Šest ključnih faktora koji utječu na kvalitetu vaše sperme

OK, svjesni smo da baš sve može utjecati na našu dragocjenu tekućinu. Ipak, postoje čimbenici koji su u najvećoj mjeri krivi za loš spermiogram, a u najgorem slučaju čak i za neplodnost

Tko bi mogao zaboraviti onaj dan u pubertetu koji je označio da ste napokon postali muškarac? Iako se sperma u tijelu muškarca stvara cijeli život, čini se kako ništa nije toliko važno kao taj trenutak – ili onaj u kojem biste silno željeli postati otac, ali vaš spermiogram nije za suradnju.

I dok se, primjerice, u 70-im godinama prošlog stoljeća koncentracija sperme od 40 milijuna po mililitru smatrala uzrokom neplodnosti, Svjetska zdravstvena organizacija postavila je u 90-ima minimalan prag od 20 milijuna. Nedavna studija britanskih znanstvenika pokazala je kako je od 1938. prosječan broj spermija smanjen za 42%. No, ono što ipak zvuči optimističnije danas jest da je liječnicima važnija kvaliteta od količine spermija.

Naime, unatoč činjenici da gotovo sve može utjecati na kvalitetu vaše dragocjene tekućine, dobra je vijest i da se stvari mogu popraviti. Pa je tako dovoljno promijeniti životni stil najmanje 2 do 3 mjeseca kako bi se poboljšala plodnost spermija!

Ovo je šest najvećih neprijatelja vaše sperme:

 1. Ovisnost

Alkohol, pušenje, konzumacija droge… Jeste li znali da ove najčešće ovisnosti kod muškaraca mogu smanjiti koncentraciju spreme za čak 50 posto? A njihova konzumacija dulje razdoblje može dovesti čak i do neplodnosti…

 1. Anabolički steroidi

Uzimanje steroida, tableta za opuštanje i onih koje djeluju na smanjenje ćelavosti u znatnoj mjeri utječe na mušku plodnost, piše BBC. Ovaj fenomen nazvan je Mossman-Paceyevim paradoksom, a dokazano je kako steroidi “varaju” hipofizu tako što testisi rade prebrzo, pa žlijezde reagiraju prekidom proizvodnje dvaju hormona ključnih za proizvodnju sperme – FSH i LH. Znanstvenici upozoravaju kako je oko 90 posto muškaraca koji su redovito uzimali neki oblik anaboličkih steroida sterilno!

 1. Seksualno prenosive bolesti

Jeste li znali da muška klamidija smanjuje šanse za začeće za 33%? No, pozitivno u negativnom jest da se seksualno prenosive infekcije najčešće pojavljuju kod muškaraca asimptomatski, pa redovit pregled može otkriti bolest na vrijeme i spriječiti veće probleme.

 1. Visoke temperature

Postoji niz upozorenja kako visoke temperature negativno utječu na plodnost, ali stručnjaci iz Medicinskog centra Portland, Oregon, vjeruju kako ipak topla kupka ili sauna nisu toliko štetni ako ih ne koristite prečesto. No, zato liječnici ne preporučuju muškarcima rad s prijenosnim računalom na koljenima, neelastično usko rublje te dulji boravak u sjedećem položaju. Sve su to situacije koje utječu na porast temperature tamo dolje, a shodno tome najugroženiji su muškarci koji rade u metalurškoj proizvodnji.

 1. Prekomjerna težina

U ljeto 2008. stručnjaci sa Sveučilišta u Aberdeenu potvrdili su da muškarci s visokim indeksom tjelesne mase imaju više abnormalnih spermija u sjemenu. No, dodatni kilograma ne utječu na aktivnost i koncentraciju spermatozoida. Znanstvenici iz Danske nedavno su došli do istih zaključaka: prekomjerna težina uzrokuje smanjenje koncentracije spolnih hormona, no broj spermija se ne mijenja.
Činjenica jest da zdrav stil života i uravnotežena prehrana mogu utjecati na cjelokupno zdravlje svih nas i pozitivno i negativno. Tako nedostatak vitamina C, cinka te vitamina B12 i E može utjecati na aktivnost sperme, kao i određene vrste vježbanja. Primjerice, vožnja brdskim biciklom popraćena je stalnim manjim ozljedama testisa, što podrazumijeva i smanjenje pokretljivosti spermija.

 1. Mobilni telefoni

Koliko god upozorenja u posljednje vrijeme pročitali o štetnom utjecaju mobitela, nikako da smanjimo njihovu uporabu. Stručnjaci s Klinike Cleveland su tijekom eksperimenta stavili 32 uzorka sperme uz mobilne telefone uključene u opciju razgovora. Nakon sat vremena pokretljivost spermija znatno je opala. Druga studija istih znanstvenika pokazala je da uporaba mobitela više od četiri sata na dan znatno utječe na kvalitetu sperme. Premda se preporučuje još istraživanja na tom području, općenito vrijede pravila da ne nosite mobilni telefon u prednjem džepu hlača i da se češće koristite slušalicama.

Jeste li znali?

 1. Održivost spermatozoida u ženskom tijelu i njihova sposobnost oplodnje traje oko dva dana.
 2. U vrijeme ejakulacije oslobađanje sperme događa se brzinom od 10 do 20 metara u sekundi.

Trenutačni standardi WHO-a za zdravu spermu:

 • koncentracija od najmanje 20 milijuna po mililitru
 • volumen sperme ne manji od 2 mililitre
 • najmanje 75% spermija mora biti živo
 • najmanje 30% stanica treba biti u normalnom obliku
 • najmanje 25% spermija mora se brzo kretati
 • najmanje 50% trebalo bi ih se kretati

 

Ovaj sadržaj napravljen je u suradnji s Pliva Hrvatska

 

Komentari

▲ Povratak na vrh