4 komada odjeće koje biste trebali kupiti rabljene

Želite obnoviti svoj ormar? A kako bi bilo da poharate nečiji tuđi ormar?

Neki komadi odjeće s vremenom postaju bolji. Pa zašto onda ne biste dali nekome drugome da ih dovede u stanje nosivosti?

Dok neki pojedinci plaćaju punu cijenu za novu odjeću vintage izgleda, vi možete pravu stvar dobiti po puno manjoj cijeni, kaže stilist Seth Howard s Manhattana. Kako biste isfurali bezvremenski izgled, ulovite ova četiri komada rabljene odjeće.

Traper jakna

Svijetli traper i onaj malo tamniji, s nošenjem će se početi trošiti što će jakni dati vlastitu osobnost. Male poderotine i rupice daju joj odličan izgled; što se ne može reći za mrlje od znoja ispod pazuha.

Kada je isprobavate, jakna ne bi trebala sezati više od 5 centimetara ispod struka, kaže Howard. Dobar komad koji nađete u trgovini mogao bi koštati oko 350 kn – a puno manje ako potražite u trgovini rabljenje odjeće.

Samo provjerite možete li zakopčati sve gumbe i pripazite imali li koji klimavi gumb koji bi trebalo popraviti. Kako biste pronašli pravo blago, potražite vintage Levi’s trucker jaknu. (Prepoznat ćete je po crvenoj etiketi koja se nalazi na lijevom džepu na prsima.)

Čizme

Ako su napravljene prije 30 godina bile su namijenjene da traju puno duže od većine današnjih, kaže Howard. Potražite kožne čizme marke L.L. Bean, Timberland i Allen Edmunds bez potrganih šavova.

Zapamtite, kvaliteta gornjeg dijela čizme je puno bitnija od kvalitete potplata; popravak potplata kod postolara je iznenađujuće isplativ. Očekujte da ćete kvalitetan par cipela u trgovini platiti oko 1000 kuna. Trgovine s vojnom odjećom i dvorišne rasprodaje isto bi mogle ponuditi ono što tražite.

Čuvajte se obuće koja je izrađena prije Drugog svjetskog rata. Možda izgleda cool, no mogla bi biti krhka zbog starosti i lošijih materijala korištenih za izradu.

Kožna jakna

Prvo i najvažnije, pronađite pravi kroj. Zatim provjerite stanje jakne: nabori i izblijedjeli dijelovi mogu djelovati fora, ali izbjegavajte kožu koja se ljušti, pokvarene patentne zatvarače ili velike poderotine. Popravak navedenoga bi vas mogao koštati više od same jakne.

Starinski sat

Vrijednost starijeg sata može ostati ista ili čak porasti s vremenom, kaže Hamilton Powell, direktor Crown & Caliber, online trgovine za certificirane rabljene satove.

Potražite klasičan dizajn bez obezbojenja i ogrebotina na staklu. Remen uvijek možete zamijeniti novim.

Neke od najboljih ponuda na Powellovoj stranici su starinska Omega i Tag Hauer koji koštaju oko 16.500 kn. On ne samo da vam nudi povrat novca, već ćete uz svaki kupljeni sat dobiti certifikat o autentičnosti.

Izbjegavajte Craigslist ili eBay osim ako prodavatelj ne nudi iste uvjete. Kada je riječ o bezvremenskim satovima morate se čuvati prevaranata.

Komentari

▲ Povratak na vrh