Brzo ušuškajte vašu klinčadiju

Dnevni kaos u vašoj kući svaki dan završava kulminacijom kaosa pred odlazak u krevet na spavanje. Riješite to brzo i bez otezanja...

Svaku večer mantrate mantru “Neka zaspe više”? Psihologinja Jodi Mindell savjetuje da u ovoj situaciji preuzmete inicijativu i odradite to brzo i bez natezanja, onako muški:

sat prije

Prođite pripreme za spavanje sa djetetom, navodeći sve što će se dogoditi – otići će u sobu, odjenuti pidžamu, ušuškati se pod dekicu… Klinci su poput malenih odvjetnika, stoga budite određeni: “Pročitat ćeš dvije slikovnice”, a ne “Čitat ćeš slikovnice”.

40 minuta prije

Isključite uređaje s pozadinskim osvjetljenjem. Svjetlost potiskuje melatonin, što vas oboje drži budnima. Umjesto toga, igrajte se. I ne morate biti tihi. Malo žustre igre klinca će uspavati brže od uspavanke.

20 minuta prije

Krenite obavljati zadatke s popisa. Za svaki zadatak dajte djetetu jednostavan izbor. Recimo: “Idemo u sobu bučno poput slona ili tiho poput mišića?” Ili namjestite štopericu i izazovite klinca da sruši svoj rekord u brzinskom navlačenju pidžame.

2 minute prije

Dajte djetetu dvominutno upozorenje – većina klinaca i ne poima vrijeme dulje od toga. Prođite kroz rutinske poteze koji upućuju na to da slijedi spavanac: navucite zavjese, upalite noćno svjetlo… I razmislite o CD-u s uspavljujućom glazbom…

Komentari

▲ Povratak na vrh