Mislite da znate nositi traperice? Razmislite ponovo…

Traperice su prvi izbor svakog muškarca. Zato se nameće pitanje: kako iskočiti iz mase?

Skromna mladost nakon koje je nastupila buntova adolescencija i sada godine stabilnosti. Vi i najpopularniji odjevni predmet na svijetu imate mnogo toga zajedničkog. Traperice su najdemokratskija odjeća u vašem ormaru, ali treba imati na umu da svaki kroj ne pristaje svakoj osobi ili generaciji.

Možda je Seinfeld 90-ih dobro izgledao u trapericama visoka struka (i tenisicama za trčanje), ali danas bi izgledao prekomično, čak i za svoje standarde. Obama je na početku svoje političke karijere u neformalnim situacijama nosio starinske bež traperice, ali otkrio je da javnost ne odobrava takav stil. Uz malo pomoći i vi možete naći prave traperice po svojoj mjeri.

Budite originalni

Kupite li traperice koje imaju izbijeljene džepove i djelomično pohabana koljena s nekoliko manjih razderotina, izabrali ste model koji nose svi. U slučaju da se želite malo izdvojiti iz krda drukčijim modelom koji ima više oštećenja i detalja od standardnih traperica, morate biti oprezni. Potrudite se da traperice budu minimalno pohabane, a razderotine birajte pažljivo, kaže Francine Rabinovich, osnivačica Denim Therapy, radionice za popravak trapera u New Yorku.

Odaberite neke s razderotinama na prirodnim mjestima. Tijekom nošenja oštećenja nastaju na koljenima i stražnjim džepovima. Kupite li traperice koje imaju oštećenja ispod potkoljenica ili na bedrima, izgledat ćete previše umjetno. “To je neautentično”, kaže Francine Rabinovich.

Nemojte biti čistunac: Što rjeđe perete izbijeljene i razderane traperice, to bolje. Prečestim pranjem trapera uništava se struktura tkanine, zbog čega traperice mogu prebrzo poprimiti iznošen izgled. Važno je napomenuti da traperice nakon pranja nipošto ne stavljate u sušilicu jer ćete tako dodatno oštetiti tkaninu. Najbolje je rješenje da traperice nakon pranja izvrnete i ostavite da se suše na zraku, kaže Francine Rabinovich.

Dužina košulje je važna

Nosite li prekratku košulju, izgledat ćete smiješno. S druge strane, ako je preduga, nitko neće primijetiti kako vam dobro stoje traperice. Pravilo je da košulja (pa i majica) bude u ravnini s vrhom ili sredinom stražnjih džepova traperica, kaže Durand Guion, odgovoran za mušku modu u robnoj kući Macy’s.

Nemojte odužiti s biranjem: Napravite inventuru košulja pa odlučite koje planirate nositi u hlačama, a koje ne. Druge ostavite duže, a prve odnesite krojaču na kraćenje.

Smijete nositi bijele traperice

Bijele traperice možete kupiti samo ako ste sigurni da vam savršeno pristaju. “Bijela vas boja ne čini mršavijima pa traperice trebaju biti malo uže,“ kaže Guion. Osim toga, izbjegavajte sasvim svijetao, pastelan stil iz serije Poroci Miamija. Rustikalni dodaci svijetlim trapericama poput chambray pamučne košulje u kombinaciji s pustinjskim čizmama izgledaju sjajno.

Promijenite nijansu: U slučaju da niste dovoljno odvažni da nosite bijele traperice, probajte traperice u boji pijeska. Lakše se održavaju, izgledaju suptilnije i modernije su od khaki hlača.

Traperice dostojno tretirajte

Da, čak i traperice zaslužuju posjet krojaču, kaže Greg Sato, dizajner i marketinški menadžer Levi’sa iz Los Angelesa: “Traperice mogu biti dio i svečanije kombinacije.” Ali to ćete postići samo ako vam stoje kao salivene.

Bacite ih u bubanj: Prije nego što svoje traperice odnesete krojaču, stavite ih u perilicu da prođu jedan ciklus pranja. Budući da su od pamuka, malo će se stisnuti, što će olakšati prepravke.

Ma, kvragu sve! Zavrnite te nogavice

Želite izbjeći odlazak krojaču? Samo zavrnite nogavice. To je dopušteno samo kada su posrijedi hlače od gruba trapera koje vam već savršeno pristaju u struku. Ali nogavice moraju biti uske, nemojte na to ni pomišljati s boot-cut jeansom.

Ne pokazujte čarape: Za odlazak na posao i zavrnute nogavice moraju pokrivati rub cipele. Ako vam se čarape vide prije nego što sjednete, previsoko ste zavrnuli nogavice.

Komentari

▲ Povratak na vrh