Nadimci nose skrivenu moć u odnosima

Zbog njih se možete osjećati dobro ili loše, ovisno o tome tko vam ih daje i u kojem kontekstu

Kad sam bio klinac, otac mog frenda Kylea dao mi je nadimak kakav je mogao nadjenuti samo muškarac sa Srednjeg zapada – Clintster. Općenito sam mrzio to ime, ali nekako mi je bilo OK kad je dolazilo od njega. Bilo je kao da mi je govorio: “Mali, ti si OK. Ti i ja? Mi smo frendovi.” Naravno, kad bi me Kyle nazvao Clintsterom, odbrusio bih mu da od…

Pokazalo se kako su obje reakcije normalne. Dr. Michael Adams, profesor engleskog na Indiana University Bloomington i urednik časopisa American Speech, kaže kako nadimci imaju skrivenu moć. Zbog njih se možete osjećati dobro ili loše, ovisno o tome tko ih upotrebljava i u kojem kontekstu. Kad me Kyleov otac zvao Clintster, osjećao sam veću bliskost s njim. No kad je isto ime upotrebljavao Kyle, imao sam osjećaj da se sprda sa  mnom.

Ali, ako je davanje nadimka djelovalo za Kyleova starog, može li biti učinkovito i za mene godinama poslije? Upotrijebim li kakvu “pozdravnu kraticu” za svakoga koga znam, možda to unaprijedi moj status na poslu ili mi omogući da se bolje povežem s ljudima. Kako bih to otkrio, odlučio sam u tjedan dana nadjenuti nova imena barem dvadesetoro ljudi.

Većina se nadimaka čini prilično očitima, stoga sam se odlučio držati osnova. Tip koji je ured ukrasio maskom Dartha Vadera? Postao je Darth. Jedino što je djelovao zbunjeno kad sam ga tako zazvao. Osjetio sam od njega vibru u stilu “Dobro, što sad izvodiš?”

Urednik sam i radim do urednika mode, koji mi katkada da besplatnu odjeću koja se pojavi u našem uredu. Naravno, taj je kolega postao Caritas. Iako sam nastojao istaknuti latinsko podrijetlo te riječi, Caritas nije skontao da se nastojim bolje povezati s njim, nego misli da sam gledao previše kostimiranih filmova.

Kad sam primijetio da tip u hlačama boje senfa sebe na Fejsu spominje kao Estragon, neumjereno sam se uzbudio. “Estragon!” uzviknuo sam prolazeći kraj njegova ureda. I on me ignorirao. Ali, samo malo: zar taj nadimak nismo stvorili zajedno?

Vrijeme je da provjerim kod Adamsa. “Kad ljudima dajete nadimke, preuzimate stanovit autoritet”, kaže. U formalnom okruženju kakvo je radno mjesto to može ispasti maleno, ali značajno jezično posezanje za moći, koje se kolegama možda neće svidjeti. “Oko sebe već imate strukturu koja vam kazuje tko je važan, a tko nije, i zašto.” Drugim riječima, suvremeni je korporacijski sustav mračan, feudalni imperij. Čini se kako su moji najbolji pokušaji uspostavljanja drugarstva podrivali tu rigidnu hijerarhiju. Stoga sam odlučio usredotočiti se na zadatak izvan posla.

Tip u delikatesi koji mi svaki dan za ručak spravlja salatu obraća mi se sa “Šefe”. Naravno da ćemo se odmah skompati čim mu uzvratim nadimkom: “A kako si ti, Boss?” O, ne, Boss djeluje ljutito. I ne samo to, nego se sljedeći dan pravi previše zauzetim za neformalnu komunikaciju.

Možda sam izgubio “šefovski” status… I Adams je razočaran mnome: antropološki govoreći, pridijevanje nadimaka “jedan na jedan” ima bratsku konotaciju. No prihvaćajući da me se naziva Šefom, prešutno sam dao kontrolu tipu iz lokala. To se promijenilo kad sam nametnuo jednako općenit nadimak, što je bilo suptilno stvaranje pritiska. Jedini pravi uspjeh došao je u kudikamo manje složenom društvenom okruženju.

Jednog petka navečer izašao sam s kompićem na piće. Odrastao je u Zapadnoj Virginiji i nakon što smo naručili, pitao sam ga koje mu je omiljeno jelo. Već sam znao odgovor: scrapple. “Tako ću te odsad zvati”, rekao sam. Kad sam ga vidio sljedećeg dana, uzviknuo sam: “Hej, Scrapple!” Nasmijao se. Svidjelo mu se. Adams kaže da je tako zbog toga jer ništa nije na kocki – društveno smo ravnopravni.

Uskoro je nekoliko starih frendova dobilo nove nadimke, npr. Mazga – koji se uvijek pretovari za izlet na kupanje. A tu je i Marley koji je nazvan po Bobu Marleyu jer voli pušiti… – čekaj, nije važno.

Takve nas interne zafrkancije zbližavaju. I samo da dodam da su zaslužili pravo da me zovu Clintster.

Komentari

▲ Povratak na vrh