Kako zauvijek izbjeći glačanje košulja, majica, hlača…

Izbjegnite pakao nabora uz pomoć ovog brzo i jednostavnog trika.

Glačanje je zabavno kao i zastoj u prometu i smatra se jednom od najmrskijih radnji. Ali postoji način da više nikad ne morate posegnuti za glačalom uz pomoć ovog jednostavnog trika sa sušilicom rublja, koji donosi Leslie Reichart, autorica knjige The Joy of Green Cleaning.

Metoda sa sušilicom rublja

Sve što trebati učiniti jest namočiti ručnik u vodi, iscijedite ga i ubacite u sušilicu zajedno s zgužvanom odjećom. Uključite na 10-minutni program sušenja na visokoj temperaturi. Odjeća će vam biti ravna i bez ikakvih nabora.

„Voda iz ručnika se pretvara u paru, a vlaga – u kombinaciji sa kotrljanjem – izvlači nabore iz odjeće“, objašnjava Reichart.

Što je viša temperatura to će nabori prije nestati. Što manje komada odjeće stavite u sušilicu, to će brže i efikasnije nabori nestajati.

Isto vrijedi i za mokru odjeću koju ste izvadili iz stroja za rublje. „Ako pretrpate sušilicu, odjeća se neće tako efikasno osušiti. Neće ostati dovoljno mjesta u sušilici za ravnanje nabora.“ Stoga će odjeća biti jače zgužvana nego da ste je odmah podijelili na dva zasebna dijela.

Što je s zgužvanim vunenim puloverom ili prslukom koji se mora čistiti u kemijskoj čistionici? Poslužite se ovom tehnikom, kaže Reichertt, ali ćete morati prilagoditi korake.

Koristite mali ručnik za ruke jer će upiti manje vode. Uključite sušilicu na srednju temperaturu i odaberite program od samo 5 minuta. To je dovoljno vremena da se odjeća izravna bez opasnosti da se stisne ili ošteti tkanina, objašnjava Reichert.

Metoda s tušem

Ako nemate sušilicu za rublje, dobar stari trik s parom iz tuša također radi – ako sve napravite pravilno, naravno.

Objesite odjeću u kupaonicu napunjenu parom i ostavite je 5 do 10 minuta kako bi upila vlagu. Kada je vlažna, izravnajte nabore tako što ćete odjeću trljati o tvrdu površinu, poput stola ili zida.

Ostavite 30 minuta da se osuši. Ako odmah odjenete taj komad odjeće, još će biti vlažan te će se zgužvati kada sjednete ili podvinete rukave.

Komentari

▲ Povratak na vrh