što ćete bolje izgledati samo je bonus.

Bogatstvo: Obrijte glavu i napredujte na poslu

Uklonite li mnogo toga s glave, mogli biste postati glava odjela. Prema istraživanjima Sveučilišta Pennsylvanije, obrijete li glavu, izgledat ćete snažniji, muževniji, i na temelju toga netko će zaključiti da biste mogli biti bolji vođa. Samo, nemojte to javiti političarima…

Seks: Lezite na trbuh i slađe sanjajte

Svi smo čuli što se događa kad pojedete sir prije počinka, no spavate li na trbuhu, mogli biste imati puno ugodnije snove. Istraživanje objavljeno u časopisu Dreaming pokazalo je da spavači u tom položaju češće sanjaju seks. Svakako bolje to nego situaciju da ste u školu došli goli.

Mršavljenje: Na traku i učite nove trikove

Ključ za poboljšanje mišićnog pamćenja, odnosno za “motoričko učenje” je 20 minuta aerobne tjelovježbe neposredno nakon što ste završili s vještinom koju želite usavršiti. Znanstvenici sa Sveučilišta Copenhagen otkrili su da to u mozgu oslobađa spojeve zbog kojih se naučeno zapamti. Stoga, na stazu za trčanje nakon što popravite gađanje trice.

Prehrana: Pojačajte snagu povrću koje ubija rak

Da, brokula je supernamirnica, ali ima svoj kriptonit: tavu. Lisnato povrće puno je spojeva koji sprječavaju rak, ali kako biste ih upili, treba vam enzim mirozinaza. Taj enzim uništava se kuhanjem. Nadomjestite ga tako da u salatu ili povrće iz woka dodate senf. Senf je najbolji prijatelj svakom povrću.

Zdravlje: Žvačite naranče i lakše dišite

Svatko tko živi u gradu zna kako gradski zrak nije najčistiji. Ipak, dnevna doza C-vitamina mogla bi vam pomoći da prestanete hriptati. Istraživanje sa Sveučilišta Britanske Columbije pronašlo je da on štiti vaš dišni sustav od zagađivača. “Učinke onečišćenja zraka možda mogu umanjiti antioksidansi”, kaže znanstvenik Michael Brauer.

Zdravlje: Nauljite mozak i usporite Alzheimer

Dnevna doza kokosova ulja mogla bi odgoditi učinke Alzheimerove bolesti, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta Oxford. Ulje sadrži rijetke masnoće, trigliceride srednjih lanaca, koje mozak lakše koristi kao gorivo. Ta dodatna energija pomaže da vaša siva tvar učinkovitije pohranjuje kratkoročno pamćenje.

Psiha: Sanjarite i izmaštajte dobru ideju

Sljedeći put kad vas ulove kako zurite kroz prozor ureda, recite šefu da ste poboljšavali lateralno razmišljanje. Znanstvenici sa Sveučilišta Central Lancashire otkrili su da puštanje uma da luta pomaže kreativnosti. “Postoji stigma povezana s dosadom, no ona omogućuje umu priliku da luta”, kaže autorica istraživanja dr. Sandi Mann. “Sanjarenje bi moglo pomagati na radnome mjestu.” Stoga se zavalite i zamislite promaknuće.

Mršavljenje: Sprijateljite se i smanjite broj

Postoji dobar razlog zašto se patak Bubi igra sam: novo istraživanje kaže da druženje s prijateljima čuva vašu vitkost. Kad su znanstvenici sa Sveučilišta Ohio State stavili laboratorijske miševe u društvenu okolinu s kolegama i igračkama, u mjesec dana trbuh im se smanjio za 50 posto. Usto, promijenila im se i fiziologija pa se “bijelo” salo pretvorilo u “smeđe” koje je metabolički aktivno.

Zdravlje: Izbjegavajte pušače dok imate zadatke na umu

Učinci pušenja ostaju puno dulje nego što ih možete nanjušiti na odjeći: novo istraživanje objavljeno u časopisu Addiction testiralo je pamćenje vremena i događaja (primjerice, da trebate obaviti nešto a da vas se ne podsjeća). Pasivno pušenje uzrokovalo je 20 posto manje prisjećanja u usporedbi s udisanjem svježeg zraka.

Mršavljenje: Srežite kalorije narančastim tanjurima

Kakao i topla čokolada imaju bolji okus kad ih se pije iz narančastih ili krem šalica, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Sensory Studies. Znanstvenici kažu da bi to otkriće moglo pomoći ljudima da smršave. Pokušajte jesti desert iz narančaste zdjelice: osjećate li se zadovoljniji, vjerojatnije je da ćete unijeti manje kalorija.

Psiha: Naspavajte se i pomognite mozgu

Puno ste puta slušali tečajeve stranih jezika dok spavate i niste progovoriti nijedan. To ne znači da ne možete postati pametniji zahvaljujući snu. Znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh otkrili su da spavanac od 10 minuta pomaže mozgu da zadrži što je naučio. To se zove “konsolidacija pamćenja”: pozornost vam ne odvlači nešto drugo, pa činjenice imaju dovoljno vremena zabetonirati se u pamćenju dok se mentalno oporavljate.

Komentari

▲ Povratak na vrh