Poljubi ili ostavi

Neopravdano zanemaren, poljubac je može oboriti s nogu i učiniti sretnom, ali i natjerati da vas ostavi. Evo nekoliko malih trikova za velike stvari koje usne mogu pružiti.

Možda ste nekoga komada poljubili kao što to nije učinio nitko dotad. Zaveli ste je u trenu i preplavili je emocijama. No sigurno ste katkad nakon poljupca doživjeli i katastrofu – ili ste uložili premalo truda ili ste imali nesnosan zadah. Razlika između te dvije stvari? Kemija, doslovno i figurativno.

“U trenutku kad se spoje vaše usne pojavljuje se velika količina parametara”, kaže dr. Gordon Gallup, psiholog sa Sveučilišta Albany. “Podsvjesno dešifriramo tu informaciju povezujući je sa zdravljem i kompatibilnošću druge osobe. Poljupci imaju veliku snagu – mogu unaprijediti, ali i unazaditi vezu.”

Ako ne poštujete tu moć, bolje ni da ne pokušavate – komad bi vas nakon bezazlenog poljupca mogao i otpiliti. I to ne zato što joj se ne sviđate. U Gallupovu istraživanju provedenom 2007., u kojem je sudjelovao 1041 student, 66 posto žena reklo je da ih je barem jednom poljubac toliko odbio da je zanimanje za dotičnog muškarca u trenu isparilo. S druge strane, tvrde razna istraživanja, ako se dobro ljubite, možete dramatično poboljšati učestalost i kvalitetu akcije u spavaćoj sobi.

Naravno da ne možete riskirati, pa provedite ljeto bruseći tu vitalnu zavodničku vještinu, bez obzira na to jeste li u potrazi za kratkotrajnom avanturom ili uživate u dugotrajnoj vezi. A mi vam nudimo male savjete za velike stvari koje usne mogu pružiti.

Očarajte je

Dok procjenjuje vaš potencijal pogodnog i genski kompatibilnog muškarca, njezina će pozornost biti usmjerena na vaša usta. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Albany, pokazalo je da zubi muškarca otkrivaju njegovo umijeće ljubljenja. U tom je istraživanju za žene, u mnogo većem broju nego za muškarce, ključni faktor također bila i kemija, na primjer njegov zadah i okus usta. Dr. Gallup to argumentira i kaže da poljupci daju informaciju o zdravlju i hormonalnom statusu osobe jer lojne žlijezde (koje su gusto raspoređene na licu) reguliraju hormoni seksa.

Servis za usne: Nemojte odmah pokušavati telegrafirati svoju gensku kompatibilnost. Radije čekajte do drugog ili trećeg druženja. “Volim kada tenzije toliko porastu da se osjećamo kao da smo prvi poljubac čekali stoljećima. A onda ne možemo prestati satima”, kaže Laura (29), menadžerica iz New Yorka. “Ako se poljubite na prvom izlasku, obično je to dosadno čačkanje i nema nikakve posebne napetosti. Najbolje se poljupce isplati pričekati.”

Kada dođe vrijeme za akciju, malo posebne pripreme neće vam škoditi. Nakon večere otiđite u toalet, operite zube i isperite usta vodicom osvježavajućeg mirisa. I zatim preuzmite inicijativu. “Ako muškarac nastupi samouvjereno, tijekom poljupca bit će još privlačniji”, kaže dr. Kindi Walker, stručnjakinja za komunikaciju na Sveučilištu Louisville. Najvažnije je da počnete polako. “Lagano je ljubite oko usana, po obrazu i po vratu – to je vrlo senzualno”, kaže Andrea Demirjian, koja je intervjuirala 250 žena i muškaraca za svoju knjigu Kissing: Everything You Ever Wanted to Know About One of Life Sweetest Pleasures. “Kada dođete do njezinih usta, nježno joj ljubite usne – nemojte joj odmah uvaliti jezičinu. Najviše šansi da je zavedete imat ćete ako budete nježni i polagani.

Činite je sretnom – i zanesenom

Kad je pridobijete, redoviti su poljupci vitalni za zdravu dugotrajnu vezu. “Frekvencija poljubaca kod parova implicira stvari kao što su napuštanje, razvod i nevjernost”, kaže dr. Gallup. “Ako je često ljubite, znači da ste joj vjerni.”

Ali, prema izjavama žena, muškarci ne ljube svoje partnerice onoliko koliko bi trebali. Gallupovo je istraživanje otkrilo da muškarci ljubljenje koriste primarno kao sredstvo za postizanje krajnjeg cilja, a to je seksualni odnos. S druge strane, žene koriste poljupce kao sredstvo za promatranje statusa veze, osobito da procijene partnerovu vjernost.

Servis za usne: “Potrudite se da je poljubite čak i kad posrijedi nije seks”, sugerira dr. Gallup. “Poljubac tako pokazuje odanost, a ima i seksualnu komponentu.” Poslije seksa, kaže, drugi je ključni trenutak: žene obično iniciraju izmjenu nježnosti nakon seksa, pokazalo je istraživanje. Gledano na duge staze, što ćete se upornije ljubiti, to ćete se više seksati. “Muška slina sadrži tragove testosterona – a testosteron je afrodizijak”, kaže Gallup. “Dakle, prebacivanje sline u njezina usta tijekom poljupca moglo bi pripomoći da joj poraste razina testosterona i da dobije poriv za seks.”

Umanjite joj stres

Poljupci mogu ublažiti napetost. Kada su znanstvenici s koledža Lafayette proučavali parove koji su se ljubili, držali za ruke ili razgovarali 15 minuta, otkrili su da je kod onih koji su se ljubili najniža razina kortizola, hormona koji pridonosi jačanju stresa i anksioznosti. Osim toga, primijećen je rast razine oksitocina – takozvane “droge zagrljaja” koja se povezuje s privrženošću te osjećajem smirenosti i sigurnosti koju osjećamo u vezi – kod muškaraca.

Servis za usne: Kako biste bili sigurni da vaša partnerica dijeli iste osjećaje s vama dok se mazite, pobrinite se za romantično okružje. “Mjesto na kojem se žena nalazi dok se ljubi može utjecati na to kako će percipirati poljubac”, kaže dr. Walker. Zapravo, u istraživanju na koledžu Lafayatte primijećeno je da je razina oksitocina kod žena pala nakon ljubljenja, a uzrok je bezlična okolina. Kad su ih znanstvenici prebacili na atraktivniju lokaciju, žene su izjavljivale da su osjećale veću intimnost s partnerom.

Poljubite probleme

Kad stvari u vezi krenu krivim putem, poljupci mogu biti vaša konjica. Istraživanje objavljeno u American Journal of Family Therapy pokazalo je da poljupci u usta mogu olakšati rješavanje problema. “Poljupci su mnogo moćniji nego što to mislimo”, kaže dr. Gallup.

Servis za usne: Prekinite strastveni mea culpa tako da je počnete ljubiti posvuda po licu, a i po rukama, vratu i trbuhu. Dr. Michael Graziano, psiholog sa Sveučilišta Princetone, proveo je istraživanje na našim obrambenim mehanizmima koje je pokazalo da su upravo ta područja našeg tijela najviše branjena, ali i najerotičija za poljupce. Dio zavodničkog ponašanja, tvrdi Graziano, pretjeran je način pokazivanja statusa vašega obrambenog radara. “To što će dopustiti da su vaši zubi blizu njezina vrata, način je komunikacije, a pokazuje vam da je isključila radar i da vam se svjesno prepušta”, kaže Graziano. “To je vrlo ohrabrujuća poruka.” I dodaje: “Nema ništa ranjivije i erotičnije nego poljubac na očni kapak – stvarno morate vjerovati osobi kojoj dopustite da vas poljubi u oko.”

Komentari

▲ Povratak na vrh