Prozori za koje vam ne trebaju mišići!

Zaboravite na probleme generacija X, Y, Z... jer svi mi nažalost, pripadamo jednoj generaciji – 'indoor' - odnosno 'generaciji zatvorenih prostora'!

Koje li ironije? Zahvaljujući tehnologijama kao nikad prije uživamo u pogodnostima koje nam one nude – od mogućnosti naručivanja i dostave hrane i odjeće, gledanja TV programa na naš zahtjev, rada od kuće, komunikacije s bilo kime u bilo kojem dijelu svijeta, virtualnih putovanja u svemir… pa ipak – čini se da postajemo sve nesretnija i bolesnija generacija?

Iz doma ulazimo u automobil ili neko drugo prijevozno sredstvo, iz njih na radno mjesto, s radnog mjesta odlazimo u dom/teretanu/kino/trgovački centar. Bez dovoljnog doticaja s prirodnom svjetlošću i svježim zrakom, prostore u kojima boravimo, nesvjesno pretvaramo u – najzagađenija mjesta za život! Zaboravite stoga na probleme generacija X, Y, Z… jer svi mi nažalost, pripadamo jednoj generaciji – ‘indoor’ generaciji, odnosno ‘generaciji zatvorenih prostora’!

Opsežno istraživanje koje je za tvrtku Velux proveo YouGov, međunarodna tvrtka za istraživanje i analizu tržišta, otkrilo je porazne činjenice – zrak u zatvorenim prostorima može biti i do 5 puta zagađeniji nego vanjski, a dječje sobe su najzagađenija mjesta u domu! Život u zatvorenim prostorima može za 40 posto povećati rizik od dobijanja astme, te dovesti do raznih oboljenja; od glavobolja i alergija do lošeg raspoloženja pa čak i depresije – posljedično uzrokovanih nedostatkom vitamina D. 

Znate da nam taj esencijalni vitamin može u dovoljnoj količini dati samo dva sata boravka na svježem zraku i suncu?

Pametni sustav za prozračivanje zraka
Iako nas razne studije upozoravaju kako živimo u sve zagađenijim mjestima, a posebno se to odnosi na gradske sredine, važno je redovito prozračivati dom – jer, eto još jedne ironije, čini se da je vanjski zrak ipak manje zagađen od onog u našem domu!

Ovaj put pametna tehnologija nam apsolutno ide na ruku jer po prvi puta imamo mogućnost da se krovni prozori otvaraju ili zatvaraju samostalno te tako stvaraju zdraviji zrak u prostorijama. Naime, izgrađen na najnovijoj tehnologiji smart-senzora, pametni prozor Velux Active with Netatmo sustavom stvarno misli i djeluje umjesto nas. Naravno da kada je riječ o prozračivanju – pametni senzori prate temperaturu, vlažnost i koncentraciju CO2 u prostoriji i aktiviraju sustav za otvaranje ili zatvaranje krovnih prozora onda kada je to potrebno! Osim toga, jedna od funkcija jest i sprečavanje pregrijavanja prostora pa tako automatski zasjenjuje tj. zamračuje prostoriju ovisno o temperaturi i prognozi vremena. Ovo je pravi dokaz da tehnologija ipak može jednostavno i lako raditi u korist našeg zdravlje, zar ne?

Dosta izgovora, pokrenite se
Svatko od nas odmah može (i treba) poboljšati svoj život. Dok ovo čitate, ustanite se i otvorite prozor. I počnite od danas redovito prozračivati prostorije u kojima boravite. 3 do 4 puta po desetak minuta bit će dovoljno za stvaranje zdrave životne klime. Ovo osobito napravite prije spavanja jer ćete time osigurati zdrav i ugodan san.
Imate li tepihe, redovito ih čistite i prozračujte, a najbolje bi bilo maknuti ih u potpunosti jer su pravi rasadnici grinja i bakterija.

Pustite svjetlost u svoj dom – poboljšat će vašu produktivnost, raspoloženje i pomoći da vam bioritam bude zdraviji.

Izađite van, prošećite po parku, budite aktivni. Ne budite ‘vampiri’ – opskrbite se vitaminom D, osunčajte se i dišite punim plućima.

 

Sadržaj je napravljen u suradnji s Velux Hrvatska d.o.o.

Komentari

▲ Povratak na vrh