Pobijedite za dlaku

Suhi zimski zrak može nadražiti vašu kožu. Pomozite joj brijanjem koje ne ostavlja tragove.

Prije svega moramo podijeliti s vama savjet kako produljiti vijek trajanja vaših britvica. Naime, britvice prema kojima se nemarno ponašamo dostaju nam za tri brijanja, tvrdi Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji newyorške bolnice Mount Sinai. Budite dobri prema britvicama i trajat će vam dvostruko dulje – a bit će i manje posjekotina.

Dakle, NE udarajte britvicama po umivaoniku jer se oštrice zbog udaraca mogu pomaknuti unutar kućišta, što može uzrokovati ozljedu pri brijanju. Britvicu radije ispirite pod mlazom vode.

UVIJEK otresite vodu iz britvice i po mogućnosti na oštrice nanesite kap zaštitnog ulja. Tako ćete efikasno zaštititi oštrice od korozije i produljiti im životni vijek.

NE stavljajte britvice u ladicu. Da biste ih zaštitili od hrđe i da bi ostale oštre, ostavite ih u uspravnom položaju, najbolje u čaši. Tako će se prije osušiti.

Za brijanje pripremni

Veći broj oštrica na vašoj britvici znači manji broj prelazaka britvicom po licu, što smanjuje vjerojatnost pucanja kože, kaže dr. Zeichner. Izaberite britvice s prilagodljivom glavom kako bi se oštrice prilagodile topografiji vašeg lica.

Pokorite svaku svojeglavu dlaku

Ulja prije brijanja omekšavaju vaše zaliske kako biste ih lakše brijali, tvrdi Allan Peterkin, autor knjige One Thousand Beards. Pritom pomaže i topla voda, stoga se brijati možete i pri tuširanju ili neposredno nakon njega.

I veliki i tehničar

Držite li se britvice kao Mladen Grdović plota, velika je vjerojatnost da ćete se porezati. Stoga i pijte i brijte na isti način – odgovorno. Britvicu držite čvrsto, ali ne grčevito. Pri hvatu se služite samo palcem, kažiprstom i srednjim prstom. Neka težina britvice sama obavi posao.

Uljem zapaprite posjeklinama

Suncokretovo je ulje zakon među prirodnim uljima. Istraživanje Medicinske škole pri Sveučilištu Sheffield u Engleskoj pokazalo je da suncokretovo ulje bolje hidratizira kožu i od maslinova ulja, ali i da je manja vjerojatnost da će nadražiti kožu.

Čuvajte i sačuvajte

Standardni losion nakon brijanja u osnovi je antiseptik. Ali mi ne bismo bili mi kad ne bismo imali asa u rukavu: prema nekim japanskim istraživanjima, losion nakon brijanja koji sadrži eukaliptus spriječit će isušivanje kože.

Zalijevajte i kad ne kosite

Želite nenadraženu kožu nakon brijanja? Onda je hidratizirajte čak i kad puštate višednevnu bradicu, upozorava dr. Peterkin. Iskušajte losion s aloe verom: istraživanje je pokazalo da aloe vera ubrzava zarastanje ranica na koži i potiče proizvodnju kolagena.

Komentari

▲ Povratak na vrh