U krevet gol ili u pidžami?

Većina nas u zimskim mjesecima spava barem u gaćama i majici, ako ne i u pidžami. Skinemo se goli i uvučemo pod hladne pokrivače samo ako je prigoda. No, evo zašto bismo to ipak trebali činiti svaki dan

1# Spavati gol je zdravo i higijenski

„Spavanje bez odjeće dobro je za kožu“, smatra dr. Hans Günter Weeß znanstevnik koji se bavi istraživanjem spavanja. Naime, goli spavači se manje znoje i to prije svega u intimnom području i time smanjuju manevarski prostor gljivicama i bakterijama. Ipak oni koji preferiraju pidžame, smatraju da je upravo spavanje bez odjeće nehigijenski. Weeß na taj argument odgovara jednostavnim savjetom, a to je da u tom slučaju samo treba češće mijenjati posteljinu. Budući da tijekom spavanja dolazi do gubitka tekućine čija količina se može mjeriti i do 0,75 l umjesto promjene pidžame dva puta tjedno, to napravite s posteljinom.

2# Golo spavanje čini vas samopouzdanim

Sljedeći argument ZA bolji je osjećaj za tijelo i njegove granice te osjećaj da nas netko miluje. „Tko spava gol, osjeća se seksi“, naglašava Weeß. Nećete se zbog toga što se osjećate seksi pretvoriti u Apolona, ali ćete biti senzibilniji na dodir. Svi smo iskusili taj ugodan osjećaj mirisne i čiste posteljine na goloj koži. Taj osjećaj da vas vaš krevet grli čini vas spremnijim na dodir partnerice.

3# Češće se seksate

Posljedica stimulacije cijelog tijela mekanim dodirom sigurno će povećati i šanse za tjelesnim kontaktom između dvoje ljudi koji jedno pored drugog leže goli. To može biti i ugodna promjena ako stvari treba malo zagrijati u krevetu.

4# Smanjuje se stres

„Kad se dvoje dodiruje, njihova tijela luče hormon oksitocin“, kaže znanstvenik. On razgrađuje hormon stresa kortizol te jača imunitet. Dodirima se usporava tlak, a depresivno raspoloženje nestaje. Pretpostavka je svakako da ste privlačni jedan drugome. Ako ležite jedno pored drugog i ne podnosite se ili se ne možete namirišati (tuširanje poništava moć prirodnih mirisa i feromona), taj efekt može i izostati.

5# Poboljšava vašu spermu

Skinite uske gaće ili pidžame prije spavanja! Spermiji ne vole ni usko ni pretoplo. (Ako već morate, nosite široke pidžame ili bokserice!) I nemojte se pretoplo pokrivati te pazite da temperatura u spavaćoj sobi ne prelazi 21 stupanj. Vaše sjeme će biti živahnije na nižim temperaturama, a manje živahno i time i manje plodno na višim temperaturama.

6# Ubrzava metabolizam

Dok spavate, trošite gotovo jednako toliko kalorija koliko ih trošite u vrijeme budnosti. Ako spavate goli, potrošnja kalorija može se i povećati, no samo ako vam nije pretoplo. Ako je u sobi malo hladnije, tijelo će trošiti više energije za održavanje njegove temperature. Ipak nemojte pretjerivati jer se od spavanja na hladnom možete i prehladiti.

7# Smanjujete smrad

„Spavate li u pidžami, tjelesne tekućine kao što je znoj, dulje vremena ostaju na koži, primjerice u intimnom području“, objašnjava Weess. Zato se može dogoditi da se u pidžami više usmrdite, nego kad spavate goli. To ipak ne znači da se nećete morati tuširati. Svakako redovito održavajte higijenu tijela.

Komentari

▲ Povratak na vrh