Kako obrezanost utječe na vaš seksualni život

Je li prepucij zaista najosjetljiviji dio penisa? Evo što kaže novo istraživanje.

Možda ste vidjeli nedavne natpise u novinama: “Napokon doznajemo utječe li obrezanost na seksualni užitak.“ Ili: “Seks je jednako dobar i kada ste obrezani.“ Ili: “Obrezivanje ne smanjuje osjetljivost penisa.“ Sve se ovo odnosi na nedavnu studiju sveučilišta Quinn koja je proučavala razlike u osjetljivosti između obrezanih i neobrezanih penisa.

No niti jedan od onih naslova nije potpuno točan.

Za potrebe studije, 62 hrabra dobrovoljca, od kojih je polovica obrezanih, dopustili su testiranje svojih penisa na osjetljivost u četiri različita područja: glaviću, dvije točke na tijelu penisa, i vrhu prepucija ako nisu bili obrezani. Za usporedbu, istraživači su testirali osjetljivost podlaktice.

Gledale su se četiri različite vrste osjetljivosti: ugodan dodir, bol, toplina i bol uzrokovana toplinom. U suštini, pomoću sitne igle boli su muškarce i povećavali pritisak dok ovi nisu osjetili bol. Što se tiče osjećaja vezanih za toplinu, istraživači su koristili vrući štap koji su zagrijavali dok subjekti nisu počeli osjećati toplinu, a zatim i pečenje.

Veliko pitanje: je li prepucij osjetljiviji od ostatka penisa, što bi značilo da njegovim odstranjivanjem penis postaje manje osjetljiv? Odgovor ovisi o vrsti osjetljivosti.

Prepucij je mnogo osjetljiviji na nježan dodir, od ostalih dijelova penisa, otkriva studija. Što se tiče topline, prepucij je osjetljiviji od glavića, ali ne i tijelo penisa. Nije bilo značajne razlike između boli i boli uzrokovane toplinom između prepucija i ostalih dijelova penisa.

Još važnije pitanje: kakve veze ovi testovi imaju sa seksualnim užitkom? Je li veća osjetljivost na toplinu i dodir pokazatelj jačeg seksualnog užitka? Znanstvenici još ne znaju odgovor, kaže autorica studije dr. Jennifer Bossio s odjela kliničke psihologije na sveučilištu Quinn.

Zanimljivo je da su se podlaktice pokazale jednako osjetljivima na nježan dodir kao i prepucij. Podlaktice su čak i osjetljivije na dodir od glavića i od tijela penisa. Znači li to da se seksamo na krivi način – ili da test nježnog dodira nije dobar indikator seksualnog zadovoljstva?

Vjerojatno ovo drugo, kaže Bossio.

”Neka istraživanja smatraju da ostala tri testa – na bol, toplinu i bol uzrokovanu toplinom – aktiviraju živčana vlakna koja su povezana sa seksualnim užitkom. Ali to je nešto što zahtijeva dodatno istraživanje.“

Dakle točniji naslov bio bi: znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako obrezivanje utječe na seksualni užitak.

Može smanjiti osjetljivost u krevetu. I ne mora. Možda to varira od osobe do osobe. Bossio je nakon studije zaključila da su svi potencijalni rezultati “minimalni“. To ne znači da je seks sa prepucijem jednak kao i seks bez njega.

Neki neobrezani muškarci tvrde da se prepucij može navlačiti naprijed-nazad preko glavića tijekom masturbacije i seksa na jako ugodan način. To je nešto što obrezani muškarci neće nikada iskusiti.

U knjizi Sex Made Easy, dr. Debby Herbenick opisuje jedno od svojim prvih iskustava s neobrezanim muškarcem: “Osjećala sam kako se njegov prepucij miče duž vaginalne stijenke tijekom seksa. To je bio potpuno nov osjećaj i bio je odličan… Zbog toga sam lakše doživjela vaginalni orgazam tijekom seksa.“

No, osvrt iz 2013. godine u Journal Of Sexual Medicine, tvrdi da prepucij ne igra važnu ulogu u seksu, te da obrezivanje ne šteti seksualnim funkcijama, osjećajima, zadovoljstvu niti užitku.

Kako god bilo, većina muškaraca je osuđena na odluku svojih roditelja. Gotovo 60 posto muške novorođenčadi u Americi obrezano je nakon rođenja, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh