Što učiniti ako vas djeca uhvate na djelu?

Pametne strategije psihologa - i onih koji su već uhvaćeni na djelu.

Najgori zvuk koji možete čuti dok se seksate su vjerojatno metci ispaljeni iz puške koju drži vaša bijesna bivša djevojka. Ali škripa otvaranja vrata spavaće sobe je na drugom mjestu – pogotovo ako je s druge strane vaše malo znatiželjno dijete.

Prije nego su moj prijatelj Shawn i njegova žena uspjeli reagirati na taj stravičan zvuk, bilo je prekasno. Njihov 9-godišnji sin je već stajao pored kreveta.

Shawn se osjećao povrijeđeno i jedino na što je mogao pomisliti je bilo da viče na sina. Njegovo vikanje je bilo toliko glasno da je žena iskočila iz kreveta kako bi zaštitila dijete.

„To vjerojatno nije bio najbolji način rješavanja situacije“, priznaje Shawn.

No Shawn nije jedini kojem se to dogodilo.

Jednom je moja mala kćer ušla u sobu dok smo se žena i ja seksali. Smirili smo situaciju tako što smo rekli da se hrvamo, ali bilo je toliko ponižavajuće da od tada zabarikadiram vrata svaki puta kad se planiramo seksati. (Srećom, to se događa samo četiri puta godišnje zbog moje ozljede leđa.)

Kako biste trebali postupiti ako se nađete u takvoj situaciji? Evo šest pametnih načina kako da reagirate.

1. Ostanite smireni

Čujete škripu vrata? Brzo se pokrijte ali nemojte paničariti. „Ako paničarite, dijete će to povezati s nečime što se ne bi trebalo događati – a ne želite da to misli o seksu“, kaže psihologinja dr. Judy Rosenberg iz Los Angelesa, autorica knjige Be the Cause: Healing Human Disconnect. 

Ostanite smireni, strateški pokrijte intimne dijelove tijela i široko se osmijehnite. Što bolje pokažete djetetu da je seks prirodna stvar, to će ono imati zdraviji pogled na njega, kaže Rosenberg.

2. Čekajte reakciju

Naravno, postoji velika vjerojatnost da vaše dijete neće uopće znati što radite. Prije nego smislite ispriku, pričekajte reakciju, kaže Rosenberg.

„Roditelji se toliko trude obraniti da zaboravljaju kako bi njihovo dijete moglo pomisliti ‘To je stvarno smiješno’ ili ‘Mama i tata jašu jedno drugo“, kaže Rosenberg.

A možda je dijete samo gladno i želi da mu napravite sendvič. „Ušutite i čekajte da prvo čujete što treba“, kaže Rosenberg.

3. Izmislite nešto

Seks izgleda i zvuči agresivno nekome tko se nikada nije s njime susreo, kaže dječji psiholog Hal Pickett iz Minnesote. Trebate djetetu reći da se zabavljate, kaže Pickett.

Odaberite bilo koju zabavnu aktivnost i držite se toga. Škakljali ste mamu. Igrali ste neku novu igru. Tražili ste čarobno blago koje je skriveno na njenom tijelu.

4. Objasnite zašto ste goli

Ovdje morate postati kreativni. „Ako je dijete znatiželjno zašto ste goli, važno je da mu pružite informacije koje može shvatiti“, kaže Pickett.

Njegov prijedlog: „Kada smo završili sa škakljanjem, tata se morao skinuti kako bi se otuširao. Zato je gol.“

5. Pričekajte da ode zgroženo

Ako je vaše dijete dovoljno veliko da razumije seks, velika je šansa da će izjuriti iz sobe prije nego uspijete zgrabiti donje rublje. „Zna što radite“, kaže Pickett, „i vjerojatno će mu biti neugodno koliko i vama.“

No to ne znači da možete izbjeći nelagodan susret. Sjednite sa svojim sinom ili kćeri idući dan i ponudite jednostavno objašnjenje – ne lekciju o seksu.

Isprobajte s nečim poput, „Seks bi trebao biti čin između dvoje ljudi koji se vole“, savjetuje Pickett. Vaše dijete će prije ili kasnije naučiti sve o tome; zasad, jednostavno se riješite slona u sobi i nastavite dalje.

6. Kupite lokot za vrata i ne zaboravite ga upotrijebiti

Ovaj savjet nije od psihologa – već od mog prijatelja Shawna.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh