Igrajte se izbornika

Znamo da biste bolje od Nike Kovača izabrali igrače za repku, ali znate li izabrati ključne ljude u svom životu? Pročitajte kako izabrati vodoinstalatera, odvjetnika, frizera, liječnika i dr.

VODOINSTALATER

Odaberite urednog tipa koji dolazi na vrijeme

Budući da nije riječ o višoj matematici, usredotočite se na bitno. Je li čovjek došao kad je rekao da će doći? Je li stavio na cipele zaštitu da vam ne uprlja stan? Je li počistio za sobom? “Odgovori na sva ova pitanja moraju biti pozitivni”, upozorava Paul Sullivan, predsjednik bostonske građevinske tvrtke. Ako ne znate gdje pronaći takvoga, raspitajte se kod majstora koje poznajete – oni znaju u koje se ljude mogu, a u koje ne mogu pouzdati.

AGENT ZA NEKRETNINE

U startu prekrižite razmetljivce, smutljivce i nametljivce

Idealni je agent za nekretnine strpljiv. Ako znate u kojem dijelu grada želite živjeti, potražite agenta koji u tom kvartu stanuje. Pitajte ga koliko će mu trebati da vam pronađe odgovarajuću nekretninu. “Ako odgovori ‘Sred’ćemo to začas!'”, nastavite tražiti. I nekretninu i agenta”, savjetuje Jennifer Allan-Hagedorn, autorica knjige Sell with Soul.

ODVJETNIK

Ima li posla preko glave, bježite glavom bez obzira

Ako je vaš odvjetnik prezaposlen da bi se borio za vas, tratite svoj novac. Stoga izbjegavajte lica s naslovnica (i stranica crne kronike), a razmislite o početniku. Iskustvo je sjajna stvar… “Ali ne podcjenjujte poznavanje teorije”, upozorava Bill Aulet, autor knjige Disciplined Entrepreneurship. Raspitajte se kod prijatelja poslovnjaka – najbolji odvjetnici većinu poslova dobiju putem usmene preporuke.

FRIZER

Njegovo njuškanje može pomoći pri šišanju

Izbjegavajte tipove koji rade kao na pokretnoj traci, pa cijelo susjedstvo nosi (baš kao većina nogometaša na nedavnom SP-u) posve jednake frizure. “Prije nego što vas krene šišati, dobar bi vas frizer trebao pitati čime se bavite i kakav vam je stil života”, tvrdi Dave Alexander, vlasnik tvrtke American Haircuts. Za savjet gdje pronaći takvoga upitajte svoje proćelave suradnike jer tip s “rupom” na zatiljku koji (usprkos tome) uvijek izgleda dobro sigurno zna dobrog frizera…

LIJEČNIK

Dopustite doktoru uvid u svoje privatne poslove

“Ako se vaša liječnica ili liječnik ne zanimaju za vaš stil života, teško da će predvidjeti potencijalne zdravstvene opasnosti”, kaže Ira Breite iz Zdravstvenog centra Langone. Seksualne navike, (zlo)uporaba alkohola – u sve bi to trebali biti upućeni. Neugodno vam je to? “Vama možda jest, ali liječniku nije”, tvrdi dr. Breite. Još jedna stvar: liječnik treba govoriti jasnim svakodnevnim jezikom, a ne strukovnim žargonom. – STEVE CALECHMAN

Komentari

▲ Povratak na vrh