Zašto bi muškarci trebali brijati pazuhe

Tisuće muškaraca tvrdi da je to potpuno normalno (i nužno)

Je li muževno imati krzno ispod pazuha? Čitatelji su glasali i odgovor je jasan: Da, muškarci bi apsolutno trebali brijati pazuhe. Barem ponekad. Od 4.044 ispitanih muškaraca, 68 % podrezuje dlake ispod pazuha; 52 % čini to radi izgleda a 16 % radi sportskih aktivnosti.

Otprilike 1 od 10 ispitanika nikada nije obrijao dlake ispod pazuha.

Prije pet ili deset godina odgovori na ovo pitanje bili bi drukčiji, nagađa Craig Whitley, holivudski stručnjak za muško dotjerivanje. Whitley (poznat kao brijač Craig) kaže da se pomak u muškom brijanju ne odnosi samo na stidne dlake.

„Ako se već brijete i imate brijaći aparat pri ruci, zašto ne biste nastavili?“

Možda smatrate da obrijani pazusi nisu muževni, imate pravo na svoje mišljenje. Ipak, nama za ljubav budite objektivni: Ako vam buseni dlaka proviruju ispod ruke, možda biste trebali ponovno razmisliti.

Iako nismo službeno ispitali žene, nekoliko njih smo neformalno upitali što misle o tome. Sve su se složile da su dlake ispod pazuha „odvratne“.

Zanimljivo, znanost nije sigurna zašto muškarci uopće imaju dlake pod pazuhom. Moguće je da je to nekada bilo sredstvo za privlačenje partnerice, kaže dr. Daniel Lieberman, profesor evolucijske biologije na Harvardu.

Ispod pazuha se nalaze apokrine žlijezde koje izlučuju znoj. Taj znoj se sastoji od steroida, lipida, proteina i ostalih kemikalija koje šalju „informacije“.

Primjerice, vaši su preci možda trebali dlake pod pazuhom kako bi u njima sačuvali miris znoja za privlačenje partnerice. Ali to sigurno ne pali u današnje vrijeme.

Donosimo vam tri koraka za jednostavno brijanje pazuha.

1. Podrezujte dlake dok su mokre

Možete ih rezati i kada su suhe, ali Whitley predlaže vodootporan trimer i brijanje ispod tuša. Vruća voda omekšava dlake i tako smanjuje čupanje dlaka i ozljede.

2. Održavajte ih kratkima

Ako imate ravne dlake, Whitely predlaže da ih skratite na 2,5 centimetra ili manje, ali ostavite barem centimetar kao bi spriječili pojavu pikavih dlačica koje svrbe.

Ako imate kovrčave dlake, Whitley kaže da ih možete skratiti na 3 milimetra. Korištenje češlja pomoći će vam da imate ravne dlake koje neće iritirati kožu.

Možete ih potpuno obrijati, ali će vas zbog toga napasti dečki u teretani. Iskreno, to je dodatna gnjavaža koja vam nije potrebna.

3. Ne preskačite njegu nakon brijanja

Nakon podrezivanja upotrijebite balzam nakon brijanja bez mirisa. (Pazite da ne sadrži alkohol jer vam je koža već osjetljiva.) Pričekajte dvije do tri minute prije nego nanesete dezodoran.

Komentari

▲ Povratak na vrh