TOP 10 krema za hidrataciju – koje vrijede svake lipe!

Svi znamo da voda ima važnu ulogu u održavanju kože mekom i elastičnom. No, koliko god često pročitali kako je vrlo važno piti dovoljno vode svaki dan, bez obzira na godišnje doba, većina nas sklona je piti tek kada osjeti žeđ. A zapravo je osjećaj žeđi alarm našeg tijela da je već došlo do dehidracije u stanicama kože!

Mane dehidrirane kože
Osobe koje piju manje od litre vode na dan u pravilu imaju dehidriranu kožu – njihova koža gubi fleksibilnost, sklona je isušivanju i perutanju, bržem starenju i borama, a često nastaje i veći dermatološki problem. Suhoj i ispucaloj koži potrebna je barem litra i pol vode na dan, a s obzirom na to da je iza mnogih i godišnji odmor, na kojem je koža stalno bila na udaru raznih vanjskih faktora – hitno joj je potreba dubinska regeneracije i rehidracija!

Prirodni “hvatači” vode
Kako bi osigurala potrebnu vlažnost, koža sama proizvodi takozvane hvatače vode, koji vodu crpe iz dermisa, zadržavaju je i trajno fiksiraju u sredini stanica. Među njima su najpoznatiji lipidi, koji u vanjskom sloju sprječavaju prevelik gubitak vode, te aminokiseline, koje zbog svog svojstva upijanja osiguravaju rezervoar vode koji koži daje elastičnost. Taj je rezervoar prirodni čimbenik vlažnosti, a mješavina je tvari koje oblažu površinu kože kako bi spriječile njeno isušivanje.

Koje sastojke tražiti u kremama?
Postoje različite supstancije koje se dodaju u kozmetička sredstva, a svima je ključni zadatak zadržavati postojeću vodu te obnavljati izgubljenu kako bi koža zadržala prirodnu svježinu i elastičnost. Supstancije za hidrataciju većinom su masne, uljne tvari koje na koži tvore zaštitni sloj i tako sprječavaju isparavanje vode i ponovno osiguravaju vlažnost.

 

SAVJET VIŠE: Ljepota dolazi iznutra
Za održavanje zdravog izgleda nije dovoljno samo nanositi kozmetičke proizvode na lice (čak i ako su najskuplji i najkvalitetniji), nego je potrebna i sustavna briga o tijelu. A to podrazumijeva u prvom redu pravilnu prehranu. Jer, kada je koža dehidrirana, znači da joj nedostaje vlage koju u potpunosti ne može nadoknaditi nijedan kozmetički proizvod. Zbog toga stručnjaci savjetuju redovitu konzumaciju vode, ali i svježeg voća i povrća koje ima hidratacijska svojstva.

Stoga, čak i ako niste žedni, trebali biste se prisiliti piti vodu. Budete li uvijek u blizini imali vodu, nosili je sa sobom ili je držali na radnom stolu, ispijajući gutljaj po gutljaj, možete popiti dovoljnu količinu vode koja će zadovoljiti vaše dnevne potrebe.

 

 

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh