TOP 10 krema za hidrataciju – koje vrijede svake lipe!

Svi znamo da voda ima važnu ulogu u održavanju kože mekom i elastičnom. No, koliko god često pročitali kako je vrlo važno piti dovoljno vode svaki dan, bez obzira na godišnje doba, većina nas sklona je piti tek kada osjeti žeđ. A zapravo je osjećaj žeđi alarm našeg tijela da je već došlo do dehidracije u stanicama kože!

Mane dehidrirane kože
Osobe koje piju manje od litre vode na dan u pravilu imaju dehidriranu kožu – njihova koža gubi fleksibilnost, sklona je isušivanju i perutanju, bržem starenju i borama, a često nastaje i veći dermatološki problem. Suhoj i ispucaloj koži potrebna je barem litra i pol vode na dan, a s obzirom na to da je iza mnogih i godišnji odmor, na kojem je koža stalno bila na udaru raznih vanjskih faktora – hitno joj je potreba dubinska regeneracije i rehidracija!

Prirodni “hvatači” vode
Kako bi osigurala potrebnu vlažnost, koža sama proizvodi takozvane hvatače vode, koji vodu crpe iz dermisa, zadržavaju je i trajno fiksiraju u sredini stanica. Među njima su najpoznatiji lipidi, koji u vanjskom sloju sprječavaju prevelik gubitak vode, te aminokiseline, koje zbog svog svojstva upijanja osiguravaju rezervoar vode koji koži daje elastičnost. Taj je rezervoar prirodni čimbenik vlažnosti, a mješavina je tvari koje oblažu površinu kože kako bi spriječile njeno isušivanje.

Koje sastojke tražiti u kremama?
Postoje različite supstancije koje se dodaju u kozmetička sredstva, a svima je ključni zadatak zadržavati postojeću vodu te obnavljati izgubljenu kako bi koža zadržala prirodnu svježinu i elastičnost. Supstancije za hidrataciju većinom su masne, uljne tvari koje na koži tvore zaštitni sloj i tako sprječavaju isparavanje vode i ponovno osiguravaju vlažnost.

 

SAVJET VIŠE: Ljepota dolazi iznutra
Za održavanje zdravog izgleda nije dovoljno samo nanositi kozmetičke proizvode na lice (čak i ako su najskuplji i najkvalitetniji), nego je potrebna i sustavna briga o tijelu. A to podrazumijeva u prvom redu pravilnu prehranu. Jer, kada je koža dehidrirana, znači da joj nedostaje vlage koju u potpunosti ne može nadoknaditi nijedan kozmetički proizvod. Zbog toga stručnjaci savjetuju redovitu konzumaciju vode, ali i svježeg voća i povrća koje ima hidratacijska svojstva.

Stoga, čak i ako niste žedni, trebali biste se prisiliti piti vodu. Budete li uvijek u blizini imali vodu, nosili je sa sobom ili je držali na radnom stolu, ispijajući gutljaj po gutljaj, možete popiti dovoljnu količinu vode koja će zadovoljiti vaše dnevne potrebe.

 

 

Komentari

▲ Povratak na vrh