Osvježite jesensku garderobu

Kako kupiti dobre komade odjeće, obnoviti jesensku garderobu i izgledati dobro? Ukratko sve o košuljama, sakoima, hlačama, kravatama...

Dobru odjeću ne moraš kupiti odjednom – kupuj pametno, a ne brzo! Čekaj sniženja, nije nužno napuniti ormar u jednom danu. Cure obično znaju sve o tome kako na proljeće kupovati jesensku odjeću pa ih pitaj, a možeš ih čak i povesti da ti pomognu. Kroj je najvažnije obilježje svih osnovnih komada u ormaru. Počinimo od najzahtjevnijih, a to su košulje.

Osobe koje svoju odjeću ne uzimaju zdravo za gotovo uvijek paze kako im košulje pristaju. Bitno je da te kragna ne guši kad je otvorena ili zatvorena. Gumbi stoje ravno, a da se tkanina između njih ne napinje. Košulja koja ti je po mjeri ne smije se napuhivati kada je staviš u hlače. Koliko god da je platio, ako ti ne stoji kako treba, izgledat ćeš prije svega neuredno.

Košulje

Košulja se razlikuje po kragnama i manžetama.

1# Obična manžeta je ona koja ima samo jedan gumb i jedan na rasporu koji manžetu spaja s rukavom.

2# Dupla manžeta, poznatija kao francuska (french cuff), kopča se gumbima za manžete (cuffs). Ne moraš se ustručavati nositi takve košulje čak i na traperice jer one znaju podići cijelu kombinaciju. Samo pazi kakve gumbe stavljaš preko dana.

3# Kragna je vrlo specifična. Daje karakter svakoj košulji.

  • Regular je za sve prilike, može se nositi uz kravatu, a i bez kravate je cool.
  • Spread ili široka nosi se uglavnom u službenim prilikama. Uz nju se veže isključivo vindsorski čvor.
  • Kragna s gumbima – potekla je iz koledža i ušla u narod. Ne znam zašto, ali OK. Netko i to voli. Može se nositi uz kravatu ili bez nje, ali ni u kojem slučaju nemoj otkopčati te gumbiće. Kragni ima još, ali ovo su osnovna tri modela.

4# Gumbi su također bitni jer se po njima raspoznaje koliko je košulja skupa. Najbolji su gumbi od školjaka. Zato i ima dosta imitacija pa pazi da te ne prevare.

5# Materijal je prva stvar o kojoj moraš voditi računa prilikom izbora košulje. Zato obavezno pogledaj sastav na etiketi. Bitna je i debljina pamuka. Što je tanji, više obrađivan, to je košulja skuplja.

Kravate

Kad prerasteš cmizdrenje zbog toga da te kravata samo davi i smeta ti dok jedeš juhu, shvatit ćeš da su kravate ultimativni muški modni dodatak. Možeš ih nositi gotovo sa svime, na traperice, sako ili odijelo – kravata će od tebe uvijek napraviti gospodina! Nikad nisam razumio muškarce koji ne znaju vezati kravatu. Veći čvor ne znači odmah da je i bolji jer zapravo ostavlja dojam da ne znaš vezati kravatu pa si nešto zabrljavio. Postoje i druga pravila kod vezanja kravate:

  • Ne smije biti duža od remena; ako ti je kravata duža, možeš je staviti u hlače.
  • Vezanje kravate zavisi od ovratnika košulje; uske kragne traže i usko vezanje, a široka kragna vindsorski čvor.
  • Kravate su najjeftiniji i najbolji modni dodatak i tvoj će styling uvijek učiniti novim.

Sako

Sako je najisplativiji komad odjeće u tvom ormaru jer s njim možeš izgledati elegantno i sportski u isto vrijeme; zamjenjuje jaknu, koja ti i ne treba ako svagdje ideš autom, a usto puno događanja od tebe zahtijeva da se na njima pojaviš u sakou. Najvažniji na sakou su detalji, satenski dio ispod kragne, futer, možda i grb, ali to se već zove blazer. Materijal je također bitan, ali s detaljima i običan materijal može izgledati dobro. Najčešće se koriste vuna, pamuk ili baršun. Trebao bi imati i ljetni sako od lana ili laganog pamuka. Sako može biti više casual nego odijelo, zato slobodno biraj udobniji. Rukavi moraju biti dovoljno široki da ne gužvaju košulju čak i ako nosiš duple manžete.

Hlače

Hlače uopće nije jednostavno izabrati. Mogu biti predugačke, prekratke, baggy… Sve ovisi o tome želiš li izgledati kao da sviraš u Franzu Ferdinandu (model gliste) ili repaš kao Jay-Z (model vreće). Kod hlača moraš paziti:

  • na veličinu u struku, tj. da ti hlače padaju normalno na bokove
  • na dužinu šlica, jer on daje izgled visokih hlača
  • ne smiju biti preuske ili preširoke u bedrima
  • dužina mora pokrivati vrh cipela i dio žniranaca, što se da popraviti skraćivanjem i sužavanjem.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh