Djevojke ‘padaju’ na muškarce koji izgledaju kao njihova braća

Nova istraživanja otkrila su ovaj zanemareni element ljudske privlačnosti

Teško je reći zašto dvije osobe odluče postati ljubavni par. Očito je uključen neki element privlačnosti, ali također je važan i trenutak u kojemu se sretnu. 

Nova istraživanja otkrila su do sada potpuno zanemareni element o tome kako žene odlučuju s kime će izaći na spoj – one zapravo ‘padaju’ na muškarce koji izgledaju slično kao njihova braća!

Za potrebe istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Evolution & Human Behavior, istraživači su tražili od ispitanika da pogledaju slike muškaraca i da ih razvrstaju po tome tko im izgleda najsličnije.

Fotografije su poslali dobrovoljci, a bile su pomiješane s fotografijama poznatih osoba. Istraživači su sudionicima dali papir na kojemu je bila fotografija brata ženske osobe u jednom stupcu, dok je u drugom bila ta ženska osoba i još četiri muškarca, od kojih je jedan njezin partner. Ispitanici su trebali odrediti kome muškarac iz prvog stupca najviše nalikuje u drugom stupcu.

Vjerojatno možete pretpostaviti kakvi su bili rezultati. Israživači kažu da su pronašli jasne dokaze o perceptivnoj sličnosti ženinog partnera i brata. Što znači da se ženama zapravo sviđaju muškarci koji nalikuju njihovoj braći.

Statistički govoreći, istraživači su otkrili da je 27 posto ispitanika povezalo ženinog brata i partnera. Voditelj istraživanja Tamsin Saxton izjavio je za The Independent da rezultati nisu istiniti za svaku ženu koja ima brata.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh