‘Škicanje’ drugih muškaraca je zabavno

Žene se osjećaju ugroženo i nepoštovano kad njihov tip flerta s drugom ženom jer zbog toga postaju nesigurne. One su ranjivije seksualno, društveno i ekonomski.

Većina heteroseksualnih muškaraca može zamisliti što bi se dogodilo da ih partnerica uhvati da ispod oka gledaju drugu ženu. (Vjerujte, ništa dobro.) Upravo se zbog toga heteroseksualci čude kada Drew (45) ili njegov partner Ari (43) ne eksplodiraju od bijesa kad uhvate partnera kako “škica” drugog muškarca. “Naši straight prijatelji zavide nam zbog toga”, smije se Drew. “A žene ostaju u šoku kad ne poludimo od ljubomore.”

Ari i Drew nisu iznimke koje potvrđuju pravilo. Drugo se istraživanje, objavljeno u časopisu Developmental Psychology, bavilo razlikama između homo i heteroseksualnih parova, a zaključak je bio da su gay muškarci “među najsamouvjerenijim odraslim osobama” koje su bile intervjuirane. Ian Kerner, seksualni terapeut iz New Yorka, tvrdi da je to većinom zbog njihove mogućnosti razlikovanja ljubavi i seksa.

“Gay parovi obično imaju više iskustva s otvorenim vezama, otvorenije o tome razgovaraju i spremni su eksperimentirati”, kaže Kerner. Tu tezu potvrđuju i rezultati istraživanja sveučilišta u San Franciscu: 2010. godine znanstvenici su proučavali način života 566 homoseksualaca i ustanovili da je gotovo polovina tog broja u otvorenim vezama.

Možda je upravo zbog toga flert s prijateljima nešto bezazleno u homoseksualnoj zajednici. To je, zapravo, uobičajena pojava: većini nas gay muškaraca u redu je da naš partner flertuje – što se ne može reći za heteroseksualne parove. “Razmišljam ovako: ‘Znam da on svake noći liježe sa mnom'”, kaže Brian (36), pravnik iz Philadelphije koji je u vezi već četiri godine. “Znam da me voli i u potpunosti mu vjerujem.”

Mom prijatelju Brianu to je lako reći, zar ne? Njega ne čeka cjelotjedna nepodnošljiva šutnja… Predanost i povjerenje ženama su visoko na ljestvici poželjnih osobina, a otvoreno flertanje potkopava te osobine.

“Žene se osjećaju ugroženo i nepoštovano kad njihov tip flerta s drugom ženom jer zbog toga postaju nesigurne”, tvrdi Paul Hokemeyer, bračni i obiteljski terapeut iz New Yorka. “Žene su ranjivije seksualno, društveno i ekonomski. To se pomalo mijenja, ali najčešće je i dalje tako.” D. Herbenick predlaže da igranjem bezazlenih igrica tipa “Sviđa mi se ili ne” u kontekst uvedete druge ljude, ali tako da to ne izgleda prijeteći i ugrožavajuće.

Naravno, samo zbog toga što gay tipovima flert nije problem, ne znači da smo otporni na nesigurnosti koje heteroseksualnoj ženi ne daju da noću sklopi oka. Ako želite da se vaša bolja polovica osjeća sigurnije u vezi, poslušajte moj savjet (i molim vas, nemojte me odmah otpiliti): više razgovarajte s njom. Moj bivši dečko i ja imali smo dogovor da jednom tjedno sjednemo i vidimo je li sve OK između nas. Katkad je to dovoljno. “Kad je ona svjesna da ima mogućnost – i da za to postoji vrijeme – reći vam što je muči; već vam to može uštedjeti sate i sate pasivne agresije”, kaže Hokemeyer.

To ne mora biti tjedni “razgovor od stoljeća sedmog”, dovoljno je da provjerite je li sve u redu. “Ako to nije vaš stil, postoje i drugi načini da joj pokažete da je voljena i da je cijenite”, tvrdi Hokemeyer. Najjednostavniji: svaki put kad kaže da joj se sviđa neka sitnica – omiljeno piće, omiljena serija, buket cvijeća s tržnice – odvojite 30 sekundi i zapišite to u svoj pametni telefon. Svakih nekoliko dana posegnite za zapisima i iznenadite je jednom stavkom. Tako ćete joj djelima pokazati kako ono što govorite – da je za vas jedina žena na svijetu – uistinu i mislite.

Komentari

▲ Povratak na vrh