Lenta vremena emoji patlidžana: kako je postao simbol falusa?

Veći dio povijesti banana je bila uvriježena metafora za penis. Ali sad je nemoguće vidjeti patlidžan a ne pomisliti na bilo što drugo doli na ljubičasti alat. Kako smo došli do toga?

PARAFRAZIRAT ćemo Freuda, katkad je patlidžan samo patlidžan. Ako je emoji patlidžan, gotovo sigurno je kita. Veći dio povijesti banana je bila uvriježena metafora za penis. Ali sad je nemoguće vidjeti patlidžan a ne pomisliti na bilo što drugo doli na ljubičasti alat. Kako smo došli do toga?

2010. – Premijera patlidžana. Angela Guzman dizajnirala je prvih 500 originalnih emojija. Godinama poslije kazala je da joj “nije ni na kraj pameti bilo” da će to što je nacrtala postati simbol za falus.

2013. – Fred Benenson pokrenuo je prevođenje Moby Dicka pomoću emojija crowdsourcing kampanjom. Kaže da je emoji patlidžan idealan za “sugeriranje seksa”.

2014. – Rapper B.o.B. na Instagramu se fotografirao u trenirci koja je previše otkrivala, uz tag #EggplantFriday (petak s patlidžanom). Uskoro je Instagram zabranio emoji patlidžana u algoritmu za pretragu. Fanovi su odgovorili tagom #FreetheEggplant (oslobodimo patlidžan).

2016. – Američko dijalektičko društvo imenovalo je patlidžan Najznačajnijim emojijem. Lingvist Ben Zimmer objasnio je da se on odnosi na “muške genitalije… i patlidžane.”

2016. – U prodaju pušten Emojibator, 12 centimetara dug vibrator koji sliči patlidžanu. Cijena: 32 dolara.

2017. – Komičar Anders Holms objavio je anketu na Twitteru i pitao ljude koja je strana vrh. Gotovo je 35.000 ljudi glasalo i zeleni je dio jedva pobijedio.

2018. – U anketi na stranici za online upoznavanje 75% solo osoba navelo je da gotovo nikad ne bi odgovorilo na flert koji uključuje emoji patlidžana jer im je to bljak.

2019. – Konzorcij Unicode odobrio je 230 novih emojija. Među njima je i ruka koja štipa, emoji koji ubrzo postaje insinuacija za mali alat, arcinemeza patlidžana.

Komentari

▲ Povratak na vrh