Pravi razlog zašto ste ujutro tako napaljeni

Doznajte zašto vaš penis noću živi dvostruki život i zašto je tako često spreman za akciju dok ste vi još u zemlji snova ili ste se tek probudili

U 4 sata ujutro budite se s erekcijom. U čemu je stvar? Ovaj fenomen “jutarnje batine” toliko je čest da postoji i medicinski termin za njega: nocturnal penile tumescence (NPT), odnosno noćna erekcija.

Iako ćete je vjerojatno primijetiti samo kada ustanete na zahod, noćna erekcija se javlja od 3 do 5 puta tijekom noći.

„Ovo je normalna pojava kod adolescenata i mladih muškaraca jer su im razine hormona na vrhuncu, stoga su erekcije i potrebe za olakšanjem češće“, kaže dr. Gloria Brame, seksologica i autorica knjige Sex for Grown-Ups. „Prirodno je da s godinama ova pojava jenjava zbog smanjene razine testosterona i slabije seksualne funkcije.“

Što ih uopće uzrokuje?

Postoje razne bapske priče prema kojima jutarnje erekcije uzrokuju seksi snovi, no stručnjaci se ne slažu.  „Jutarnja erekcija nema veze sa snovima, jer se spontane erekcije pojavljuju već kod muških fetusa dok su u majčinoj utrobi“, kaže dr. Uta Demontis, klinička seksologica i savjetnica za veze.

Demontis smatra kako je moguće da do spontanih erekcija dolazi zato što tijelo šalje svježu krv u penis. Ostali stručnjaci vjeruju da su ljudi potpuno isključeni od svijeta tijekom REM faze sna, pa penis napokon može živjeti svoje snove i biti tvrd.

„Jutarnja erekcija je prvenstveno uzrokovana povišenom razinom hormona, zbog koje se javljaju određeni snovi ili muškarci u snu postaju svjesni osjetljivosti svog penisa.“ Zašto se spontane erekcije ne događaju usred dana?

„Muški mozak proizvodi kemikaliju koja sprečava erekciju u budnom stanju kako bi ih poštedio iznenadnih erekcija u neprimjerenim situacijama“, kaže Brame. Tijekom sna, ovaj inhibitor nestaje pa se erekcije mogu pojavljivati i nestajati kako ih je volja.

Komentari

▲ Povratak na vrh