4 načina kako zaštititi prostatu od bolesti

Rak prostate često dođe s dobi, lošim genima ili pak kao najobičniji peh, no ipak je moguće srezati taj rizik. Iskušajte ove taktike...

1# Navalite na šalšu

U istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo se da

muškarci koji jedu više od dvije porcije umaka od rajčica tjedno imaju niži rizik od raka prostate nego oni koji šalšu jedu rjeđe od jednom mjesečno. Neki od spojeva u kuhanim rajčicama mogu štititi DNK lance od mutacija.

2# Pijte odgovorno

Novo finsko istraživanje pokazalo je da ljudi koji tjedno piju tri jedinice alkohola imaju niži rizik od raka prostate nego cugeri. Dok metabolizirate alkohol, vaše tijelo proizvodi kancerogene spojeve koji su u redu samo ako ih je malo.

3# Prestanite pušiti

Kao da vam treba dodatni razlog da se ostavite cigareta: istraživanje je pokazalo da pušači češće umiru od raka prostate nego oni koji nikad nisu pušili. Kancerogene tvari iz dima duhana po svoj prilici potiču stvaranje tumora.

4# Zobajte mahunarke

Nedavno istraživanje iz British Journal of Nutrition pokazalo je da muškarci koji jedu najviše grahorica (oko 170 grama tjedno) imaju upola manje raka prostate nego oni koji grašak, bob i mahune jedu najmanje. Dok vaša crijeva razgrađuju vlakna u zrnju, smanjuje se upala koja može imati ključnu ulogu u nastanku tumora.

Komentari

▲ Povratak na vrh