Žene varaju i čine to iz ovih razloga

Kad žene zastrane, rijetko je posrijedi samo jedan razlog. Upitali smo ih zašto to rade. Ovo su njihove priče. Možete li se prepoznati u jednoj od njih?

Kad je sam otkrio da ga žena vara razbijesnio se. “Stalno je govorio da sam mu uništila život i slomila srce te da nije primjećivao što se događa”, kazala nam je Eileen, njegova (sada  bivša) supruga. Razumjela je njegovu ljutnju, ali ne i činjenicu da ga je prijevara iznenadila – godinama mu je govorila kako se jadno osjeća, ali on se nije osvrtao na to. Muškarci često glume moralne vertikale kad ih njihove partnerice prevare, ali na to nemaju pravo. “Ljudi ne varaju bez razloga”, upozorava dr. Jennifer Harman, profesorica psihologije na Sveučilištu Colorado State.

“Ako se žene osjećaju izdanima, ta izdaja – makar i ne uključivala prijevaru – može poslužiti kao opravdanje za njihovo ponašanje.” Iako muškarci češće varaju, istraživanje National Opinion Research Centera pokazalo je porast ženskih prijevara za čak 40 posto u posljednjih 20 godina (nevjernih je žena tako 14 posto, dok je nevjernih muškaraca 20 posto).

Dobre su vijesti, kaže Harman, da često partnericu možete odgovoriti od prijevare, ali za to je potrebno puno predanosti i truda. Jeste li spremni na to? Prevarantice su nam ispričale svoje priče kako biste učili iz pogrešaka njihovih partnera.

“Osjećala sam se glupo i osamljeno”

Dečko me je u početku obožavao, ali ubrzo ga nije zanimalo ni kako sam provela dan. Prestali smo voditi ljubav. Jedne večeri, kad je bio kod kuće i radio, odjenula sam erotsko donje rublje – željela sam da me poželi. Samo je odmahnuo rukom i vratio se svojoj elektroničkoj pošti.

Nekoliko mjeseci poslije moja je majka završila u bolnici. Plakala sam na trosjedu, a on je, umjesto da me zagrli i utješi, samo promrmljao: “Sad je sve u Božjim rukama.”Možda je i bio u pravu, ali to mi sigurno nije pomoglo. Otišla sam posjetiti majku. Moj je bivši čuo da sam u gradu i nazvao me. Bio je strpljiv i brižan – sve ono što moj dečko nije bio. Razgovarali smo satima, približavajući se jedno drugom na kauču, u jednom smo se trenutku primili za ruke – i završili u mojoj sobi u kući moje majke. Seks nije bio dobar. Bilo je kao da gledam reprizu serije. Ali sve me podsjetilo kako je to imati dečka kojem je stalo do mene. I osjećaj je bio dobar.

Nisam zažalila zbog toga što sam napravila, ne žalim ni sada. Za mene je – a vjerujem i za većinu žena – seks blisko povezan s osjećajima. To nisam dobivala od svog dečka, ali sam – barem za jednu noć – dobila od svog bivšeg. Vratila sam se kući i nastavila sa spiralom prijevare. Tajni odlasci na cugu s frajerima pretvorili su se u tajne lascivne SMS-ove. Nisam ga više prevarila, ali željela sam to učiniti. Nekoliko mjeseci poslije shvatila sam da moram prekinuti tu vezu. Iselila sam se.

“PAZITE NA Dosadu.

„Strast nestaje kad stvari koje su bile uzbudljive postanu rutina”, tvrdi dr. Dylan Selterman, profesor psihologije na Sveučilištu Maryland. “Nedostatak noviteta snažno je povezan s nezadovoljstvom.”

“VRATITE JE

Što je češće moguće iskušavajte nove stvari koje bi mogle osnažiti i produbiti vašu vezu, savjetuje Selterman. “Nova iskustva, poput koncerata ili škole kuhanja – bilo što što vas oboje zanima – potaknut će uzbuđenje i pomoći će učvrstiti vašu vezu.”

“Uvijek sam bila u krivu”

Sam i ja upoznali smo se u gradu, ali kad smo se vjenčali, poželio je kupiti kuću u šumi. U početku je zvučalo romantično – nas dvoje sami, ‘krstili’ smo svaku prostoriju. Ali zabava je kratko trajala, Sam više nije htio izlaziti. Kad bih nešto isplanirala, optuživao bi me da previše trošim. Bila sam zarobljena, a u trenu su prošle tri godine. Društvene su mi mreže postale zamjena za društveni život. Na jednoj sam upoznala Andyja.

Poruke su uskoro zamijenili seksi chatovi. Jednog me dana iznenadio otvorenim pitanjem živim li u nesretnom braku. Nakon toga pozvao me k sebi. Odbila sam, ali sam nastavila očijukanje. Jedne sam večeri rekla mužu da idem posjetiti brata – otišla sam, naravno, Andyju. Scena je bila filmska – Andy je otvorio vrata i rekao: “Drago mi je što si odlučila doći.” Savršen kliše. Ušli smo u dnevnu sobu i sjeli. Nisam znala što bih; nisam bila na ovakvom spoju od srednje škole.

Vodili smo glupav razgovor, a onda se on nagnuo i poljubio me. Moje se tijelo razbudilo. Trgali smo odjeću jedno s drugog i vodili ljubav na trosjedu. Kad sam se vozila kući, bila sam uzbuđena i sretna. Sljedećeg sam dana u jednoj poruci Andyja zatrpala godinama zatomljenim osjećajima: htjela sam ga vidjeti, izlaziti s njim, ostaviti muža zbog njega. Ali Andy je  jednostavno nestao – nije htio ništa od toga. Kad je nekoliko mjeseci poslije moj suprug doznao za prijevaru, odahnula sam. Rastali smo se. Vratila sam se u grad. Katkad popričamo, ali on i dalje odbija prihvatiti svoj dio krivnje za raspad braka. Više ga i ne pokušavam uvjeriti.

“PAZITE NA Sitne zamjerke.

One često skrivaju dublje nesigurnosti, a prepirke povećavaju razinu stresa, što umanjuje seksualnu želju, upozorava Selterman.

“VRATITE JE

Priznajte kad je u pravu, preporučuje dr. Paul Hokemeyer, bračni savjetnik. Bit će spremnija na kompromise ako je uvjerena da slušate što ima reći. Predložite rješenje: ako previše troši, pokušajte zajednički odrediti kućni budžet.

“Stalno je bio zaposlen”

Recimo, trebali smo razgovarati. Steve bi rekao: “Imam malo vremena u nedjelju oko 21 sat.” Jednostavno rečeno, bio je radoholičar. Svake bih večeri završila sama u krevetu. A kad smo i bili zajedno, pričali bismo o poslu – radili smo u istoj industriji – poput dosadnih kolega. Mislite li da mi je nakon toga bilo do seksa? Jedne je večeri Steve – naravno – bio na poslu, a ja sam otišla na piće s prijateljima. Upoznala sam Justina; njemu nije bilo do priče o poslu. Bila sam šokirana kako me to privuklo. Prijatelji su otišli, ali Justin i ja smo ostali.

Polupijani smo se počeli maziti. Bilo je tako dobro ponovno se osjetiti željenom. Te sam noći prespavala kod njega. Sljedeće jutro pokušao me primiti za ruku. Uspaničila sam se i izvukla ruku iz njegove. Bojala sam se da ćemo sresti znance, ali htjela sam i pobjeći od njega. U tom sam trenutku shvatila da želim pobjeći i od svog dečka. Nekoliko tjedana poslije pokušala sam prekinuti sa Steveom. Nije me ni čuo, bio je prezaposlen. Kad smo napokon prekinuli, nisam bila sigurna je li iznenađen ili mu je laknulo. Sad je napokon cijelo vrijeme mogao raditi ono što je najviše volio. Ja i dalje tražim više.

“PAZITE NA Nemogućnost opuštanja.

Razina komunikacije pada kad ste šefu (ili bilo kome od rodbine ili s posla) stalno na raspolaganju, a vaša se partnerica osjeća zanemareno, kaže dr. Hokemeyer.

“VRATITE JE “

Stvorite zone zabrane tehnikalija, bilo to u krevetu bilo u dnevnoj sobi”, savjetuje dr. Hokemeyer. Bit ćete više usredotočeni i pažljiviji, a ona će imati priliku dati vam do znanja što želi – što će je, tvrdi Selterman, učiniti bitno sretnijom u vezi.

“Osjećam se jeftino”

Obožavam Johnnyja – duhovit je, brižan, sjajno se odijeva. Ali tu je i druga strana medalje: stan mu je rupa. Radi u prodavaonici rabljene odjeće. Često je napušen. I odbija odrasti: oženio se mlad, rastao se i sad uživa u novom djetinjstvu. Dobro se razumijemo i seks je odličan. Stoga sam neodlučna. Tu je i Brad. Upoznali smo se na tulumu, počeli si slati poruke i sastajati se dok Johhny radi. Malo je dosadan, ali studira pravo i ponaša se odraslo. Jednom, nakon nekoliko pića, dotaknuo mi je lice i rekao: “Ovo je predivno, tako si pametna.”

Rastopila sam se. Kad me je pozvao u svoj stan, pristala sam. Utrčala sam unutra jer nisam htjela da me netko vidi kako ulazim. Brad, pokazalo se, stvarno voli grub seks – što nisam očekivala. Samo smo se zezali. Nekoliko me puta ugrizao i, kad bih bolno jauknula, ugrizao bi me ponovno. Ovako moj život izgleda u posljednje vrijeme: Johnny, koji misli da mi je jedini, nalikuje na ljetnu srednjoškolsku ljubav; Brad, koji ne zna ništa o Johnnyju, moja je odrasla avantura. Voljela bih ih spojiti u jednog zabavnog frajera usredotočenog na karijeru. Umjesto toga, slutim da će sve loše završiti. Pitanje je samo kako.

“PAZITE NA Nemojte se previše opustiti.

“Pouzdani i ambiciozni muškarci privlačniji su od frajera koji izbjegavaju izazove”, tvrdi Selterman. U skladu s time, žene se lako udalje od tipova koji nemaju ambicije.

“VRATITE JE

Promijenite nešto – poput načina prehrane – i recite da je to njezina zasluga. Nakon toga ispišite svoje ciljeve, upoznajte je s njima i zatražite njezinu pomoć. “Ako je uključite u svoje planove, bit će jako ponosna kad uspijete”, kaže Selterman.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh