Što vam vaš penis trenutno želi poručiti?

Puno toga možete doznati proučite li dobro svoj penis. Otkrijte na koje znakove morate reagirati - hitno!

Katkad ga pogledate i sve vam se čini savršeno normalno. Drugi put može djelovati u opasnosti, pokriven kvrgama, osipom, čvorićima i krivinama koji kao da poručuju da slijedi neka katastrofa. Čitajte dalje i razdvojite činjenice od napadaja panike.

ZAKRIVLJEN PENIS
Možda imate Peyronijevu bolest, stanje koje uzrokuje ožiljasto tkivo koje vaš penis gura previše u stranu.
MOŽE LI SE POPRAVITI: Može se liječiti injekcijama, lijekovima, čak i operacijom, no ovo posljednje ostaje za najteže kliničke slike, kaže savjetnik Men’s Healtha Larry Lipshultz, profesor urologije na Medicinskom koledžu Baylor. Ako je krivina manja od 10 stupnjeva u bilo kojem smjeru i možete bez bola imati seks, ostavite to kako je.

 

BIJELE, ŽUTE ILI CRVENE KVRŽICE
To su najčešće povećane lojne žlijezde ili Fordyceove točke, kaže Men’s Healthova savjetnica dr. Elizabeth Kavaler, urologinja iz Bolnice Lenox Hill u New Yorku. Nema potrebe za liječenjem, obično nestanu spontano nakon nekoliko godina. Mogu sličiti spolnim bolestima, s obzirom na to da i herpes ima kvržice, ali spolne bolesti ili bole ili svrbe ili kvržice puknu ili nastane krasta. Ovdje toga nema.
MOŽE LI SE POPRAVITI: Samo treba vremena da prođe.

 

LJUBIČASTE MRLJE NA PENISU
Neobjašnjiva ljubičasta na penisu može biti alarmantno stanje. Možda je ništa posebno, samo način na koji vaše krvne žile reagiraju na svu tu dodatnu krv koja dođe u penis tijekom erekcije. A može biti “ruptura fibroznog sloja koji okružuje erektivne cilindre”, kaže dr. James Kashanian, urolog iz Prezbiterijanske bolnice u New Yorku. To znači da vam je penis puknuo tijekom presavijanja: ozlijedili ste se tijekom seksa.
MOŽE LI SE POPRAVITI: Ako tijekom seksa čujete zvuk kvrckanja, a nakon čega slijedi modrica i nateknuće, odmah potražite liječničku pomoć. Kao da nije dovoljno grozno to da ste slomili penis, ne potražite li hitno pomoć, moglo bi to dovesti do komplikacija koje ne želite imati, kao što je “značajna erekcijska disfunkcija”, kaže dr. Kashanian, ili “deformitet penisa”.

 

MALEN PLIK S BISTROM TEKUĆINOM
Ako pukne i potom nastane krastica, riječ je bila o herpesu, kaže dr. Aaron Spitz, autor knjige o penisu. “Ti plikovi znaju biti bolni”, kaže. “Ako je riječ o pliku na penisu koji boli, najbolje je da nazovete liječnika.”
MOŽE LI SE POPRAVITI: Primijetite li nešto sumnjivo, bitno je odmah se ići testirati. Ako je herpes, samog se virusa nećete riješiti, on spava u vašem organizmu većinu vremena. Ali možete lijekovima smanjiti osipanje, a uporabom prezervativa možete sniziti rizik od širenja infekcije seksom za 30 posto.

 

IZRASLINA U OBLIKU MALENE CVJETAČE
Ako nema ni bola ni svrbeža, vjerojatno je riječ o genitalnoj bradavici, kaže dr. Kavaler. Bradavice uzrokuje izloženost papiloma virusu (HPV), koji će tijekom života dobiti 80 posto ljudi. Katkad on uzrokuje i rak penisa.
MOŽE LI SE POPRAVITI: “Genitalne bradavice ne prođu same od sebe”, kaže dr. Kashanian. Njih se liječi krioterapijom (smrzavanjem), laserom, kirurškim uklanjanjem, ili pak kremom. Ako ne želite izbjegavati seks dok ih ne maknete, trebate upotrebljavati prezervativ. “Ipak, taj virus može se i dalje prenijeti kontaktom kože o kožu”, kaže dr. Kashanian.

Komentari

▲ Povratak na vrh