Osvježite seks u dugoj vezi

Osjećate li zamor u vezi poslije nekog vremena, potpuno vas razumijemo. Iscrpljenost se podmuklo uvuče u sva područja našeg života prije no što to uopće i primijetimo i više nismo tako entuzijastični oko valjanja u plahtama

I iako je vaš seksualni život na početku bio tako vruć da bi mogao rastopiti olovo, vjerojatno vatra više nije tako snažna. Seksualna spontanost kod muškaraca jenjava ne zbog manjka interesa, nego zbog umora, objašnjava MH savjetnica za seks i veze dr. Elna Rudolph. “Ako ste ljudsko biće, s vremenom ćete u seksu postati komotni. Činiti istu stvar uvijek iznova zahtijeva manje mentalne energije nego kreativnost i izvođenje nečeg novog. Ako ste dugo u vezi, možda ste naučili isključiti svoju kreativnu energiju”, kaže dr. Rudolph. I zbog toga ste postali lijeni.

Na sreću, od vatrenog seksa dijeli vas samo klik u glavi. Za početak budite…

… zločesti
Katkad je OK prekršiti pravila. No, u ovom slučaju upravo određivanje pravila može biti pobjednička strategija. Tuširanje je jedna od najuobičajenijih rutina (nadamo se da je i vama), a istodobno i jedan od najboljih načina razbijanja rutine. Pozovite partnericu na vruć doživljaj pod tušem, no postavite neke granice. Nema diranja rukama – samo spužvom sa sapunicom – a jedno od vas mora imati povez preko očiju dok ga se dodiruje; nema razgovora… – kužite, zar ne? Možete ubaciti i neke “igračke”, npr.mali vibrator koji se navlači na prst kada treba dodatno podići temperaturu u kupaonici.

Primjena novih “pravila” u ljubavnom životu može dati novu dimenziju praktično bilo kojoj situaciji. S partnericom ih zapišite deset; primjerice ako ste skloni seksu ujutro, dogovorite se da ćete jedno u drugome uživati samo noću. Jednom kad se zamisao usidri u vašemu mozgu, oboje ćete misliti na to tijekom radnoga dana… a ništa nije više seksi od iščekivanja. Ili napravite korak dalje. Suglasite se da ćete oboje spavati goli te se probuditi za ponoćno drpanje. Sjećate se dana kad “jednokratni” seks nije bio dio vašeg repertoara – kad ste bili toliko zagrijani jedno za drugo da ste se mogli poševiti nekoliko puta zaredom? Recite joj da je bilo super, no sada želite još jednu rundu samo zato da joj pružite zadovoljstvo. “Takve ideje mogu biti produktivne i uzbudljive”, kaže dr. Elmari Mulder Craig, predsjednica Južnoafričkog društva za seksualno zdravlje. “To znači da stvarate seksualnu napetost, što podiže želju i uzbuđenje.”

… spontaniji – prema sebi
Ništa se ne može mjeriti sa seksom u paru, no nema ništa loše u tome da se počne s malo ljubavi prema sebi ako pokušavate doprijeti do onog dijela sebe koji pokazuje više inicijative u seksu. Davanje dopuštenja sebi
da se prepustite vlastitim željama kad se sljedeći put uzbudite dobar je način prakticiranja spontanosti te može pomoći da slične korake poduzmete i s partnericom. Masturbiranje je važan dio i muške i ženske seksualnosti, kaže dr. Craig. “Pomaže nam biti više ‘u vlastitim tijelima’, to je produktivan način nošenja s razlikama u libidu u vezi – i vodi većoj spontanosti jer jača seksualni nagon”, ističe.

Svi masturbiraju i to je OK. Zapravo, ako se za svoje seksualno zadovoljenje potpuno oslanjate na nju, to može izazvati frustracije, čak i zamjeranje, u oba partnera, upozorava dr. Rudolph. “Tako ste na milosti njezinih želja i potreba, što nije baš moćna pozicija. Riješite to sami koliko god često
želite te s njom podijelite nešto uzbudljivo i intimno ako i kad je spremna za to.”

No dosta o vama. Što je s vašom partnericom? “Jedna je od koristi više spontanosti to da se vaša partnerica osjeća željenom, a time i uzbuđeno. Usto, možete je inspirirati da i sama bude spontanija”, kaže dr. Craig.
Smatrajte to darom koji neprestano daje.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh