Kako izgledati neodoljivo u odijelu

Četiri načina da se istaknete na svakoj proljetno-ljetnoj svadbi

Ako su vas ikada zvali „odijelo“, vjerojatno se nije radilo o komplimentu, već je značilo da izgledate generički, bezlično i poslovno do srži. Dosta s time. Odijelo zaslužuje bolje.

Ono može biti najvrijedniji komad odjeće koji posjedujete, podići vam samopouzdanje i pomoći vam da ostavite pozitivan dojam na sve koje sretnete, kaže Dan Trepanier, kreativni direktor trgovine muškom odjećom Articles of Style.

Problem je u tome što glomazni prsluci i bezlične hlače koji se nalaze u mnogim muškim ormarima, nimalo ne laskaju figuri.

„Kroj je najbitniji“, kaže Trepanier. „Kada imate kroj koji vam stoji kao saliven, ostalo ovisi o stilu koji ćete isfurati.“

Pročitajte naše prijedloge za četiri završna dodira koji će vas učiniti nezaboravnima.

double-breasted

Odijelo s dvorednim kopčanjem

U prijašnje vrijeme, ova odijela su bila poput širokih haljina za menadžere – kockasta i čudovišna, čija je glavna zadaća bila da prikriju pivske trbušine.

S duge strane, moderne verzije su lijepog kroja, s uskim reverima i kraćim sakoom kako bi naglasio vašu fizionomiju, kaže Nish de Gruiter, potpredsjednik modne kuće Suitsupply.

No, osim ako je Gordon Gekko vaš duhovni vođa, izbjegnite glomazne manžete, široke svilene kravate i masivne ručne satove iz kojih vrišti kriza srednjih godina.

tan_suit

Pamučno ljetno odijelo

Kada je toplo i vlažno vrijeme, posegnite za pamukom, prirodnom tkaninom koja diše. Neutralna boja, poput svijetle bež, najbolji je izbor za proljeće, a uz to možete kombinirati različite boje hlača i sakoa.

Ako mislite da je kaki boja dosadna, posegnite za tamnom maslinastom nijansom, predlaže de Gruiter. Takvo odijelo možete kombinirati s tamno plavim ili crno-smeđim dodacima, a moći ćete ga nositi sve do sredine rujna.

Bez obzira na to za koju nijansu se odlučite, uzmite u obzir i podstavu. Odijelo koje je potpuno podstavljeno lišit će vas udobnosti koju pruža pamuk, kaže de Gruiter.

Osim toga, potpuno podstavljeno odijelo ne dopušta tkanini da diše i bit će vam vruće u njemu. Radije se odlučite za polu-podstavljeni ili dekonstruirani sako koji će padati poput košulje. Mekša ramena koja su manje podstavljena neće zadržavati toplinu.

Ovakva alternativa je podložnija gužvanju, no ljetna odijela su obično opuštenija tako da nabori neće predstavljati veliki problem.

pattern_suit

 

Odijelo suptilnog uzorka

Posegnite za ovakvim odijelom nakon što se opskrbite odijelima koja su svestrana, poput vunenog, klasičnog odijela s uzorkom riblje kosti ili Donegal tvida. Inače riskirate da se pretvorite u „onog tipa s kariranim odijelom“.

Ovo odijelo treba biti dobrodošla promjena – ne nešto što ćete obući svakog ponedjeljka.

Odijelo s uzorkom bi trebalo biti dovoljno suptilno kako biste sako i hlače mogi nositi odvojeno i tako si proširiti stilske opcije za dan u uredu i izlaske vikendom, kaže Trepainer.

Za početak izaberite boju poput svijetlo ili tamno plave, kao i boju ugljena ili svijetlo sivu. Na taj način ćete si osigurati da ćete to odijelo moći nositi godinama.

„Sve što previše upada u oči brzo postaje dosadno i očito je kada se ponavlja“, kaže Trepainer. No, ako želite ostaviti dojam, karirani sako možete nositi umjesto sportske jakne uz traperice ili sive hlače.

Bonus bodovi za stil: obucite prsluk, koji je dio trodijelnog odijela s uzorkom, ispod sakoa strogog kroja, predlaže de Gruiter.

wool

Vuneno odijelo za sve sezone

Vuna ne pruža nužno toplinu. „Odijelo od lagane vunene tkanine je najsvestraniji tip odijela koji možete obući – odlično je čak i za najtoplije ljetne mjesece“, kaže Dwight Fenton iz Bonobosa.

A najsvestranija su odijela vune tipa Super 110, 120 i 130. Što je broj veći to je finije tkanje, kaže de Gruiter. Morat ćete se malo potruditi oko održavanja, doduše.

Uži kroj sakoa – onaj koj prati liniju tijela – djelovat će moderno, baš kao i dva rasporka na leđima i procjep na reveru. Budući da ćete ga nositi mjesecima, odaberite klasičnu boju poput tamno plave.

Odlično će pristajati uz tamnu košulju i smeđe cipele ujesen, ili bijele traperice i sportske cipele u proljeće.

Komentari

▲ Povratak na vrh