Mobitel-mobbing

Pozitivni i negativni primjeri upotrebe mobitela u vezi. Zapamtite ih zbog vaše veze, zdravlja, a i financija.

Što ste dulje zajedno, to komunikacija postaje ustaljenija: poziv tijekom puta na posao, poruka s ručka, seksi poruka dok čekate kraj radnog dana… “Neki parovi taj ritam pretvaraju u pravilo”, kaže dr. sc. Aimee Miller-Ott, autorica istraživanja o pravilima upotrebe mobitela. Neka se od njih može povezati s manjkom zadovoljstva u vezi, neka nisu imala utjecaj, dok su neka bila razlog velikog zadovoljstva vezom.

Loše ideje

“Ako se ne javljam, nemoj me zivkati ili mi slati poruke”
OK, od 15 poruka koje stižu jedna za drugom možete ispaliti na živce, ali kažete li joj da vas ostavi na miru, mislit će da joj nešto skrivate, kaže Aimee Miller-Ott. Neka vaša zabrana zato bude precizna (“Ne mogu na poslu pisuckati poruke”) kako bi bila manje oštra. Ili joj pošaljite poruku s posla da se sada možete javiti jer niste u strašnoj gužvi.

“Ne gledaj moje poruke i popise poziva”
Ako joj izričito kažete da ne smije njuškati po vašem telefonu, bit će uvjerena da se dopisujete/čujete s nekom drugom ili da joj ne vjerujete, kaže dr. sc. Miller-Ott. Rješenje je jednostavno: stavite šifru na telefon.

Ideje koje mogu proći – dogovorno

“Nemoj me zvati previše rano/previše kasno”
Možda vam pravilo zapravo i ne treba: objasnite joj svoj raspored i može se pretpostaviti da će ograničiti komunikaciju kada ste jako zaposleni (ili spavate). Ako to ne učini, u redu je predložiti joj vrijeme kada je najzgodnije da se čujete ili dopisujete.

“Odgovori mi na poruku najkasnije za sat vremena”
Ženama je doista važno za koliko ćete im se vremena javiti – jer već i uobičajena pristojnost nalaže da odgovorite brzo.

“Ostavi se telefona dok smo zajedno”
Je li jedno od vas ovisnik o iPhoneu? Predložite gašenje smartfona tijekom večeri koje ste posvetili sebi. “Prikažite to kao nešto što će ojačati vašu vezu”, kaže Aimee Miller-Ott.

Dobra ideja

“Nemojmo se svaditi porukama”
“Ako ona pokuša započeti ozbiljan razgovor, a vi joj kažete: ‘Ne želim o tome SMS-om’, može pomisliti da je izbjegavate”, upozorava dr. sc. Miller-Ott. Zato je poželjno dovoljno rano u vezi naglasiti da važne razgovore volite obavljati oči u oči.

Komentari

▲ Povratak na vrh