Obranite se od napada poput Filipa Hrgovića

Mali trik kojim se sigurno služi i Filip Hrgović za učinkovito neutraliziranje protivnika. Može vam odlično poslužiti u trenucima kad vam se netko unese u facu i krene s udarcima

Postoji dobar razlog zašto mađioničar maše čarobnim štapićem ili radi čudne pokrete jednom rukom dok izvodi trik.  To mu omogućuje da slobodnije pokreće drugu ruku – recimo, dohvati nešto iz džepa ili ispod stola dok je vaš fokus svagdje drugdje.

I put je tog pokreta jednako važan, kaže dr. Susana Martinez-Conde, neuroznanstvenica i autorica knjige Sleights of Mind. Njezina su istraživanja pokazala da naše oči pomnije prate zaobljene nego linearne pokrete rukom. “Za ravan se pokret mozak služi prečacem”, objašnjava. “Vidi početak i skoči na kraj. Ali zaobljeni je pokret manje predvidljiv i zahtijeva više pozornosti.”

PRIMJENA U SAMOOBRANI

Ako vas tko stjera u kut, najprije desnicom fejkajte kroše. Potom ga stresite ljevicom, brzim kratkim direktom. Bit će toliko usredotočen na praćenje velikoga zaobljenog pokreta da će mu promaknuti izravan udarac.

“Direkt nije toliko snažan”, kaže Martinez-Conde, koja se bavila i borilačkim sportovima, “ali neće primijetiti da je upućen. Tada možete nastaviti krošeom.” Brzim izmjenama napadaču ćete dati lekciju koju neće tako skoro zaboraviti.

Komentari

▲ Povratak na vrh