Izbjegnite krivi spoj

Naredna iskustva mogu vas spasiti na prvom spoju – i osigurati vam sljedeći susret s tom ljepoticom.

Moja misija je bila pomalo podla – ali i svaka druga žena na prvom spoju želi pomno ispipati teren. Mi rijetko postavljamo pitanja samo zato da imamo o čemu razgovarati; gotovo uvijek postoji neki valjan razlog iza svakog pitanja, kaže dr. Helen Fisher, antropologinja sa Sveučilišta Rutgers i autorica knjige Why Him? Why Her? How to Keep and Find Lasting Love. Drugim riječima, jednim potezom jezika možete biti eliminirani prije nego što dođe račun – ili, kao što se dogodilo kod Chada,* prije negoli je došao njegov dječji obrok.

Kad je Chad bahato mahnuo konobaru i viknuo: “Hej, možeš li mi donijeti porciju fish-fingersa?”, znala sam da se neću poljubiti s njim. Međutim, nisam bila isključivo oštar kritičar: “Žene na prvom spoju imaju malo informacija o vama, pa im je teško procijeniti kakvi ste doista. Stoga više puta važu i procjenjuju ono malo što znaju o vama”, objašnjava dr. Helen Fisher. Moja iskustva mogu vas spasiti – i osigurati vam drugi spoj.

* Sva su imena muškaraca, naravno, promijenjena.

Pitanje za prvi spoj #1: “Što ćemo raditi večeras?”
Pola mojih spojeva odigralo se u istoj pivnici. Zašto? Zato što je u blizini mog stana, a dečki su meni prepustili odabir. Vaše planiranje, ili njegov nedostatak, prvi je znak vaše (ne)zainteresiranosti – dakle, izbjegavajte ekstreme. Ako joj prepustite odabir mjesta za prvi spoj, “osjećat će se kao da je uzela broj u banci pa je došao njezin red”, kaže dr. Yvonne K. Fullbright, autorica knjige Sultry Sex Talk to Seduce Any Lover.

Međutim, budete li zvučali kao da je očajno želite impresionirati, vjerojatno će joj biti neugodno. “Kad muškarac puno uloži u prvi spoj, žene se pitaju: ‘Kako mu mogu uzvratiti?’ Nemojte joj priuštiti takav pritisak”, kaže dr. Helen Fisher.
Igrajte na sigurno i ponudite joj dvije opcije – jednu tradicionalnu, ali ipak ne previše “jeftinu” (primjerice, večera u restoranu poznatom po odrescima), a drugu, “pustolovniju”, odnosno manje jeftinu (primjerice, sushi, a poslije šetnja i piće u centru grada). Nikako je nemojte zvati u kino. Teško da će se u mraku kinodvorane stvoriti kemija (ona koja nastaje zbog zanimljivog razgovora) između vas.

Pitanje za prvi spoj #2: “Kako zarađuješ za život?”
Da, tražimo informacije o vašem poslu, položaju i prihodima. Ali to ne radimo zato što želimo dio vaše ušteđevine. To radimo, otkrilo je australsko istraživanje, zato što žene tako procjenjuju karakteristike muškarca – inteligenciju, ambicije, polet. Vaš uspjeh shvaćamo kao jamstvo sigurnosti u budućnosti.

Međutim, na jednom mi se spoju agent sigurnosti zračnog prometa najprije pohvalio svojom plaćom, a potom rekao: “Sigurno misliš kako je moj posao mrak!” Nakon toga sam ga prekrižila. Umjesto da mi je dopustio da sama procijenim njegov uspjeh – vjerujte mi, žene to mogu – on mi je svoja postignuća izrecitirao kao da ih čita iz životopisa. Nije me impresionirao.

Bolji potez: recite joj kako vas posao sprječava da provodite više vremena radeći ono što volite (poput razgledanja Pariza). Tako ćete na nenapadan način otkriti da dobro zarađujete, ali i da imate želju poduzeti nešto zanimljivo. Ako mrzite sadašnji posao, budite iskreni i recite: “Ne volim svoj posao.” Potom joj objasnite što biste doista voljeli raditi.

Pitanje za prvi spoj #3: “Koji te tip žene privlači?”
Ja sam s Juga, a to mnogim muškarcima automatski znači da sam mila i slatka. I još nosim traperice koje sam nosila u srednjoj školi. Međutim, izbezumio me tip koji mi je rekao kako “voli drage, mršave i slatke” djevojke. “Čak i ako je opišete, to će je natjerati da pomisli: ‘Uh, ja sam poput svake druge cure koja mu se sviđa’”, kaže dr. Yvonne K. Fullbright. “Mislit će kako nije ništa osobito, a vi ćete joj se činiti pomalo rigidnim.”

To vrijedi i za stvari koje vam se ne sviđaju. (“Ne izlazim s djevojkama koje imaju dijete. Ili nisu završile fakultet.” To sam doista čula od nekih likova.) “Zbog toga će osjećati pritisak i postati živčana”, kaže dr. Helen Fisher.
Fokusirajte se na idealna područja kompatibilnosti – primjerice, zanimanje za vožnju biciklom ili putovanja. I obavezno pokažite da ste fleksibilni. Recite joj: “Tražim ženu koju zanimaju neke stvari što zanimaju i mene. Ali i različiti su interesi dobrodošli jer moći ću naučiti nešto novo.” Onda sigurno neće pomisliti da ste je otpisali zato što ne navija za vaš klub.

Pitanje za prvi spoj #4: “Kakva je tvoja obitelj?”
Moja je obitelj bila disfunkcionalna, pa želim nekog tko zna održavati tople obiteljske odnose. Ali jedan je tip iznenadio čak i mene kad mi je rekao: “Moj otac je pravi šupak. Mojim roditeljima zapravo nikad nije bilo stalo do mene.” Whitney Casey, stručnjakinja za veze s internetske stranice Match.com, objašnjava: “Kad kažete nešto ljutito ili jako emotivno na prvom spoju, to zvuči kao da je vaša izjava na steroidima.” U prijevodu: ako kažete “šupak”, to zvuči kao “nasilni alkoholičar”.

Mi želimo da iskreno govorite o svom obiteljskom životu. Međutim, pazite kako ćete se izraziti. Na primjer, jedan mi je lik rekao: “Moj je otac umro kad mi je bilo 19 godina. Ali moja je majka pravi primjer savršenog roditelja.” Otkrio je nešto osobno, a nije bio previše emotivan – i završio je u pozitivnom tonu.

Ako je vaša obitelj doista fenomenalna, “izaberite nešto što volite kod svoje majke, a onda nešto što ona voli kod vašeg oca – nešto zbog čega se udala za njega”, kaže Whitney Casey.

Pitanje za prvi spoj #5: “Kako to da si se odlučio na upoznavanje online?”
Najčešći je odgovor bio: “Dosta mi je izlaženja po kafićima i klubovima.” Možda su muškarci s kojima sam izašla željeli pokazati zrelost. Međutim, zapravo su me doveli u situaciju da se pitam jesu li zamijenili noćne izlaske noćnim surfanjem po internetu. “Žene ne vole reći da ste se upoznali u kafiću”, kaže Whitney Casey. “Međutim, spojevi su igra brojkama. Logirajte se na internetsku stranicu za upoznavanje i druženje, ali nemojte prestati izlaziti – i slobodno recite prijateljima da vas upoznaju s nekom djevojkom.”

Ako se odlučite na “online” upoznavanje, otkrijte joj razloge zašto ste se logirali. Primjerice, jedan mi je tip rekao: “Moj je brat upoznao zaručnicu preko stranice Match.com. Onda sam se i ja odlučio logirati.” Drugi je rekao: “Moj je prijatelj preko interneta upoznao sadašnju suprugu. Nagovorio me da se logiram.” Ako nemate dobru priču, jednostavno recite: “Volio bih upoznati ‘onu pravu’, a ovo mi se čini kao najbolji način da mi se želja ostvari.”

Pitanje za prvi spoj #6: “Želiš li da podijelimo račun?”
Kao što sam i predvidjela, nitko ni na jednom spoju nije prihvatio taj moj prijedlog. Međutim, jedan je rekao: “Ne, u redu je. Pa jeftino smo prošli.” Dr. Helen Fisher kaže: “Bit plaćanja nije visina računa, nego uopće ne smijete dopustiti da ona spomene novac.”

Ako je doista želite impresionirati, prebacite pozornost sa svog novčanika na vezu. Moj omiljeni odgovor: “Šališ se? Pa to je najmanje što mogu napraviti. Drago mi je što sam imao priliku upoznati te.” (To je gotovo izvuklo jednog lika koji je cijelu večer buljio u prijenos utakmice.)

Oprez: ona se vjerojatno neće odmah složiti, nego će se raspravljati s vama. Ali obično ne misli to što kaže. U anketi (provedenoj na internetskoj stranici msnbc.com) 50 posto žena reklo je kako uvijek predlože da će sudjelovati u plaćanju računa, ali 34 posto priznalo je kako im jako smeta ako muškarac to prihvati. Nastavi li inzistirati, recite joj: “Ja ću platiti danas, a ti možeš sljedeći put.” To je siguran odgovor – čak i ako je njezina ponuda bila iskrena.

Epilog: Poruka nakon spoja
“Nadam se da ti nije bilo prestrašno.” Upravo sam prošla kroz vrata svog stana nakon jako lošeg spoja, a odjednom mi je stigla ta poruka. Jedva sam se suzdržala da mu ne odgovorim “sočno”. “To pokazuje da misli kako ste u višoj ligi od njegove, odnosno da nema samopouzdanja”, kaže Whitney Casey.

Loše sročena poruka nakon spoja može uništiti gotovo savršen spoj. S druge strane, prava poruka može “možda” pretvoriti u “želim te opet vidjeti”.  “Muškarce žena mora tjelesno privlačiti”, kaže Whitney Casey. “A ženama to nije prioritet. One žele pouzdanog muškarca koji je siguran u sebe.” Ako joj nakon spoja pošaljete poruku kojom otkrivate svoje osjećaje, izlažete se riziku. Međutim, to pokazuje vaše samopouzdanje, a žene to cijene.

Kada dođete kući, napišite kratku poruku kojom ćete pokazati zahvalnost, ali svakako dodajte: “Uskoro bismo se opet mogli naći.” Pričekajte dan-dan i pol, a potom je pozovite na drugi spoj.

Komentari

▲ Povratak na vrh