TOP 15 najboljih preparata za zaštitu od sunca

Pretjeramo li u izlaganju suncu, koža nam to neće oprostiti: svako crvenilo koje smo doživjeli još od djetinjstva pribraja se našem UV računu. Vrijeme je da prevenirate sva moguća 'dugovanja'

To nam tako dobro čini: boravak na otvorenom, nošenje prozračne odjeće i zdrava boja kože. No potamnjelost kože nikad nije znak zdravlja, nego toga da se naša koža pokušava zaštititi od oštećenja uzrokovanih prekomjernom količinom ultraljubičastog zračenja. Pretjeramo li u izlaganju suncu, koža nam to neće oprostiti!

Naime, svako crvenilo koje smo doživjeli još od djetinjstva pribraja se našem UV računu. Nakon što se račun napuni – a to se događa sve učestalije i kod sve mlađih osoba – povećava se rizik od raka kože, vezivno tkivo slabi, a pojavljuju se i bore.

Nitko se ne mora satima “pržiti” na suncu da bi osjetio njegov pozitivan učinak. Kako bi se potaknulo lučenje hormona sreće, kao i proizvodnja vitamina D, dovoljno je lice i podlaktice izložiti suncu 20 minuta u jutarnjim satima.

No, ljeto je pred nama i sasvim je normalno da ćemo satima uživati u morskim radostima. Hoćete li se tada odlučiti za uporabu kreme, gela, spreja ili ulja, ovisi o potrebi za njegom vašeg tipa kože. Koji god proizvod izabrali, važno je da ga nanesete izdašno i ravnomjerno ga rasporedite po koži.

Odraslim je osobama za lice potrebna količina zaštitnog sredstva jednaka sadržaju čajne žličice, a šest je žličica dovoljno za cijelo tijelo. Nanesete li manje kreme, umanjit ćete njeno djelovanje. Pritom je važno ne zaboraviti nos, uši i ristove!

Apsolvirajte 3-S-pravilo za zaštitu od sunca!
Podjednako važno kao I zaštita sredstvima sa zaštitnim faktorom jest 3-S-pravilo rasprostranjeno među stanovnicima Mediterana; siesta, sjena, slojevi odjeće!
Osvrnite se malo i pogledajte kako to rade (razumni) stručnjaci za sunce: sredinom dana oni si priušte siestu i koliko god je to moguće izbjegavaju boravak na žarkom suncu izmeđ 11 i 15 sati. Osim toga, što je moguće često odabiru mjesta u sjeni i prekrivaju se odjećom koja će im poslužiti kao zaštita od sunčevih zraka.

Komentari

▲ Povratak na vrh